Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, znowu dotknęło mnie nieszczęście. Chyba. Bo nie wiem jeszcze czy to jest filtr.

Moje spostrzeżenia:

1. Strona jest młoda, ma około 3 miesiące. Postawiona jest na subdomenie. Domena główna jest jeszcze całkiem nie zagospodarowana, przekierowuje ją na stronę firmy netart

2. Po wpisaniu w wyszukiwarkę: link:nazwa_domeny.pl - pokazuje 96 wyników

3. Po wpisaniu w wyszukiwarkę: site:nazwa_domeny.pl - pokazuje około 60.000 wyników (cały czas wzrasta)

4. Po skopiowaniu wpisaniu adresu strony główej: nazwa_domeny.pl - domena jest na pierwszym miejscu

5. Po wpisaniu tytułu strony głównej, który wygląda tak: Ogłoszenia • Nazwa_domeny.pl - wyniku nie ma w pierwszej pięćsetce

6. Po wpisaniu adresu obojętnie jakiej podstrony: nazwa_domeny.pl - wyniku nie ma w pierwszej pięćsetce

7. Po wpisaniu obojętnie jakiej podstrony, który wygląda tak: Ogłoszenia • Belfast • Nazwa_domeny.pl - wyniku nie ma w pierwszej pięćsetce

8. Nie korzystałem z żadnych systemów wymiany linków

9. Nie kupowałem linków

10. Strona jest max. zoptymalizowana pod wyszukiwarki i przyjazna użytkownikom

11. Na stronie nie ma żadnych linków

12. To co może zaważyć na filtrze, to fakt że wszystkie funkcje nie działały

13. Strona w ciągu 3 miesięcy została dodana do wartościowych katalogów: wp.pl, onet.pl, gwiazdor.pl i innych (około 100)

14. Na 4 swoich innych stronach zamieściłem link do tej strony

15. Narzędzie google dla webmasterów pokazuje, że do strony prowadzi około 5 435 linków zewnętrznych (cały czas wzrasta)

16. Odwiedzin z wyszukiwarki dziennie było około 200, w tej chwili około 2

Postarałem się zobrazować całą sytuację, co o tym myślicie. Miałem z tą domeną podobną sytuację około 3 miesiące temu. Po ostatnim update, strona dostała PR4, potem po tygodniu zamiast PR4 okazało się że strona ma szary pasek. Wszystko wróciło do normy po kolejnym tygodniu.

Co o tym myślicie.

Krzysztof

Posted
4. Po skopiowaniu wpisaniu adresu strony główej: nazwa_domeny.pl - domena jest na pierwszym miejscu

Co o tym myślicie.

Krzysztof

Zapewne jakiś nowy filtr, bo od tych zwykłych i główna domena wypada z wyników. Poza tym pierwszy raz słyszę, żeby pozycję wyleciały za pierwszą pięćsetkę, a wejścia spadły z 200 do 2 (średnio spadają o 60-80% max). Wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że dostałeś jakiś zupełnie nowy testowy filtr od Google (jeszcze nie wiadomo w sieci za co) i wcale bym się tym szczególnie nie zdziwił. A w takiej sytuacji jest tylko jedno wyjście - próbować łapać Guglarza na forum dla Webmasterów, bo jeśli nie wiesz za co dostałeś to zdecydowanie tego nie poprawisz na stronie. :) Google zdecydowanie idzie w złym kierunku z tą swoją wyszukiwarką. :)

Posted
Co o tym myślicie.

Krzysztof

Generalnie

1. Po wpisaniu w wyszukiwarkę: site:nazwa_domeny.pl - pokazuje około 60.000 wyników (cały czas wzrasta)

2. Narzędzie google dla webmasterów pokazuje, że do strony prowadzi około 5 435 linków zewnętrznych (cały czas wzrasta)

3. Postarałem się zobrazować całą sytuację, co o tym myślicie. Miałem z tą domeną podobną sytuację około 3 miesiące temu. Po ostatnim update, strona dostała PR4, potem po tygodniu zamiast PR4 okazało się że strona ma szary pasek. Wszystko wróciło do normy po kolejnym tygodniu.

Szkoda, że nie napisałeś najwazniejszego: co to za skrypt

1. Dla mnie dziwne jest to, że po zaledwie 3 miesiącach masz 60 tys wyników dla site:....... Ja po 2,5 roku przy 2 tys artykułów pisanych regularnie dzień w dzień mam site: = 3100!!! No chyba że np w WordPressie wygenerowałeś tysiące pustych podstron. Jakim wiec cudem masz taki site:...?

