Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dałem sobie żeby program monitorował domenę. Wygasała ona o godzinie 12.45.04, wszedłem o 12.47.00 na whois i tam jest informacja że ktoś zarezerwował już domenę po jej wygaśnięciu, a w programie ona ciągle jest na liście. Wiec co jaki czas ten program sprawdza czy domena nie wygasła ? Czy nie lepiej samemu monitorować domenę i rejestrować ja ręcznie po wygaśnięciu ? A może to był jakiś błąd i zazwyczaj program odrazu przejmuje domenę i warto z niego korzystać ? Proszę o opinie i pomoc kogoś komu już udało się tam przejąć jakieś domeny.

Posted (edited)

Zależy, co masz w tym whois jako rejestratora, jeśli First-Sixth Dropcatchers to znaczy, że dropped.pl na pewno przechwycił Ci domenę i wkrótce zostanie ona dla Ciebie zarejestrowana lub trafi na aukcję publiczną jeśli więcej osób. Jeśli inny rejestrator to wtedy złapał ją ktoś inny.

dropped.pl wysyła sms-y i maile oraz powiadamia o przechwyceniu domeny zawsze dopiero kilka godzin po złapaniu domeny i o jakichś stałych godzinach, więc należy być cierpliwym, domena jest po przechwyceniu rezerwowana na 14 dni aż i trudno, żeby dropped.pl wysyłał każdemu informację 2 minuty po przechwyceniu. :(

Edited by thomaso
Posted
Czy nie lepiej samemu monitorować domenę i rejestrować ja ręcznie po wygaśnięciu?

Na to nie masz szans, no chyba, że jest to jakaś :( i firma którą ją przechwyci po raz pierwszy jej nie zarejestruje lub nie sprzeda, to wówczas po 14 dniach rezerwacji domena będzie znów uwalniana i jak nie przechwyci ją kolejna firma w tej branży, to wówczas może domena się zwolni i będzie do rejestracji z ręki.

A reszta tak jak odpowiedział kolega Thomaso.

Posted

Ja wam powiem ze ostatnio udało mi sie złapac samemu pewna domene ktora sprzedałęm za 1,5k zł... ale to tylko dlatego ze EPP leżało w momencie uwalniania się tej domeny :(

Posted (edited)

To miałeś farta, Noname, nie ma się co czarować, Dropped.pl na spółkę z jednym takim Domalą łapią już chyba wszystko, co spada i o ile im działa EPP to na pewno nim nieźle rzeźbią po serwerach NASK. :)

Inna sprawa, że większość z tego co złapią to zwalniają po 14 dniach, więc najlepszy moment na łapanie słabych domen, którymi nikt się nie zainteresuje, to byłby w tych 5 dniach, kiedy domena wygasa po rezerwacji. :(

Pytanie tylko, czy jest sens skoro to odpadki z odpadków? :D

Edited by thomaso
Posted
Zależy, co masz w tym whois jako rejestratora, jeśli First-Sixth Dropcatchers to znaczy, że dropped.pl na pewno przechwycił Ci domenę i wkrótce zostanie ona dla Ciebie zarejestrowana lub trafi na aukcję publiczną jeśli więcej osób. Jeśli inny rejestrator to wtedy złapał ją ktoś inny.

Jeśli złapał ją kto inny, a jeszcze nie zarejestrował, to wciąż jest na liście - bo jeśli wygaśnie rezerwacja, domena będzie łapana ponownie.

Posted
Ja wam powiem ze ostatnio udało mi sie złapac samemu pewna domene ktora sprzedałęm za 1,5k zł... ale to tylko dlatego ze EPP leżało w momencie uwalniania się tej domeny :(

No właśnie, warto wypatrywać momentu gdy leży epp bo wtedy raczej można bez problemu zarejestrować z palca.