Jump to content

Jak biurokraci z Komisji Europejskiej mogli zniszczyć Windowsa!?

Recommended Posts

Posted
Znalazlem dzisiaj opis nowego systemu Windows 7E, stworzonego wg. zaleceń KE (bez Internet Explorera). Zobaczcie, czy da sie niego korzystac. ;)...

Artykułu nie czytałem ale co do tego ,że win bez IE to chyba dobrze no nie ? Bardziej "dziurawej" przeglądarki nie widziałem. Na jakimś portalu swego czasu czytałem ,że pośród ataków przeprowadzonych przez przeglądarki internetowe największy udział procentowy miało właśnie IE "miażdżąc" swoich rywali... o ile dobrze pamiętam najbezpieczniejsza okazała się Opera.

Posted (edited)

No ja o tym nie słyszałem jeszcze, ale to jest po prostu paranoja roku. ;)

Wychodzi na to, że dostajesz system Windows 7 E w ogóle bez przeglądarki (!), a przecież żeby pobrać przeglądarkę (IE, Operę, Firefoxa, jakąkolwiek) z Internetu, a nawet z nim się połączyć, potrzebujesz posiadać... przeglądarkę internetową. Gratulacje dla Unii Europejskiej za przekroczenie granicy absurdu, przebili nawet Monty Pythona. ;)

Edited by thomaso
Posted (edited)
z nim się połączyć, potrzebujesz posiadać... przeglądarkę internetową.
Sa setki mozliwosc poza przeglądarke.

Np. ftp, telnet, whois, ssh, wget, curl itd itd.

Poza tym to nie jest wina KE - mysle, ze KE nie mialby nic przeciw tego, kiedy ms oferowalby wybor: np. zainstaluj automatyczne: ff, chrome, ie albo ...?

Edited by seomi
Posted (edited)
Np. ftp, telnet, whois, ssh, wget, curl itd itd.

No tak, ale to usługi sieciowe, nie internetowe, poza ftp te usługi to prawdziwy margines i coś czego wiele osób (bo większość osób nie jest informatykami) nie potrzebuje albo nawet nie zdaje sobie z ich istnienia. Tak naprawdę internet = http, z którym nie połączysz się bez przeglądarki i kod html stron www, którego też nie wyświetlisz bez przeglądarki, tak więc brak przeglądarki to naprawdę brak dostępu do internetu. ;)

Za to ten pomysł, żeby instalka zawierała Operę, Firefoxa, Chrome i IE (cztery najpopularniejsze) i każdy mógł demokratycznie wybrać, podoba mi się. ;) Tylko, że ci monopoliści z Microsoftu by nigdy na to nie poszli, bo według nich każdy ma mieć jedyną słuszną przeglądarkę. ;)

Edited by thomaso
Posted
a przecież żeby pobrać przeglądarkę (IE, Operę, Firefoxa, jakąkolwiek) z Internetu, a nawet z nim się połączyć, potrzebujesz posiadać... przeglądarkę internetową.

A jaki to problem zaopatrzyć się wcześniej w instalkę jakiejkolwiek przeglądarki na CD czy na USB sticku? Logiczne to to nie jest, że nie ma żadnej przeglądarki, koniec świata to to też nie jest ;)

Posted
A jaki to problem zaopatrzyć się wcześniej w instalkę jakiejkolwiek przeglądarki na CD czy na USB sticku? Logiczne to to nie jest, że nie ma żadnej przeglądarki, koniec świata to to też nie jest ;)

No tak, ale weź pod uwagę to, że wiele osób będzie kupowało np. pierwszy swój komputer i dostaną na nim preinstalowany system Windows 7 OEM bez przeglądarki. Dla tych osób brak ikonki "e" na pulpicie będzie końcem świata i końcem komputera, który zapewne trafi do serwisu gwarancyjnego jako "uszkodzony". ;)

Posted

Brak IE faktycznie dla niektórych oznacza brak neta, ale najgorsze w tej sprawie jest to, że to jest totalny absurd. Jak można komuś zakazać dodawać czegoś do swojego produktu? Przecież to głupota. Jak chce za darmo dorzucic coś do sprzedawanego produktu to moja decyzja a nie jakiegoś urzędasa.

Posted
Jak można komuś zakazać dodawać czegoś do swojego produktu? Przecież to głupota. Jak chce za darmo dorzucic coś do sprzedawanego produktu to moja decyzja a nie jakiegoś urzędasa.

To się nazywa Demokracja Centralnie Planowana. ;)