Jump to content

Ranking zależny od czasu a nie tylko od ilości postów

Recommended Posts

Posted

Co myślicie o pomyśle aby status, ranking czy jak to nazwać (nowy, stazysta, praktyk itd...) były zależne nie tylko od ilości postów ale także od czasu rejestracji? Czy technicznie jest to w ogóle możliwe do wprowadzenia?

Posted
Co myślicie o pomyśle aby status, ranking czy jak to nazwać (nowy, stazysta, praktyk itd...) były zależne nie tylko od ilości postów ale także od czasu rejestracji? Czy technicznie jest to w ogóle możliwe do wprowadzenia?

powinno tak byc

Posted
ogłaszam ten wątek najbardziej ko(s)micznym wątkiem roku 2009 na całym forum

to może jakaś peelka w domeny.pl w nagrodę dla założyciela tematu :)

Posted (edited)

A co ma czas rejestracji do wnoszenia treści na forum? :) Wiele osób zarejestrowało się nawet rok wcześniej niż zaczęło uczestniczyć w życiu forum, patrz np. lufthansa. :)

Chyba, że by brać czas pobytu na forum (zalogowania) to wyszłyby by pewnie dziwne rzeczy, którymi musiałby się zająć spec od terapii uzależnień. :) Ale to znów to nic nie znaczy, bo niektórzy tylko czytają, czytają, ale czy przez to nagle zostają "praktykami"? Tak jak jest wydaje się w porządku, bo to przecież z każdym kolejnem postem, uczestniczeniem w dyskusjach i czytaniem co inni bardziej doświadczeni piszą czy cię poprawiają, "zaczynasz łapać, o co chodzi". Stąd ten czynnik (posty) wydaje się być najbardziej wymierny ze wszystkich, czas rejestracji nie ma kompletnie nic do rzeczy, bo niektórzy są tu krótko,mają raptem kilka postów, ale domenami zajmują się np. od 1999 roku (są takie osoby) i jeśli napiszą post to jest to post z najwyższej półki.

Poza tym te "rangi", nie róbmy tu drugiego sztucznego lansu a'la GoldenLine, jak ktoś ma coś ciekawego do napisania to napisze i na pewno zostanie przeczytany, bez względu czy ma 6 postów czy 4000, ja przynajmniej szanuję wszystkie wypowiedzi, jeśli są ciekawe i wnoszą ciekawy punkt widzenia do dyskusji. :) A jak ktoś będzie pisał na speedzie "puste posty" to szybko dobije do 100% i tyle zobaczy jakąś rangę, raczej figę. :D

Edited by thomaso
Posted
A co ma czas rejestracji do wnoszenia treści na forum? :) Wiele osób zarejestrowało się nawet rok wcześniej niż zaczęło uczestniczyć w życiu forum, patrz np. lufthansa. :)

Wyciągnięty do odpowiedzi przez thomaso, potwierdzam :) Nawet nie pamiętałem że mam tu konto :)

Nad treścią obiecuję solenną poprawę bo sie załapałem na 10% :D

Posted (edited)

Pomysł ogólnie nie jest zły tylko nie dałoby się go w żaden sposób wcielić. Poza tym pełno osób dostałoby rangę "Praktyk". Pytanie czy słusznie?

Jest ok. 2740 użytkowników zarejestrowanych wcześniej niż pół roku temu (jeśli wziąć to za granicę), sprawdzone na http://www.di.pl/index.php?act=members i "więcej opcji". Ilu z nich uczestniczyło kiedykolwiek w jakiejś poważniejszej dyskusji na temat domen? Niewielu. :) Co więcej 400 z tych osób ma więcej niż 20 postów, a 560 więcej niż 10 postów czy miałyby automatycznie zostać "stażystami" czy nawet "praktykami", bo "coś napisały" i są pół roku tu? :)

Myślę, że w ten sposób pomysł raczej przepadł, bo nie dałoby się w żaden sensowny sposób wyznaczyć jakiejkolwiek granicy. :)

Edited by thomaso
Posted

Czas od momentu rejestracji, nijak ma się do porządku.

Bo ktoś może być na forum miesiąc, mieć na koncie 300 postów, sensownych postów, a ktoś może być rok i również może mieć 300 sensownych postów.

Jedyne co może się przełożyć na ogólny ład i porządek na forum, to bardziej rygorystyczna moderacja.

Karanie za offtopic, za posty nic nie wnoszące do tematu itp.

To tyle ode mnie, uciekam spać, bo o 6:30 wstać. :)

Pozdrawiam.