Jump to content

Ostatnie wylogowanie - Legacy Locker

Recommended Posts

Posted

Co stanie się z twoimi kontami e-mail, profilem na Facebooku i internetową tożsamością po twojej śmierci?

Kiedyś śmierć była stosunkowo zwyczajnym zjawiskiem: rzeczy należące do osoby zmarłej można było posortować i zapakować do pudełek, a potem podzielić między przyjaciół i rodzinę jako pamiątki po bliskim.

więcej:

http://wiadomosci.onet.pl/1553118,2679,1,o...e,kioskart.html

Posted

ciekawe czy tego typu dzialalnosc miala by sens w Polsce?

Moim zdaniem wiekszosc ludzi na ostatnim miejscu stawia sobie problem swojej skrzynki email i jej bytu po smierci...

Co by nie mowic USA stoi na wyzszym poziomie swiadomosci "elektronicznej".

Posted (edited)

Jakby na to nie patrzeć, bardzo zbieżne z pomysłem jaki zaświtał w mojej głowie ok. 2 lata temu.

Idea jaką wymyśliłem była następująca:

1. Użytkownik mógłby wykupić internetową skrytkę na rok (30 pln) / 5 lat (120 pln) / 10 lat (200 zł) swojego życia

2. W skrytce tej miałby określoną pojemność na przechowywanie plików graficznych, video, dokumentów

3. Co 3, 6, 12 m-cy na zdefiniowany przez niego adres e-mail przychodziłby link aktywacyjny, którego kliknięcie potwierdzałoby, że żyje :)

4. Brak kliknięcia linku w ciągu 7 dni skutkowałby uruchomieniem II etapu sprawdzania czy użytkownik żyje: próby kontaktu z nim pod jego numerem telefonu, po kolejnych 7 dniach pod numerem telefonu wskazanej bliskiej osoby etc.

5. Jeżeli II etap zakończony byłby niepowodzeniem lub informacją, że dana osoba nieżyje, następowałby III etap, a mianowicie poinformowanie wskazanych przez właściciela skrytki osób o istnieniu konta oraz stosowne przekazanie dostępu umożliwiającego zapoznanie się z zawartymi w skrytce materiałami (gratis materiały te mogłyby być przechowywane przez 10 lat po śmierci zleceniodawcy)

Problemem w realizacji pomysłu stała się dla mnie przede wszystkim kwestia serwerów, ich obsługi, kosztów ...

Jeżeli ktoś jest zainteresowany niech startuje :huh:

Według mnie to bardzo ciekawa i przydatna usługa, zwłaszcza zamieszczanie materiałów video - w których można by zamieścić bardzo wiele informacji (słowa otuchy, przeprosiny, instrukcje co zrobić z pewnymi kwestiami, etc.)

Edited by Radek (Brewka)
Posted (edited)

Właśnie wyczytałem w komentarzach pod artykułem, że w Polsce już istnieje coś takiego pod adresem:

ZostawSlad.pl

- i nawet mają zbliżone parametry o których kiedyś myślałem

https://www.zostawslad.pl/packages.html

Utrzymywanie upublicznionego profilu (czyli chyba po śmierci) 10 lat
Cena za miesiąc* 1.49 zł (czyli za rok ~ 18 zł)

EDIT:

Twórcy serwisu oczywiście nie pomyśleli o IDN :huh:

ZostawŚlad.pl - oczekuje w kolejce na rejestrację (2009.04.20 16:56:17) - przyznać się, który wziął?

Edited by Radek (Brewka)
Posted (edited)
Właśnie wyczytałem w komentarzach pod artykułem, że w Polsce już istnieje coś takiego pod adresem:

ZostawSlad.pl

- i nawet mają zbliżone parametry o których kiedyś myślałem

https://www.zostawslad.pl/packages.html

dziś przeglądając startups.pl natknąłem się właśnie na to, zauważyłem, że coraz więcej nowych projektów ładnie się prezentuje już na starcie - bardzo mnie to cieszy :huh: niestety w dalszym ciągu irytuje brak wykupienia IDNa na starcie

EDIT: http://startupy.org/zostawsladpl-odswiezon...nikpl-i-to-jak/ :)

Edited by Jarek17
Posted

ja mysle, że tego typu strony można o kant d...y potłuc, ponieważ jesli ktoś umrze i pozostawi coś cennego po sobie (również w sieci - cokolwiek to będzie) to jedyną formą regulującą podział spuścizny oraz działania w imieniu zmarłego jest testament lub jakaś forma dyspozycji parafowana notarialnie i ewentualnie przechowywana w jakiejs rzeczywistej skrytce. Więc skrytkl online nie mają żadnej mocy prawnej i są jedynie jako element folkloru związanego z digitalizacją życia

Posted
ja mysle, że tego typu strony można o kant d...y potłuc, ponieważ jesli ktoś umrze i pozostawi coś cennego po sobie (również w sieci - cokolwiek to będzie) to jedyną formą regulującą podział spuścizny oraz działania w imieniu zmarłego jest testament lub jakaś forma dyspozycji parafowana notarialnie i ewentualnie przechowywana w jakiejs rzeczywistej skrytce. Więc skrytkl online nie mają żadnej mocy prawnej i są jedynie jako element folkloru związanego z digitalizacją życia

zgadzam się :wacko:

• 3 weeks later...