Jump to content

Ograniczenia w stosowaniu polskich znaków ...

Recommended Posts

Posted

Nie znam się na sprawach technicznych, więc wybaczcie takie pytanie ...

Mija już sporo czasu od wprowadzenia IDN. Jak wyglądają obecnie ograniczenia w stosowaniu polskich znaków w subdomenach, adresach email, itd. ?

Np.

nieruchomości.łódź.pl

czy

wacław@świeżak.pl

Posted
Mija już sporo czasu od wprowadzenia IDN. Jak wyglądają obecnie ograniczenia w stosowaniu polskich znaków w subdomenach, adresach email, itd. ?

Bez zmian. ;-)

Guest Michal
Posted
Jak wyglądają obecnie ograniczenia w stosowaniu polskich znaków w subdomenach

A jakie znasz ograniczenia?

Posted
A jakie znasz ograniczenia?

Nie znam się na sprawach technicznych, więc wybaczcie takie pytanie ...

Posted (edited)
Jak to się zmieni to IDn-y będą dużo droższe on nonIDN-ów. :rolleyes:

IDNy nie dorównają nonIDN-om z prostego powodu, bo nie są uniwersalne. Kto z Was bez problemu na polskiej klawiaturze wbije litery alfabetu np rosyjskiej cyrylicy, fińskiego, węgierskiego? Na polski IDN nie wejdzie nikt z zagranicy (pomijając wyszukiwarki - już widzę obcokrajowców próbujących wpisać polskie znaki przy pomocy kodów, albo co gorsza przekazujących ustnie lub pisemnie innym osobom adres internetowy z polskim znakami....) Coś co nie jest uniwersalne nie ma racji bytu...Jestem przekonany, że IDN zawsze będzie w cieniu odpowiednika bez ogonków (tudzież innych znaków)

Edited by blazej
Posted
IDNy nie dorównają nonIDN-om z prostego powodu, bo nie są uniwersalne. Kto z Was bez problemu na polskiej klawiaturze wbije litery alfabetu np rosyjskiej cyrylicy, fińskiego, węgierskiego?

przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego obcokrajowiec nie znający polskiego miałby wchodzic na nasz IDN? Z drugiej strony, dlaczego ktoś z polskim serwisem na IDNie miałby tracic pieniądze na marketing dla obcokrajowca posługując się IDNem. Do kogo są skierowane IDNy to jest oczywiste. Chociaż posługuje sie niemiecką klawiaturą (z tymi wszystkimi umlautami ö ä ü oraz es-zet ß) jeszcze ani razu nie wpisałem z palca nazwy domeny zawierającej niemieckie znaki, nie widziałem też na reklamach IDNów .de

Posted (edited)
przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego obcokrajowiec nie znający polskiego miałby wchodzic na nasz IDN? Z drugiej strony, dlaczego ktoś z polskim serwisem na IDNie miałby tracic pieniądze na marketing dla obcokrajowca posługując się IDNem. Do kogo są skierowane IDNy to jest oczywiste. Chociaż posługuje sie niemiecką klawiaturą (z tymi wszystkimi umlautami ö ä ü oraz es-zet ß) jeszcze ani razu nie wpisałem z palca nazwy domeny zawierającej niemieckie znaki, nie widziałem też na reklamach IDNów .de

Podam przykład, który powinien dać do myślenia. Polak szuka mebli niemieckich producentów bezpośrednio u źródła. Jak myślisz co wpisze do paska adresu (pomijając opcję wyszukiwarki i zapytań typu niemieckie meble itp.). Jeśli nie ma upatrzonej marki to spróbuje najpierw wpisać moebel.de, jeśli nie zna zasad ortografii będzie kombinował np. mobel.de Na pewno jednak nie będzie się męczył z wpisywaniem möbel.de

Adres musi być uniwersalny i serwis powinien na wizytę obcokrajowca być przygotowany. A ten ostatni ma w poważaniu polskie znaki, sposób ich wpisywania itp. Jeśli będzie szukał serwisu branżowego w polskim języku to wpisze pieniadze.pl a nie pieniądze.pl, nieruchomosci.pl (pomijam, że adres w gestii NASK-u ale to przykład) a nie nieruchomości.pl

Sam umberto piszesz, że ani razu nie wpisałeś do paska, adresu z niemieckim znakami. No to chyba przyszłość IDNów przestaje byc tajemnicą :rolleyes:

A i jeszcze jedno. Ktoś kiedyś bardzo trafnie wspomniał w innym temacie, że żyjemy w epoce smsów i Polacy przyzwyczaili się wpisywać frazy bez polskich znaków. IDN to swego rodzaju ciekawostka, dobre uzupełnienie adresu, ale nikt o zdrowych zmysłach nei odważy się postawić głównego serwisu na IDN nie posiadając nonIDN. To się nie zmieni....

