Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. na razie tak króciutko, co by poznać opinie domeniarzy ...

Co myślicie o zebraniu osób kompetentnych do stworzenia polskiej giełdy domenowej on-line?

Czy chętnie skorzystalibyście z takiej giełdy jeżeli byłaby dobrze utrzymana i wszystko byłoby przemyślane?

Do tego doszłaby oczywiście dobra reklama.

Możecie się wypowiedzieć w temacie?

Jeżeli temat się spodoba i będą zainteresowane osoby to jestem w stanie przygotować takie przedsięwzięcie.

Zapraszam do rozmowy i mam nadzieje, że rozmowa się nie skończy za 2 godziny z treścią "daj spokój" albo "nie stać Cię" lub "zły pomysł", "dużo tego w internecie" ...

Posted (edited)

Grafik, koder, pozycjoner, promocja i serwer. Na to mam.

Gorzej z dobra domeną (sądząc po ostatnim temacie domeny za 5000E). No i z ludźmi do pracy, supportem, marketingiem.

Edited by Growli
Posted

Wytłumaczę swoje stanowisko...

Ja, jak się przyzwyczaję do jakiegoś serwisu to muszę mieć naprawdę duży powód żeby potem z niego zrezygnować.

Póki co jestem bardzo zadowolony z giełdy domen dropped.pl jednak nie ukrywam, że PPD.pl rośnie w siłę z dnia na dzień co łatwo da się zauważyć.

Wracając do tematu:

nie nie skorzystałbym, chyba że ta giełda by ściągała tylu klientów, którzy kupowali by domeny jak świeże bułeczki to wtedy zmieniłbym zdanie. Póki co to nie bardzo wiem jak można byłoby się przebić przez rynek - byłbyś kolejną giełdą (nie mówię, że ostatnią) ale ja np nie miałbym kilku kont na różnych giełdach i nie szukałbym tam domen (chyba że ktoś by dał link na di.pl ze ktoś sprzedaje to i to, tam i tam, za tyle i tyle a to mega promocja)

Posted
Gorzej z dobra domeną (sądząc po ostatnim temacie domeny za 5000E). No i z ludźmi do pracy, supportem, marketingiem.

eXdomain*pl i fajnym ruchem na sprzedaż póki co :)

Posted

SWAGGER, nie neguję odpowiedzi, rozumiem sytuację.

przemowild, trudno powiedzieć. Chciałbym się skupić przede wszystkim na dobrym marketingu, funkcjonalności i skuteczności sprzedaży.

Posted (edited)
przemowild, trudno powiedzieć. Chciałbym się skupić przede wszystkim na dobrym marketingu, funkcjonalności i skuteczności sprzedaży.

Z twojej odpowiedzi wynika, że nie masz jeszcze pomysłu tak naprawdę a idea zamyka się w "zróbmy giełdę".

Stworzenie giełdy to duży wydatek, dobry marketing kosztuje, bez zaplecza finansowego i innowacyjności, wyjdzie z tego gorszy klon PPD lub AfterMarket.

Edited by przemowild
Posted
Z twojej odpowiedzi wynika, że nie masz jeszcze pomysłu tak naprawdę a idea zamyka się w "zróbmy giełdę".

Stworzenie giełdy to duży wydatek, dobry marketing kosztuje, bez zaplecza finansowego i innowacyjności, wyjdzie z tego gorszy klon PPD lub AfterMarket.

Hmm, swoje jakieś idee już mam (inne niż "zróbmy giełdę"). Na chwile obecną nie chce ich bez sensownie zdradzać, dlatego chciałem aby ten wątek powstał i zacząć rozmowę na temat giełdy domen.

Liczę się z dużym wydatkiem i przymusową cierpliwością.

Guest Michal
Posted (edited)

Moim zdaniem super by było jakby powstała nowa giełda która by działała bardziej promująco polskie domeny w Polsce. Chodzi o wysyłanie odpowiednich informacji do mediów np. poprzez komunikaty prasowe i inne akcje marketingowe które doprowadzą do tego że ludzie zrozumieją dlaczego warto kupować domeny (dzięki temu wtedy automatycznie będą kojarzyć kupno domen z daną giełdą, tak jak to ma miejsce np. w przypadku Sedo w Niemczech). Niech wtedy nawet funkcjonalność będzie gorsza od AfterMarket i PPD, ważne żeby byli klienci którzy kupują za odpowiednie ceny. Na dzień dzisiejszy w Polsce liczy się tylko AfterMarket i Allegro. Domeny mam wystawione na AfterMarket i dotychczas zdecydowana większość ofert które otrzymywałem była bardzo niska (wręcz śmieszna). Więc to jest punkt do ugryzienia. Oczywiście będzie tak samo super jak z takimi akcjami marketingowymi ruszy AfterMarket czy PPD. Wygra ten komu to się pierwszemu powiedzie. Wiadomo że wprowadzanie swojego portofolio do nowej giełdy jest czasochłonne, ale jeżeli dzięki niej będzie można zarobić więcej to myślę że warto.

