Jump to content

Nowicjusz i Dropped.pl

Recommended Posts

Posted

Witam! Zarejestrowałem już swoją pierwszą domenę w dropped.pl ale teraz zainteresowały mnie domeny spadające.

Moje wątpliwości przedstawię na przykładzie domeny fighting.pl. Adres ten znajduje się w ostatnio przechwyconych domenach na stronie głównej dropped.pl, a wczoraj pojawił się temat z jego wyceną tutaj.

Czy działa to tak, że nowy właściciel przeglądał sobie usunięte domeny o tutaj, natrafił na adres fighting.pl i poprostu jako jedyny złożył opcję na tą domenę i zapłacił za nią jedyne 30 zł?

Jeśli tak, to chyba miał trochę szczęścia, bo to chyba domena warta więcej niż 30zł, nie?

Jeśli znalazłem w tej wyszukiwarce domenę moim zdaniem coś wartą, to powinienem zlecić jej przechwytywanie?

Posted (edited)
Moje wątpliwości przedstawię na przykładzie domeny fighting.pl. Adres ten znajduje się w ostatnio przechwyconych domenach na stronie głównej dropped.pl, a wczoraj pojawił się temat z jego wyceną tutaj.

Czy działa to tak, że nowy właściciel przeglądał sobie usunięte domeny o tutaj, natrafił na adres fighting.pl i poprostu jako jedyny złożył opcję na tą domenę i zapłacił za nią jedyne 30 zł?

http://www.dropped.pl/bid.php?id=395220

Jeśli więcej osób jest zainteresowanych domeną wtedy jest aukcja, tu było chyba z 10 osób, nie jedna. Wiele bardzo dobrych domen osiąga nawet ceny kilkutysięczne, domena fighting.pl została kupiona za 130 zł, więc dużo więcej niż te 30 zł, ale i tak okazyjnie, bo jest dużo więcej warta.

Jeśli znalazłem w tej wyszukiwarce domenę moim zdaniem coś wartą, to powinienem zlecić jej przechwytywanie?

Dokładnie tak - możesz zlecić do przechwycenia każdą domenę z tej listy i jeśli wygaśnie ona to jest bardzo duża szansa, że dropped.pl ją przechwyci (ale ta szansa nigdy nie wynosi 100%, bo inne serwisy też przechwytują domeny), ale w przypadku, gdy odbędzie się aukcja, a ty ją wygrasz jest przymus jej opłacenia, stąd dobrze dawać do przechwycenia tylko domeny, którymi jesteś realnie zainteresowany i tylko w takich aukcjach licytować. Domenę opłacasz tylko wtedy, kiedy realnie zostanie ona dla ciebie przechwycona i zarejestrowana, za samo dodanie do przechwytywania nic nie płacisz.

PS a opcja to zupełnie, zupełnie coś innego. ;)

Edited by thomaso
Posted

Witam ponownie!

Znalazłem domenę, która bardzo mnie interesuje. Na whois.pl jest napisane:

DOMENA:

nazwadomeny.pl po zakończeniu okresu rozliczeniowego

utworzona:

2003.08.07 12:17:40

ostatnia modyfikacja:

2008.08.01 14:29:05

wygasa:

2009.08.22 12:17:40

opcja:

utworzona 2008.02.21 15:45:42

Czy jest jakaś szansa abym to ja przejął tą domenę?

Posted
Witam ponownie!

Znalazłem domenę, która bardzo mnie interesuje. Na whois.pl jest napisane:

nie, tej domeny tym razem już nie przechwycisz, ponieważ ktoś na nią założył opcję, a to oznacza, że ma pierwszeństwo do uzyskania praw do tej domeny. Jest jeszcze tylko mała furtka, a właściwie możliwość: Jak domena spadnie (jeśli spadnie) i właściciel opcji w ciągu 14 dni nie opłaci tej domeny, to wtedy może wrócić do puli wolnych i wtedy gdy spada z rezerwacji będzie szansa na jej rejestracje. No chyba że własciciel ma np konto w Dropped z wystarczającą ilością pieniędzy i tam bedzie opcja zrealizowana, to wtedy i tak automatycznie będzie zarejestrowana dla własciciela opcji.

Posted

Jest jeszcze jedna możliwość jeśli jest założona opcja, w zależności od tego jak bardzo ci na tej domenie zależy i jaki masz budżet ;)

W miarę możliwości ustalasz właściciela domeny, docierasz do niego i składasz ofertę zakupu zanim domena spadnie.

Posted

Jest jeszcze możliwość, że... to opcja dropped.pl

Zobacz, czy na liście dropped.pl ta domena ma kłódkę czy żółtą gwiazdkę. Jak gwiazdkę to opcja należy do dropped.pl i taka domena też trafi na aukcję. Jak kłódkę to opcja kogoś innego i o ile domena zostanie opłacona po opcji trafi do tej osoby i trzeba będzie się obejść smakiem. ;)

Posted

Dobra, mam zatem ostatnie pytanie:

Jeśli domena jest w spadających, to po co zlecać jej przechwytywanie za 30zł, jak można założyć opcję, zapłacić 32zł i mieć pewność jej zarejestrowania.

Na pewno jest jakieś wytłumaczenie, ale ja go nie widzę.

Posted

Jeśli wejdę na tą listę: http://www.dropped.pl/search.php?do=1&...3&letters=1

I wybiorę sobie jakąś domenę 3-literową i postanowię ją przechwycić, to i tak zapłacę 30 zł?

Chodzi o to, że raczej nie będę jedynym, który będzie chciał ją przejąć, więc pewnie rozpocznie się aukcja. Z tego co widziałem, to w aukcji wszyscy startują z ofertą 0zł, więc czy każdy z zainteresowanych płaci 30zł?

I co jeśli dropped nie przejmie domeny, którą byłem zainteresowany?

Posted
Jeśli wejdę na tą listę: http://www.dropped.pl/search.php?do=1&...3&letters=1

I wybiorę sobie jakąś domenę 3-literową i postanowię ją przechwycić, to i tak zapłacę 30 zł?

Chodzi o to, że raczej nie będę jedynym, który będzie chciał ją przejąć, więc pewnie rozpocznie się aukcja. Z tego co widziałem, to w aukcji wszyscy startują z ofertą 0zł, więc czy każdy z zainteresowanych płaci 30zł?

I co jeśli dropped nie przejmie domeny, którą byłem zainteresowany?

Jeśli Dropped nie przejmie domeny, to trudno, może została odnowiona, może ktoś inny przejął i jest u kogoś innego na aukcji.

Natomiast jeśli dodasz domenę np. trzyliterową do przechwycenia i zrobi tak samo z 30 innych osób, to jak domena zostanie przechwycona, to trafia na aukcję prywatną i tam mogą licytować wszyscy, którzy dodali do przechwycenia. I nie każdy z nich zapłaci po 30 PLN, bo się domeną przecież nie podzielą, tylko zapłaci jedna osoba i będzie to ta, któa wylicytuje za najwyższą cenę. Więc jeśli wygrasz aukcję licytując np za 800 zł, to płacisz 800 zł i domena jest twoja jeśli byłeś najwyżej licytującym!

Posted (edited)

Miałem jedną domenę w rezerwacji, ale zdecydowałem się na razie jej nie opłacać i zrobiłem zrezygnuj.

Stan mojego konta jest cały czas -15 PLN - czy to się zmieni?

I jeszcze jedno: jeśli będę licytował domenę na AfterMarket, to jaki będę miał nick? Jeszcze nie licytowałem, więc nie wiem, a nigdzie nie podawałem żadnego nick'u.

Edited by pear