Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

utwor.pl - ciekawa, jak wiele domen rejestrowanych na początku 2007 roku, choć sprzedać może być ciężko, bo to bardzo szerokie pojęcie ten cały utwór (niekoniecznie muzyczny). ;) Domena zdecydowanie traci optycznie bez posiadania wersji ogonkowej (IDN) - utwór.pl, która zresztą do odkupienia do kompletu już pewnie łatwa nie jest, wnioskuję, widząc, kto ją ma czyli Michał. :)

Motohurtownia.pl - najlepsza z domen, dla hurtowni motoryzacyjnej mogłaby byc trochę warta, wysokie xxx zł - niskie x.xxx zł.

moja1praca.pl - okrągłe 0 zł

domkiblizniaki.pl - http://www.di.pl/index.php?showtopic=19198...blizniaki%5C.pl :) i raczej domena nie zyskała na wartości, jak bliźniaki to tylko domy bliźniaki. Poza tym domyblizniaki.pl są wolne, więc to nie jest widocznie dobry kierunek. ;)

No i: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%2...=Szukaj&lr= ;)

Edited by thomaso
Posted
Motohurtownia.pl - najlepsza z domen, dla hurtowni motoryzacyjnej mogłaby byc trochę warta, wysokie xxx zł - niskie x.xxx zł.

Zgadzam się. Myślę że niskie, średnie x.xxx jest bardzo realne, pod warunkiem że znajdziesz jako klienta porządną hurtownię. :)

Posted
Zgadzam się. Myślę że niskie, średnie x.xxx jest bardzo realne, pod warunkiem że znajdziesz jako klienta porządną hurtownię. :)

a jak się umani kilku porządnym hurtowniom ten adres to może być i jescze więcej

Posted

abstrahując od frazy.. sens takiego sprawdzania w google widocznie jest bo to jest jeden z prostych i szybkich sposobow skladajacych sie na wycene domeny.. i to nie tylko na di.pl ale na swiecie

Posted
abstrahując od frazy.. sens takiego sprawdzania w google widocznie jest bo to jest jeden z prostych i szybkich sposobow skladajacych sie na wycene domeny.. i to nie tylko na di.pl ale na swiecie

ale odpowiedz na moje pytanie, jest ono bardzo proste, a jak nie wiesz to niech się wypowiedza Ci znawcy co wiedzą :) bardzo mnie to ciekawi

Posted (edited)
ale odpowiedz na moje pytanie, jest ono bardzo proste, a jak nie wiesz to niech się wypowiedza Ci znawcy co wiedzą ;) bardzo mnie to ciekawi

Proste - jeśli jakikolwiek zwrot, słowo, nazwa są popularne i w ogóle istnieją w obiegu, są używane, można je znaleźć w wypowiedziach telewizyjnych, prasowych, literaturze, slangu, zwyczajnych rozmowach potocznych czy czymkolwiek innym. Wszystkie wspomniane rzeczy gromadzą się obecnie w Internecie. :)

Nie jest to oczywiście żadna wyrocznia, jeśli rozważać pomiędzy 5 mln wyników a 10 tys. to może się okazać, że zwrot na 10 tys. może się okazać bardziej komercyjny, porównując np. "ależ" (1 mln) a "chiromancja" (27 tys.) to wiadomo, że pierwsza nic nie warta, a druga niszowa, ale ciekawa i coś warta, decyduje wtedy jakieś sensowne zastosowanie.

Jeśli jednak rozważać między 10 tys. a setką wyników to jest już przepaść, coś co ma mniej niż sto wyników w Google musi być już skrajnym kolokwializmem, archaizmem albo nawet skaleczeniem języka, którego nikt nie używa i nikt tego "nie kupi" ani zwrotu ani domeny, o ile oczywiście sprawdzamy zwrot istniejący, a nie np. domanux czy domeneo.pl, a takim miały być "domki bliźniaki".

Czym zupełnie innym są liczby wyszukiwań w Google i tym można się już bardziej sugerować, jeśli czegoś masowo szukają klienci czy Internauci, znaczy, że ktoś sprzedaje taki towar / usługę / informację, zazwyczaj więcej niż jedna osoba / firma, statystycznie jedna z nich chwyci się każdej metody pozyskania nowych odwiedzających choćby "na domenę". I tak kręci się ten biznes. :)

Edited by thomaso
Posted (edited)
Proste - jeśli jakikolwiek zwrot, słowo, nazwa są popularne i w ogóle istnieją w obiegu, są używane, można je znaleźć w wypowiedziach telewizyjnych, prasowych, literaturze, slangu, zwyczajnych rozmowach potocznych czy czymkolwiek innym. Wszystkie wspomniane rzeczy gromadzą się obecnie w Internecie. ;)

Nie jest to oczywiście żadna wyrocznia, jeśli rozważać pomiędzy 5 mln wyników a 10 tys. to może się okazać, że zwrot na 10 tys. może się okazać bardziej komercyjny, porównując np. "ależ" (1 mln) a "chiromancja" (27 tys.) to wiadomo, że pierwsza nic nie warta, a druga niszowa, ale ciekawa i coś warta, decyduje wtedy jakieś sensowne zastosowanie.

Może też być tak ,że w wynikach wyszukiwania googla czegoś jeszcze "zbytnio" nie ma (23.100),bo jest to niezagospodarowana nisza, a liczba zapytań dla tego czegoś w ostatnim czasie jest bliska 700.000 , czyli poszukiwane to jest.

co to oznacza ?:) fraza jest konkretna

ogólnie dobrze napisałeś, i fajny przykład. Twoj post jest edukacyjny

Edited by zyzaczek