Jump to content

PodUSB.pl za 43 PLN (allegro)

Recommended Posts

Posted

Witam

Skoro była to licytacja allegro, myślę ze cena nie jest tu tajemnicą i chyba nowy właściciel nie będzie miał żadnych zastrzeżeń...

Ale do rzeczy, chciałbym poprosić o kilka informacji jak dokonać CESJI w az.pl

Posiadam kod AuthInfo do domeny, domena zarejestrowana była 02.03.2009r.

Czy faktycznie póki nie minie 21 dni nie moge jej przekazać nowemu właścicielowi?

Jeśli można, prosiłbym o kilka punktów krok po kroku jak zalatwic sprawe przekazania domeny...

Posted

Jeśli chodzi o transfer domeny, nie ma problemu... Rozumiem że nowy nabywca zakłada sobie konto np rowniez w az.pl, wchodzi w zakladke Transfer domen ---> Transfer domeny polskiej, wypełnia formularz podając w nim nazwe domeny, jej kod AuthInfo oraz swoje dane i klika w Wykonaj. Potem ja dostaję maila, w którym klikam w link w celu potwierdzenia. Od tej chwili domena jest już przesiesiona do panelu nowego Nabywcy domeny.

Domena jest w jego panelu, lecz dalej to ja jestem właścicielem owej domeny. Aby zmienić właścieciela teraz musimy dokonac Cesji papierowej, dobrze to rozumiem ???

Posted

Jaca869 co się martwisz, jakoś się dogadamy ;)

Ostatnio kupiłem domenę zarejestrowaną w active24, a ja swoje trzymam na homie.

Po wpisaniu authinfo, wszędzie są widoczne już moje dane. Czyli domena sama przeskakuje do nowego registrata i zmienia jednocześnie właściciela.

pozdrawiam

ruli

Posted

W pewnym wątku Noname napisał ciekawego posta :P

"Authinfo umozliwia wytransferowanie domeny do innego rejestratratora lecz zazwyczaj nie powoduje cesjii wlascicieli - co innego np. w Dropped - gdy transferujemy tam domene od razu zmieniaja sie wlasciciele bez zbednych papierkow itd"

czyżby w home.pl było tak samo? ;)

Posted
W pewnym wątku Noname napisał ciekawego posta :P

"Authinfo umozliwia wytransferowanie domeny do innego rejestratratora lecz zazwyczaj nie powoduje cesjii wlascicieli - co innego np. w Dropped - gdy transferujemy tam domene od razu zmieniaja sie wlasciciele bez zbednych papierkow itd"

czyżby w home.pl było tak samo? ;)

Bardzo możliwe, że poprzedni właściciel zrobił wcześniej cesję wewnętrzną w Active24.pl (ja tak zawsze robię, doradził mi to jeden człowiek z ich BOK-u) czyli założył nowemu abonentowi id na jego dane, zmienił właściciela na to id i dopiero wtedy wysłał authinfo. :P Podobnie można zrobić w dropped.pl W takim wypadku domena po transferze nawet do najdzikszego rejestratora ma już dane nowego abonenta we whois i nie trzeba ich zmieniać. Jest to o wiele lepsza metoda niż tylko podanie authinfo, bo w takim wypadku po transferze do nazwa.pl i home.pl byłaby i tak wymagana papierowa cesja do zmiany danych. :P

Posted
Bardzo możliwe, że poprzedni właściciel zrobił wcześniej cesję wewnętrzną w Active24.pl (ja tak zawsze robię, doradził mi to jeden człowiek z ich BOK-u) czyli założył nowemu abonentowi id na jego dane, zmienił właściciela na to id i dopiero wtedy wysłał authinfo. :) Podobnie można zrobić w dropped.pl W takim wypadku domena po transferze nawet do najdzikszego rejestratora ma już dane nowego abonenta we whois i nie trzeba ich zmieniać. Jest to o wiele lepsza metoda niż tylko podanie authinfo, bo w takim wypadku po transferze do nazwa.pl i home.pl byłaby i tak wymagana papierowa cesja do zmiany danych. :)

A czy orientuje się ktoś czy w az.pl rownież tak można?