Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pierwsze pytanie gdzie moge zarejestrować domenę sk?

Drugie pytanie: Czy moge kupic domene od Słowaka przez kod authinfo, czy potrzebne są jakieś inne rzeczy, i jak to wygłąda z przetransferowaniem takiej domey do polskiej firmy?

Posted
Pierwsze pytanie gdzie moge zarejestrować domenę sk?

W dropped.pl

Drugie pytanie: Czy moge kupic domene od Słowaka przez kod authinfo, czy potrzebne są jakieś inne rzeczy, i jak to wygłąda z przetransferowaniem takiej domey do polskiej firmy?

Kupić możesz, ale domena musi być zarejestrowana na kogoś kto ze Słowacji.

Tutaj masz więcej informacji co do kosztów itp.

http://www.dropped.pl/sk.htm

Posted
z tego co tam wyczytalem, nie wiem czy dobrze wyczytalem czyl chcac sprzedac domene na rynku slowackim, musze zaplacic dropped za cesje? czy dobrze zrozumialem?

No tak, jeżeli będziesz chciał przetransferować domenę do innego rejestratora musisz zapłacić.

Posted (edited)
w Active24.sk masz za 10 Euro.

active24.cz raczej. :rolleyes: Pod active24.sk możesz sobie najwyżej poczytać o "Cyklotúra Gabčíkovo" :angry:

Edited by thomaso
Posted (edited)
Kupić możesz, ale domena musi być zarejestrowana na kogoś kto ze Słowacji.

Kiedyś zarejestrowałem jedną domenę słowacką w domeny.sk i jakoś nikt nie robił problemów z tego, że nie mieszkam na Słowacji. :rolleyes:

Jedyną dziwną rzeczą u tego rejestratora była "mailowa" zmiana dnsów (nie wiem jak jest teraz). :angry:

pzdr.

Edited by Warszawiak
Posted (edited)
Kiedyś zarejestrowałem jedną domenę słowacką w domeny.sk i jakoś nikt nie robił problemów z tego, że nie mieszkam na Słowacji. :rolleyes:

Bo rejestrator wpisał swoje dane we WHOIS - sprawdź. Każdy rejestrator domen .sk tak robi, także Active24, EuroDNS itp. Inaczej się nie da. Co więcej, w przeciwieństwie do Dropped.pl nie publikują oni w ogóle informacji, co trzeba będzie zrobić aby taką domenę od nich wtedy wytransferować (a będzie potrzebny dokument podpisany przez nich i poświadczony notarialnie - czy będzie im się chciało go wydać? Za ile?).

Wracając do temat "jak kupić od Słowaka" - nowy właściciel musi ze Słowakiem wypełnić formularz cesji SK-NIC. Jeśli np. transferujesz do Dropped.pl, to podajesz mi adres Słowaka, ja wysyłam do niego formularz wypełniony z mojej strony, on wypełnia resztę, idzie do notariusza i wysyła do SK-NIC.

Edited by Dropped.pl