Edited by Michal
Posted (edited)

Michal, mniej więcej o takim skrócie planu marketingowego myślę. Powiedzmy, że mnie w tym wyręczyłeś, ale jest to tylko strzeszczenie.

Plan marketingowy nie tylko polegałby na promowaniu marki giełdy domenowej, ale również rynku wtórnego domen a zarazem (podkreślę, zarazem) promując markę. Hmm, jeżeli można to nazwać marką.

Edyta.

Takich wypowiedzi jak Michal'a chciałbym się spodziewać, nie koniecznie chodzi mi o opinie pozytywne, ale wnoszące coś do tematu, spostrzeżenia na temat giełdy, rynku, wasze przemyślenia dot pomysły.

Edyta.

Do grastabakalator.

Funkcje powiadasz. Jestem w fazie hmm można to nazwać "rozpiski i planowania". Co do, nie których funkcji jest nie przekonany o innych pewnie nie wiem. Dlatego powstał wątek.

Edited by Growli
Posted

Przede wszystkim PPD czy AfterMarket nie istnieje w prasie drukowanej i w ogóle w reklamie. Prasa drukowana, choć zamiera powoli, wciąż daje duże możliwości bycia zauważonym, podczas gdy przekaz reklamy online ginie w gąszczu innych banerów. Dlatego najlepiej uderzyć w pierwszej kolejności do czasopism branżowych (komputerowych, związnych z mediami, kreacją, wizerunkiem)

Posted

Aftermarket nie istnieje nigdzie, nawet nie jest dobrze wypromowane w google. Ludzie tam trafiają z domen przez type-in. Michał stworzył super narzędzie, ale nie rozumie, że promując serwis, by więcej zarobił. Myślę, że podobną funkcjonalność będzie Ci bardzo ciężko uzyskać, jednak dobry marketing może spowodować, że wygrasz.

Posted (edited)
Aftermarket nie istnieje nigdzie, nawet nie jest dobrze wypromowane w google. Ludzie tam trafiają z domen przez type-in. Michał stworzył super narzędzie, ale nie rozumie, że promując serwis, by więcej zarobił.

On może tak, ale użytkownicy nie - większa promocja to wyższe ceny domen na licytacjach, więc więcej będziesz musiał wyłożyć z portfela. EU nie szukają domen na giełdach, tylko kontaktują się z abonentami wybranych nazw, a chyba o takich klientów każdy zabiega, a nie kolegów z branży.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted

Giełd u nas dostatek (a będą kolejne...) ale ciągle walka rozgrywa się na polu D2D. Moim zdaniem powodzenie może mieć wyłącznie giełda, która dałaby szansę na dotarcie z domenami do jak największej grupy potencjalnych EU. To może faktycznie wyróżnić nowy projekt i przyciągnąć do niego domeniarzy. Wiązać się to musi jednak z pewną selekcją wystawianych tam domen żeby nie zrażać potencjalnych klientów marnymi domenami za kosmiczne pieniądze. Musiałyby to być wyłączenie dobre i bardzo dobre domeny.

Powodzenia.

Grzesiek

Posted

Wielu już takich było - jak na moje to po prostu wydaje Ci się, że od tak zrobisz wielką giełdę i będziesz milionerem. Niestety i tutaj na planach i marzeniach się skończy. Jakoś w to nie wierzę :)

Posted

bezpośrednia rywalizacja z serwisami, które już są, to średni pomysł, gdyż wymaga dużo środków i wysiłku, i nie ma za bardzo pola do działania, trzeba szukać odpowiedniej niszy i kierunku działania, teoretycznie można wiele takich przykładów zaproponować, ale potem kluczowa będzie realizacja

powinna to być giełda niszowa, czy co do liczby domen czy kierunku promocji, można pomyśleć o giełdzie nastawionej na klientów zagranicznych, i tam skierować promocję, lub może nawet pomyśleć o giełdzie cctld, i pamiętać o jakości domen, a nie ilości, bo skutek często jest wtedy odwrotny

Posted (edited)

Michau zrobił jeden myk którego nikt nie wdrożył i pewnie nikt tego nie zrobi a mianowicie giełdę domen przekształcił w sklep. Jakie to proste :-) Klient wchodzi i bez umów, podpisów prezesów i zastępców prezesów, klauzul, prawników, tysiąca kserokopii i miliona znaczków o kontakcie z Pocztą Polską nie wspominając, klient wchodzi i kupuje domenę, tak jak kupuje się kartonik mleka w sklepie i tak jak w sklepie, klient za swój zakup otrzymuje rachunek. Choć od przybytku głowa nie boli, nie wiem czy może powstać giełda, która oferowałaby więcej niż Dropped.pl/AfterMarket.pl (kurcze, powinna powstać jedna marka)

Edited by domainer
Posted (edited)

Zrób inwentaryzację ogólnie działających giełd - wykaż ich plusy i minusy. Każdy pewnie stwierdzi, że gdzieś lepiej się kupuje, gdzieś lepiej sprzedaje a jeszcze gdzie indziej promuje domeny. To jest punkt wyjścia - wyjście do firm/ludzi też należy uwzględnić.