2. Ja mam obecnie generalnie malo linków zewnetrznych, ale ty jakim cudem po zaledwie 3 miesiacach masz ponad 5k linków do twojej strony? Jesli to nowa domeny to to chyba niemozliwe, nawet przy dodawaniu do katalogow

3. Jakim cudem masz PR = 4 o 3 miechach? Ja mam PR=5 (przypominam, po 2 latach stabilnego działania, czesto wejscia i linkowanie ze stron rzadowych i uczelni, a wiec generalnie wiele najlepszej jakosci linkow

Posted

No dla mnie to też wygląda na karę za zbyt szybkie pozycjonowanie. Tak z 2-3 lata temu dało się spokojnie bez kar mocno pozycjonować, wymieniać, handlować linkami i było to fair (kto miał pieniądze miał pozycję - jak w życiu) a teraz zaraz filtry jakieś nakładają, pytanie, czemu to Google zaczęło przeszkadzać? Żeby ludzie reklamowali się w Adwords? :)

Posted

duży site = dobre , silne linkowanie nie ma tu znaczenia skrypt.

Można postawić rewrite wikipedi i mimo duplikate zaindeksowac 80.000 w 2 m-ce (mówie o realiach a nie cudach, ze zdarzylo sie komus zaindeksowac 50-60k w niecaly m-c)

co do calej reszty to wyglada to na karę :) a za co to pewnie doskonale wiesz jesli to sam robiles a jesli nie to zapamietaj, ze tak sie zwykle konczy pozycjonowanie z allegro ;-)

Posted (edited)
Szkoda, że nie napisałeś najwazniejszego: co to za skrypt

1. Dla mnie dziwne jest to, że po zaledwie 3 miesiącach masz 60 tys wyników dla site:....... Ja po 2,5 roku przy 2 tys artykułów pisanych regularnie dzień w dzień mam site: = 3100!!! No chyba że np w WordPressie wygenerowałeś tysiące pustych podstron. Jakim wiec cudem masz taki site:...?

2. Ja mam obecnie generalnie malo linków zewnetrznych, ale ty jakim cudem po zaledwie 3 miesiacach masz ponad 5k linków do twojej strony? Jesli to nowa domeny to to chyba niemozliwe, nawet przy dodawaniu do katalogow

3. Jakim cudem masz PR = 4 o 3 miechach? Ja mam PR=5 (przypominam, po 2 latach stabilnego działania, czesto wejscia i linkowanie ze stron rzadowych i uczelni, a wiec generalnie wiele najlepszej jakosci linkow

1. Skrypt jest autorski, pisany około 4 lata przez dwie osoby

2. To nie jest dziwne, że po 3 miesiącach jest 60.000 wyników site. Zależy to od odpowiedniego zbudowania strony i linkowania wewnętrznego

3. 5000 linków zewnętrznych do strony? - wynik z narzędzi dla webmasterów. Jeśli bym dodał na tej stronie w stopce link, i google by go zaindeksowało (gogle traktuje każdą podstronę serwisu jako odrębną stronę) to by było nie wiem ile, może 30.000 linków. Link został dodany do 100 stron.

4. PR=4 po 3 miesiącach? Sprostuję, ten PR został nadany po ostatnim update. Zacząłem pozycjonować stronę 2 tygodnie wcześniej, czyli został nadany po 2 tygodniach. Wypozycjonować stronę na PR4 to żaden problem. Dużą rolę odgrywa linkowanie wewnętrzne.

Tak w skrócie :)

No dla mnie to też wygląda na karę za zbyt szybkie pozycjonowanie.

Średnio dziennie był dodawany 1 link, więc nie ma mowy o karze za zbyt duży przyrost linków. Jeśli tak by było, łatwo można by było zniszczyć konkurencję.

co do calej reszty to wyglada to na karę :) a za co to pewnie doskonale wiesz jesli to sam robiles a jesli nie to zapamietaj, ze tak sie zwykle konczy pozycjonowanie z allegro ;-)

Pozycjonowaniem się zajmuję sam. Myślę, że myślisz że zlecam komuś z allegro. Niestety, szkoda na takie coś pieniędzy. Osobiście uważam, że nie było żadnych podstaw aby nałożć na tą stronę filtr. To co przypuszczam, to to że google robi jakieś testy na swoich serwerach i za kilka dni wszystko wróci do normy.

Edited by apze
Posted

Czegoś tu nie rozumiem, pomóż mi usystematyzować wiedzę (skoro nazwy domeny pewnie nie poznam):

1. Strona jest młoda, ma około 3 miesiące. Postawiona jest na subdomenie.

2. Po wpisaniu w wyszukiwarkę: link:nazwa_domeny.pl - pokazuje 96 wyników

- Subdomena ma 3 miesiące i operator link: w Google pokazuje już 96 wyników? To praktycznie niemożliwe, chyba że sprawdzasz operatorem linkdomain: w Yahoo lub link: na Altavista (co zresztą zawsze powinno się robić, bo Google pokazuje tylko niewielki wycinek z odnośników i działa z opóźnieniem). W związku z powyższym nie wiem gdzie zaobserwowałeś filtr, jeśli dla Y i A te ilości linków przy deklarowanym site: są śladowe.

