Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam problem z wydelegowaniem domeny.

Zakupiłem domenę w dropped.pl i teraz chciałbym ją "przypisać" do serwera w home.pl.

W home.pl jest "przypisz domenę" wpisuję tam nazwę domeny i gdy klikam zapisz pojawia się:

Pole Domena: Aby przypisać domenę do serwera, wydeleguj ją wcześniej u swojego operatora!

Problem jest w tym, ze nie wiem jak wydelegować domenę w dropped.pl

Znalazłem w opcjach na dropped.pl "Zmień DNS" i "Wpisy DNS". To pierwsze uzupełniłem 3 adresami z home.pl (dns.home.pl, dns2.home.pl, dns3.home.pl), ale nie wiem jak należy ustawić "Wpisy DNS". Nie wspominając o tym, że nie wiem czy w ogóle o to chodzi w wydelegowaniu domeny.

Oczywiście sama zmiana "Zmień DNS" nie pomogła, w home.pl dalej pojawia się ten sam komunikat.

Proszę o pomoc z tym :)

Posted
Witam

Mam problem z wydelegowaniem domeny.

Zakupiłem domenę w dropped.pl i teraz chciałbym ją "przypisać" do serwera w home.pl.

W home.pl jest "przypisz domenę" wpisuję tam nazwę domeny i gdy klikam zapisz pojawia się:

Problem jest w tym, ze nie wiem jak wydelegować domenę w dropped.pl

Znalazłem w opcjach na dropped.pl "Zmień DNS" i "Wpisy DNS". To pierwsze uzupełniłem 3 adresami z home.pl (dns.home.pl, dns2.home.pl, dns3.home.pl), ale nie wiem jak należy ustawić "Wpisy DNS". Nie wspominając o tym, że nie wiem czy w ogóle o to chodzi w wydelegowaniu domeny.

Oczywiście sama zmiana "Zmień DNS" nie pomogła, w home.pl dalej pojawia się ten sam komunikat.

Proszę o pomoc z tym :)

Wpisów dns zmieniać nie musisz. Poczekaj chwilę i spróbuj ponownie.

Posted

dzięki za szybką odpowiedz ;) ale czekałem już pół dnia, a po sprawdzeniu danych domeny to zmiany zostały już zaktualizowane, więc to nie to.

Na szczęście właśnie znalazłem rozwiązanie. Home.pl "odrzucał" tą domenę ponieważ była z polskimi litera i konieczne było wpisanie jej w postaci tego ciągu zaczynającego się od "xn--" (nie wiem jak to się fachowo nazywa) i było wszystko ok :)

Straciłem na to kilka godzin ;/ a odpowiedz była taka prosta.

Posted

zdenerwuję się zaraz...

10 minut temu działało i teraz znowu po wpisaniu adresu pokazuje się dropped.pl z informacją, że domena została przechwycona...

Nie mam już na to dzisiaj sił... jutro będę kombinował :)

Posted
zdenerwuję się zaraz...

10 minut temu działało i teraz znowu po wpisaniu adresu pokazuje się dropped.pl z informacją, że domena została przechwycona...

Nie mam już na to dzisiaj sił... jutro będę kombinował :)

dnsy - 24h

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Od ostatniego mojego problemu wydelegowałem już kilka domen, zawsze starczyło poczekać i wszystko działało, ale teraz po raz kolejny występuje jakiś problem. W dropped.pl zmieniłem dnsy 2 dni temu i chcę przypisać domenę w home.pl, ale ciągle jest błąd, że wpierw muszę ją wydelegować... Czy w przypadku domen .com też czeka się do 48h czy może dłużej? Domena to: komputer-swiat.com

Proszę o pomoc. W czym może być problem?

W celach testowych kupiłem domenę .org (dzisiaj) i .com (wczoraj). Zmieniłem im dns w dniu zakupu i .org mogłem już przypisać do home.pl, a .com (tej wcześniejszej i wczorajszej) nadal nie idzie.

Niecierpliwie się, ponieważ potrzebuję na szybko jednej z tych domen. Wie tu ktoś ile należy czekać przy domenach .com?

Edited by Szymon6
Posted (edited)

nie da się już edytować, więc muszę pisać kolejny post pod postem ;/

cytuję rozmowę z konsultantem:

Ogonowski Grzegorz: Witaj Szymon, w czym mogę pomóc?

Szymon: Witam

Mam problem z przypisaniem domeny komputer-swiat.com zarejestrowanej w dropped.pl do konta na home.pl

Wykonywałem już tą czynność dla domen .pl i .org i problemów nie było.

Oczywiście zmieniłem dns w dropped.pl. Zrobiłem to 21.08.2009, więc minęło już ponad 48h. W momencie, kiedy próbuję przypisać domenę do home.pl wyskakuje błąd: Pole Domena: Aby przypisać domenę do serwera, wydeleguj ją wcześniej u swojego operatora!

W czym może tkwić błąd?

Ogonowski Grzegorz: Z ogolnodpstepnej bazy whois wynika ze domena zostala wydelegowana na serwery dns home.pl, a wiec powinna byc juz mozliwosc przypisania domeny do konta w home.pl

Szymon: Próbowałem już kilkanaście razy ją przypisać (ostatni raz przed chwilą) i nadal jest ten sam problem

Szymon: identyczny problem mam z domeną i-telefony.com

Ogonowski Grzegorz:Rozumiem, w tym przypadku zapraszam do kontaktu z nasza infolinia pod numerami 091 432 5555 lub 0801 445555, gdzie po autoryzacji bedzie mozliwe przypisanie danej domeny przez konsultanta

Szymon: dobrze, dziękuje

Pisze to, ponieważ ktoś może mieć podobny problem, więc nie będzie sie musiał już wtedy zastanawiać co jest nie tak.

edit:

dzwoniłem na infolinię i dodali 2 domeny do konta ręcznie. Nie wiedzą czemu jest taki problem. Prawdopodobnie za każdym razem będę musiał dzwonić, jeśli chodzi o domeny .com

Edited by Szymon6