Oprócz domen są jeszcze opcje, na które nie ma giełdy.

Dodatkowo można promować usługi związane z doradztwem, brokeringiem, utrzymywaniem domen.

Jeśli powyższe udało by się wdrożyć w życie - klienci uważaliby Nas za ekspertów a tego na studiach nie uczą (mówię o domainingu).

Edited by maryuse
Posted
Bardzo proszę.

Umówiony deadline na realizację minął. Zero odpowiedzi na wysłane PW i jedna odpowiedź na gg. Na moje cześć na gg padło "cześć, może się przedstawisz". Potem kolejna cisza.

Gostek jest na forum i na gg a zlewa totalnie. Wypadało by mieć cywilna odwagę i powiedzieć sorry.

Zero reakcji.

Nie sądziłem że brak odpowiedzi na pierwsze PW to typowe zachowanie a nie przeoczenie. Po moim drugim poście w tym temacie uzgodniliśmy czas u warunki na PW, ale po deadline zlewka totalna.

Witam. na razie tak króciutko, co by poznać opinie domeniarzy ...

Co myślicie o zebraniu osób kompetentnych do stworzenia polskiej giełdy domenowej on-line?

Czy chętnie skorzystalibyście z takiej giełdy jeżeli byłaby dobrze utrzymana i wszystko byłoby przemyślane?

Do tego doszłaby oczywiście dobra reklama.

Możecie się wypowiedzieć w temacie?

Jeżeli temat się spodoba i będą zainteresowane osoby to jestem w stanie przygotować takie przedsięwzięcie.

Zapraszam do rozmowy i mam nadzieje, że rozmowa się nie skończy za 2 godziny z treścią "daj spokój" albo "nie stać Cię" lub "zły pomysł", "dużo tego w internecie" ...

Pomysl na rozwój rynku jest ok. Tylko pytanie kto to pociągnie finansowo, czasowo, organizacyjnie.

Jak dla mnie to bajki piszesz. Jesteś zwyczajnie niewiarygodny.

Posted

Myślę, że taka giełdę powinienes stworzyc w zaciszu swojej firmy (jesli takowa posiadasz).

Mysle, ze 2-3 bieglym programistom, na pelen etat zajmie to z pol roku.

Zobacz jak powstala PPD, zaskoczyla wszystkich ze powstala, a jednoczesnie panel klienta jest bardzo dopracowany. Tym razem wielu opcji brakuje w AM.

Jak widac mozna stworzy gielde domen jako projekt. Jednak panel klienta to nie wszystko, wazna jest tez marka,i trafialnosc klienta docelowego do PPD.

A o to juz nie tak latwo, część niezadwolonych klientow z AM przeszla do PPD i teraz ilosc domen ustabilizowala sie na poziomie 10,5 tys (wczesniej bylo ok 7-7.5 tys). Ale to ze tyle domen przeszlo do PPD to tez zasluga znajomosci PB jako wlasciciela zlapane. Nawet jak bedziesz mial super panel, to ilu klientow przejdzie do Ciebie? Czym ich przekonasz ?

Ja czesto wystawiam domeny w cenie Kupteraz, wiec tylko na jednej moge miec taka cene ustawiona, zeby przypadkiem ktos nie kupil jej dwukrotnie.

Reasumujac, panel klienta musisz miec tak dobry jak PPD, potem reklam, reklama i czekanie na klienta. Stać Cie na to?

Posted
Michau zrobił jeden myk którego nikt nie wdrożył i pewnie nikt tego nie zrobi a mianowicie giełdę domen przekształcił w sklep. Jakie to proste :-) Klient wchodzi i bez umów, podpisów prezesów i zastępców prezesów, klauzul, prawników, tysiąca kserokopii i miliona znaczków o kontakcie z Pocztą Polską nie wspominając, klient wchodzi i kupuje domenę, tak jak kupuje się kartonik mleka w sklepie i tak jak w sklepie, klient za swój zakup otrzymuje rachunek. Choć od przybytku głowa nie boli, nie wiem czy może powstać giełda, która oferowałaby więcej niż Dropped.pl/AfterMarket.pl (kurcze, powinna powstać jedna marka)

Masz rację domainer co do tej jednej marki. Skoro Dropped.pl i Aftermarket.pl to te same organizmy, to jaki jest sens utrzymywani sztucznego podziału?