3. Po wpisaniu w wyszukiwarkę: site:nazwa_domeny.pl - pokazuje około 60.000 wyników (cały czas wzrasta)

- Przy tak zoptymalizowanym skrypcie i czasie (60k w 3 m-ce) stawiam na koniec FSB, choć danych mam zbyt mało. Ewentualnie na ręczną ingerencję GoogleModów ze względu na szybki przyrost, "przeoptymalizowany" skrypt, itp. Ale j/w.

To jeden z czynników teoretycznie wykluczający filtr i, choć nie zawsze się sprawdza, jest dla starszych domen dość dobrym sprawdzianem kondycji domeny. Tutaj niekoniecznie.

12. To co może zaważyć na filtrze, to fakt że wszystkie funkcje nie działały

Znaczy co, wersja testowa, w budowie? Zamieściłeś może AS na serwisie?

15. Narzędzie google dla webmasterów pokazuje, że do strony prowadzi około 5 435 linków zewnętrznych (cały czas wzrasta)

To się nazywa "naturalne linkowanie" ;-) Dodałeś ok. 100 odnośników z katalogów, zaindeksowało pewnie kilkanaście, a BL rośnie. Coś mi tu nie gra, chyba że te 4 Twoje serwisy mają naprawdę dużą moc i dałeś standardowy link w stopce z każdej podstrony - wtedy mogłeś zabić domenę na starcie. Albo, te serwisy mają identyczną treść i jest filtr za DC.

Postarałem się zobrazować całą sytuację, co o tym myślicie. Miałem z tą domeną podobną sytuację około 3 miesiące temu. Po ostatnim update, strona dostała PR4, potem po tygodniu zamiast PR4 okazało się że strona ma szary pasek. Wszystko wróciło do normy po kolejnym tygodniu.

Tu już się pogubiłem, możesz bardziej łopatologicznie? To w końcu jest nowa subdomena czy jak?

1. Skrypt jest autorski, pisany około 4 lata przez dwie osoby

Chcesz powiedzieć, że 2 osoby pisały skrypt i dopiero 3 miesiące temu go upubliczniłeś? Nie testowałeś na innych domenach? Jeśli tak, to czy są nadal w indeksie?

4. PR=4 po 3 miesiącach? Sprostuję, ten PR został nadany po ostatnim update. Zacząłem pozycjonować stronę 2 tygodnie wcześniej, czyli został nadany po 2 tygodniach. Wypozycjonować stronę na PR4 to żaden problem. Dużą rolę odgrywa linkowanie wewnętrzne.

Utrzymaj ten wynik przez 2-3 update'y, wtedy można mówić o prawdziwie mocnym PR.

Praktycznie między Florydą a Jaggerem (i troszkę po) można było "zdobyć" PR3-4 samym łażeniem googlebota po Whois.

Tak czy siak bez nazwy domeny i analizy można tylko gdybać ;-)

Posted (edited)
Tak czy siak bez nazwy domeny i analizy można tylko gdybać ;-)

Bingo.

Podaj dane albo temat do zamknięcia:)

Jeśli nie spamowałeś i pozycjonowałeś poprzez ręczne dodawanie po 1 linku dziennie to nie rozumiem czemu od razu nie napisałeś adresu strony?

Edited by pavka
Posted

No cóż, myślę że o pozycjonowaniu tylko słyszałeś. Ale jak chcesz. podaj swoje gg. to podam nazwę domeny i sam zobaczysz, że wszystko co mówię jest prawdą.

Pozdrawiam

Krzysztof

Posted
No cóż, myślę że o pozycjonowaniu tylko słyszałeś. Ale jak chcesz. podaj swoje gg. to podam nazwę domeny i sam zobaczysz, że wszystko co mówię jest prawdą.

Pozdrawiam

Krzysztof

GG: 4456129

Chętnie poznam nazwę domeny, bo znowu coś kręcisz.

Posted

Pozdrawiam

Krzysztof

Jeśli to do mnie to zapraszam na PW, nie korzystam z GG.

Posted
Może byc skype, albo numer tel.

Nie korzystam ze Skype, telefon mam zastrzeżony - czy naprawdę podanie nazwy na PW, skoro już zadeklarowałeś że jesteś gotów, robi jakiś problem?

