Jump to content

Faktury z ppd

Recommended Posts

Posted

Proszę o klika słów wytłumaczenia, bo jestem chyba jakiś zamulony dzisiaj.

Wpłacam sobie zaliczkę na poczet przyszłych zakupów w ppd, załóżmy 15 pln netto. Otrzymuje za to fakturę VAT z pozycją "Wpłata".

Dokonuje rejestracji domeny. Otrzymuje fakturę VAT na 15 pln netto. Opłacona z w/w zaliczki, jednak ogólna suma na fakturze to wspomniane 15 netto. Gdy zaksięguje te dwie faktury, to wyjdzie na to, że odliczyłem sobie 2x VAT.

Oczywiście można to "obejść" i zaksięgować tylko fakturę za rejestrację domeny, tylko w razie kontroli krzyżowej.... sami wiecie :)

Moim zdaniem za wpłatę zaliczki powinna być wystawiona KP, a nie faktura. Wtedy byłoby wszystko po bożemu, bo fakturę otrzymywałbym za faktycznie zakupiony towar i nie byłoby trzeba wgłębiać się w niuanse tej jakże pasjonującej księgowości.

Jako, że sam sobie prowadzę wszystkie papierki, proszę o Wasze doświadczenia w księgowaniu faktur z tego, swoją drogą bardzo fajnego, panelu.

Posted

Sposób fakturowania zmieni się w najbliższych dniach, bo z tymi zaliczkami to była jednak nadgorliwość. Tymczasem faktury opłacone z zaliczki należy księgować jako zerowe (kwota: 0 zł), tak samo jak się wpłaci więcej kasy na allegro i potem z tej kasy wystawia się aukcje, wtedy allegro wystawia faktury zerowe.

Posted

Dzięki za odpowiedź.

Dla mnie jednak taki sposób księgowania jest trochę chory :) Zresztą sama "faktura zerowa" jest pozbawiona sensu i logiki. Nie wspomnę o tym, że niektóre programy nie pozwalają na wystawienie faktury w kwocie 0.00.

Jako, że niedługo zamykam miesiąc, zaksięguje faktury za domeny w kwocie 0.00 (zakup - zaliczka), żeby nie odliczać 2x tego nieszczęsnego VATu. Jednak nie będą one zgadzały się z Twoimi "zerowymi", które zerowe nie są... Wszak widnieje na nich 18,30 brutto.

Najwyżej będę się tłumaczył na kontroli, że zaksięgowałem tak "w dobrej wierze" :)

Posted
Dzięki za odpowiedź.

Dla mnie jednak taki sposób księgowania jest trochę chory :) Zresztą sama "faktura zerowa" jest pozbawiona sensu i logiki. Nie wspomnę o tym, że niektóre programy nie pozwalają na wystawienie faktury w kwocie 0.00.

Jako, że niedługo zamykam miesiąc, zaksięguje faktury za domeny w kwocie 0.00 (zakup - zaliczka), żeby nie odliczać 2x tego nieszczęsnego VATu. Jednak nie będą one zgadzały się z Twoimi "zerowymi", które zerowe nie są... Wszak widnieje na nich 18,30 brutto.

Nie powinno tak być, niestety faktur nie da się zmienić po wystawieniu. Powinno być 0,00, tak jak w podsumowaniu. :-(

A faktury 'zerowe' są rozliczeniem zaliczki, więc jakiś tam sens mają. ;-)

Najwyżej będę się tłumaczył na kontroli, że zaksięgowałem tak "w dobrej wierze" :)

No i tak trzeba. Chyba. :)

Posted

A czy nie lepiej zrobić tak, że wykazać 2 faktury a w koszty dać jedną?

Nie wszystkie faktury, które są wystawione na firmę trzeba ładować w koszty, ale wszystkie trzeba wykazać, jeśli zostały wystawione.

Tak było kiedyś, ale nie mam pewności czy się nic nie zmieniło.

Scedowałem księgowośc na kogoś innego i teraz wiedzy mniej..

• 2 weeks later...
Posted

Uprzejmie donoszę, że dziś zmienił się system fakturowania na bardziej logiczny i wygodny. Od teraz za każdą wpłatę będzie wystawiana normalna faktura za usługę rejestracji i utrzymania domen, pojedyncze operacje nie będą rozliczane fakturami „zerowymi”. Dziś zostały wystawione „zerówki” wszystkim którzy mieli w danym momencie jakieś saldo, więc wszystko się powinno wyrównać, w razie czego proszę o kontakt. Nadal można ustawić w preferencjach fakturowanie dzienne, tygodniowe lub miesięczne, przy czym faktury tygodniowe/miesięczne będą liczone od dziś (i dziś zostały wystawione te liczone wcześniej).