Edited by blazej
Guest Michal
Posted (edited)
Podam przykład, który powinien dać do myślenia. Polak szuka mebli niemieckich producentów bezpośrednio u źródła. Jak myślisz co wpisze do paska adresu (pomijając opcję wyszukiwarki i zapytań typu niemieckie meble itp.). Jeśli nie ma upatrzonej marki to spróbuje najpierw wpisać moebel.de, jeśli nie zna zasad ortografii będzie kombinował np. mobel.de Na pewno jednak nie będzie się męczył z wpisywaniem möbel.de

Żeby to móc zrobić to musiałby najpierw wiedzieć jak "meble" jest po niemiecku. A jak nie będzie wiedział (jak pewnie większość Polaków), to poszuka w np. w słowniku DEP i będzie miał możliwość zrobienia copy+paste (ja przynajmniej tak zazwyczaj robię).

Sam umberto piszesz, że ani razu nie wpisałeś do paska, adresu z niemieckim znakami. No to chyba przyszłość IDNów przestaje byc tajemnicą :rolleyes:

Ja za to wpisałem już nie raz. Tymbardziej, że na niemieckiej klawiaturze wygodniej, gdyż umlauty są od razu na klawiaturze jako klawisze.

A i jeszcze jedno. Ktoś kiedyś bardzo trafnie wspomniał w innym temacie, że żyjemy w epoce smsów i Polacy przyzwyczaili się wpisywać frazy bez polskich znaków. IDN to swego rodzaju ciekawostka, dobre uzupełnienie adresu, ale nikt o zdrowych zmysłach nei odważy się postawić głównego serwisu na IDN nie posiadając nonIDN. To się nie zmieni....

A to tylko dlatego ponieważ mają badziewne telefony które nie pozwalają im na szybkie wpisywanie polskich znaków tak jak np. iPhone.

Z resztą już nie jednego IDNa sprzedałem za kwotę xx.xxx PLN. Dokładnymi adresami niestety pochwalić się nie mogę ze względu na odpowiednie umowy.

Przed chwilą postawiłem kolejny serwis informacyjny na karnawał.pl i będzie ich jeszcze znacznie więcej oraz mocniej rozbudowanych.

PS:

Mój znajomy który dość głęboko siedzi w SEO (Niemcy) twierdzi, że od paru miesięcy Google traktuje IDNy już tak samo jak nonIDNy. A błąd w Google Image Search o którym pisałem również został już poprawiony.

Edited by Michal
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

a ja mam takie pytanko jak wyceniacie domeny jedno znakowe ?? ze znakami specjalnymi nie koniecznie polskimi np greckie litery ??

Edited by djpiatek
Posted
Z resztą już nie jednego IDNa sprzedałem za kwotę xx.xxx PLN. Dokładnymi adresami niestety pochwalić się nie mogę ze względu na odpowiednie umowy.

Ale pewnie do kompletu z NONIDN lub ze względu na traffic. Na pewno nie, aby zbudować serwis nie mając nonIDNA

Posted
a ja mam takie pytanko jak wyceniacie domeny jedno znakowe ?? ze znakami specjalnymi nie koniecznie polskimi np greckie litery ??

Pomiędzy polskimi literami w .PL, a literami greckimi jest p r z e p a ś ć ............

Guest Michal
Posted
Ale pewnie do kompletu z NONIDN lub ze względu na traffic. Na pewno nie, aby zbudować serwis nie mając nonIDNA

IDNy które chodziły za takie kwoty dotychczas jeszcze nie trafiały do abonentów nonIDNow. Nie znam dokładnych planów które mają kupcy.

Posted

takie domeny nie maja żadnej wartości na rynku (zastanów się, kto tez tobie wpisze takie coś? da sie to wpisać z klawiatury?) jest to tylko wartosc kolekcjonerska. Nawet namarketing sie to nie nadaje (wraz z inna domena na przekierowanie przekazu).

Posted
§.com sprzedana na Sedo za +7k USD

Ech, a za §.pl wraz ze sporym kompletem jej podobnych dostałem marne 16800... :-(