Jump to content

Grolsch.pl - losy domeny

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Czy ktoś może wie jak domena weszła w posiadanie Kompanii Piwowarskiej?

Kiedyś, bardzo dawno temu byłem właścicielem tej domeny. Odsprzedałem ją za jakieś śmieszne 300zł (wraz z *.com.pl )by nie być posądzonym o cybersquatting. :D

Piwo ma się pojawić pod koniec roku znów w Polsce. Domena siedzi w Active24.pl

Nie znam metod KP dlatego się zastanawiam, czy poszła na Pana Waldka, została oddana dobrowolnie (po liście z Kancelarii) czy ktoś nieźle zarobił :)

Dodam, że możliwe, iż ostatnim właścicielem domeny była firma Laserbis (.com.pl !! ;) )

Edited by novitz
Posted (edited)

Nie wiem co się działo z tą domeną ale tym, którzy nie znają tematu podpowiem, że SABMiller kupił holenderskiego Grolscha za ponad 800 milionów Euro i chce tą markę bardzo wzmocnić w Europie Śr.-Wsch. walcząc u nas głównie z Heinekenem i Carlsbergiem.

Nie będzie to łatwe mimo silnej pozycji Kompanii Piwowarskiej.

Będą musieli włożyć sporo wysiłku i kasy w to bo choć piwo to było w Polsce dystrybuowane a nawet produkowane już w drugiej połowie lat 90-tych, to w segmencie piw premium, ma obecnie marginalny udział. Choć z tego co wiem cena tego piwa ma być teraz ok. 50% tańsza a smak kojarzę jako wyborny :)

Domena więc na pewno była im bardzo potrzebna, tym bardziej, że poza miller.pl ( korzysta z niej były premier ) mają wszystkie inne domeny swych brandów:

tyskie.pl

lech.pl

zubr.pl ( bez IDN )

pilsner.pl

redds.pl

wojak.pl

peroni.pl

debowe.pl ( bez IDN )

gingers.pl

no i kilka innych

Edited by Kangur