Jump to content

Nazwa strzela sobie w kolano?

Recommended Posts

Posted

http://www.nf.pl/Artykul/8898/Domena-ident...cja-Strona-WWW/

Wybierając rejestratora należy zwrócić uwagę na koszt rejestracji domen. Rejestracja domeny na pierwszy okres abonamentowy to koszt kilku, kilkunastu groszy, możliwy jest także roczny test domen za darmo. Jest to efekt promocji prowadzonych przez polskich rejestratorów domen. Warto także zapoznać się z cenami za przedłużenie rejestracji domeny na kolejny okres abonamentowy. Koszt rejestracji domeny nie jest jednak wyznacznikiem „dobrego” rejestratora. Często niska cena wiąże się z niską jakością obsługi klienta, brakiem pełnego zabezpieczenia i stabilności usługi .

Warto także zapoznać się z cenami za przedłużenie rejestracji domeny na kolejny okres abonamentowy - w nazwa.pl najdrożej na rynku. Koszt rejestracji domeny nie jest jednak wyznacznikiem „dobrego” rejestratora - co fakt to fakt. Często niska cena wiąże się z niską jakością obsługi klienta, brakiem pełnego zabezpieczenia i stabilności usługi . - czyli tam gdzie rejestracja jest za 0 zł lub kilka groszy nie warto rejestrować? Cóż nazwa ostatnio dość mocno promuje domeny za 0 zł, czyżby zamykali biznes i rozdawali inwentarz? A podobno kryzys ominął rynek domenowy...

Posted (edited)
Często niska cena wiąże się z niską jakością obsługi klienta, brakiem pełnego zabezpieczenia i stabilności usługi.

- czyli tam gdzie rejestracja jest za 0 zł lub kilka groszy nie warto rejestrować?

To nie reguła, choć akurat nazwa pasowałaby do tego schematu. ;]

Edited by sz3kla
Posted

To ja jeszcze dodam kilka kwiatków od siebie z tego artykułu:

Prowadzenie dowolnego serwisu internetowego wymaga posiadania adresu domenowego.

Nie jestem ekspertem od terminologii, ale pierwszy raz spotkałem się z określeniem "adres domenowy".

Zatem wydawać się może, że najlepszym rozwiązaniem jest wykupienie domeny o identycznym brzmieniu co nazwa firmy.

Odkrywamy Amerykę...

Chodzi o to, że w większości wyszukiwarek internetowych na czele wyników wyszukiwania pojawiają się te strony , które w domenie zawierają wyszukiwane przez użytkownika słowo lub frazę.

W większości, czyli w Google... :rolleyes:

Warto jednak łączyć wtedy rozszerzenie danego kraju ( np. niemieckie .de, francuskie .fr) ze słowem kluczowym (np. nazwą produktu, usługi) także w tym języku. Wówczas dotychczasowi i potencjalni klienci odnoszą wrażenie, że dana firma jest już głęboko zakorzeniona na danym rynku.

Czyżby autor artykułu zachęcał do budowania fałszywego wizerunku?

A tak poważnie, to uważam, że oczywiście można napisać artykuł skierowany do laików, ale nie w taki sposób...

Posted
Nie jestem ekspertem od terminologii, ale pierwszy raz spotkałem się z określeniem "adres domenowy".

To dziwne, ze do tej pory nie trafiles. Wpisz w Google ta fraze

i zobacz na ilu stronach ja znajdziesz.