Posted
Nie korzystam ze Skype, telefon mam zastrzeżony - czy naprawdę podanie nazwy na PW, skoro już zadeklarowałeś że jesteś gotów, robi jakiś problem?

Tak, kwestia zaufania. Nie chcesz podac swojego numeru tel., musisz mieć jakieś powody. Nie ufasz mi, dlaczego ja mam zaufać? Podałem jednej osobie adres strony, mam nadzieję że rozwieje równiez Twoje wątpliwości.

Posted
Tak, kwestia zaufania. Nie chcesz podac swojego numeru tel., musisz mieć jakieś powody. Nie ufasz mi, dlaczego ja mam zaufać? Podałem jednej osobie adres strony, mam nadzieję że rozwieje równiez Twoje wątpliwości.

Powody są prozaiczne, telefon jest dla Znajomych i Klientów, a nie dla osób przypadkowo spotkanych na jakimś forum. Nie chcesz podać nazwy domeny, zarzucasz mi brak praktyki w pozycjonowaniu - Twoje prawo. Jednak to Ty masz problem a ja chciałem bezinteresownie pomóc. EOT

Posted (edited)

Sorry, masz tylko 7 postów na tym forum. Ja też nie dam nazwy domeny osobie której nie znam i która ma tylko jeden telefon i tylko dla znajomych i klientów (więc jeśli dla klientów, to powinien byc ogólnie dostępny, chyba że handlujesz czymś niedozwolonym, wtedy się da zrozumieć). Ja swojego tel. nie ukrywam, ani gg, ani skype.

Edited by kwalejko
Posted

Jeśli dodałeś stronę do 100 katalogów w ciągu 3 miesięcy to pojechałeś po bandzie, do tego dopaliłeś (lub ktoś ;) dopalił twoja stronę SWL-em). Nieważne, sprawdź w google dla webmasterów na jakich stronach masz linki (może trafiła Ci się jakaś strona erotyczna lub inny śmieć). Jeśli takie są to postaraj się żeby zniknęły. Linkuj dalej tylko może mniej agresywnie, filtr minie, domena wróci wyżej niż była.

Posted (edited)
Jeśli dodałeś stronę do 100 katalogów w ciągu 3 miesięcy to pojechałeś po bandzie, do tego dopaliłeś (lub ktoś ;) dopalił twoja stronę SWL-em). Nieważne, sprawdź w google dla webmasterów na jakich stronach masz linki (może trafiła Ci się jakaś strona erotyczna lub inny śmieć). Jeśli takie są to postaraj się żeby zniknęły. Linkuj dalej tylko może mniej agresywnie, filtr minie, domena wróci wyżej niż była.

www.ogloszenia.londyn24.pl - chodzi o tą subdomenę

1. Tak jak wyżej wspomniałem - domenę pposiadam od około 3 miesięcy

2. Site zaindeksowane około 60.000

3. Linki prowadzące do witryny wpisując: link:www.ogloszenia.londyn24.pl - około 100

4. Domena ma PR4

A teraz proszę o pomoc.

100 katalogów, to nie jest dużo na trzy miesiące. To jest zaledwie 1 dziennie.

Halo, halo. Gdzie są Ci specjaliści od pozycjonowania. Prosili o nazwę subdomeny. Podałem. Mogą porównać teraz to co pisałem z tym w co nie wierzyli. No i czekam na odpowiedź na moje pytanie.

Dlaczego filtr, jeśli to jest filtr...

Edited by kwalejko
Posted

Dziękuję domainer.

tam pisałem, niestety. Chyba tylko dwie osoby coś odpisały i nic. A tutaj, sporo osób zarzucało, że nie mówię prawdy, że coś kręcę. Że nie jest możliwe, aby domena po 2 tygodniach od rozpoczęcia pozycjonowania otrzymała PR4, że nie możliwe aby było zaindeksowane prawie 60.000 podstron i żeby do strony prowadziło około 100 linków.

Osoby te wymogły na mnie abym podał adres subdomeny, zarzucając to wszystko. Podałem. Teraz sami mogą zweryfikować to co napisałem, z tą domeną.

A to co najważniejsze, dobrze by było aby powiedziały za co może być filt w ich mniemaniu (kilka osób pisało że są specjalistami, jedna nawet podała swoje gg abym podał nazwę strony, napisałem na gg niestety, nawet się nie odezwała).

Pozdrawiam

Krzysztof

Posted (edited)
Dlaczego filtr, jeśli to jest filtr...

A może przyczyną był znaczny przyrost site'u w ciągu tych 3 miesięcy?

20.000 podstron w miesiąc to dosyć sporo, zwłaszcza na świeżej domenie.

Edited by p0zer