Jump to content

Pytanie o opcję.

insice

Recommended Posts

Witam,

mam pewien problem, gdyż nie jestem zbyt obeznany w temacie domen internetowych, a chciałbym się upewnić, czy dobrze rozumiem.

Otóż - kilka lat temu zarejestrowałem domenę firmową w az.pl podając niestety fałszywe dane osobowe. Dostęp do panelu oczywiście mam, obecnie zostało coś ponad 200 dni aktywności domeny. Jako, że chciałbym aby domena była zarejestrowana na moje prawdziwe dane osobowe, zainteresowałem się wykupieniem opcji.

Zrozumiałem to tak: wykupując opcje na daną domenę w firmie az.pl, płacę coś około 30 zł/3 lata. Jeżeli domena nie zostanie przedłużona, ja staję się jej właścicielem.

Otóż: skoro mam dostęp do panelu, mogę jej nie przedłużać i mam stuprocentową pewność, że nikt tego nie zrobi. Czy jeśli więc założę opcję na domenę na swoje prawdziwe dane i nie przedłużę jej, to trafi ona do mnie?

Druga sprawa: czy spowoduje to jakieś przerwy w działaniu, jeśli tak to jak długie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

dokładnie

30zł + rejestracja domeny

domena będzie wygasać 14 dni więc przez ten czas nie będzie działać

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. ;)

Najbardziej ciekawił mnie właśnie czas, przez jaki domena będzie nieaktywna.

Pozdrawiam.

Chyba, że adres e-mail też jest falsem i dawno nie istnieje

Otóż to, do adresu e-mail nie mam dostępu od kilku ładnych lat.

Mi chodzi głównie o zmianę właściciela na prawdziwego, a pisać zbytnio do az.pl nie chcę, gdyż (być może niepotrzebnie) obawiam się utraty domeny. Gdyby to nie był adres firmowy to całkiem inna sprawa.

A przy przenoszeniu chyba muszę wysłać skan dowodu osobistego z danymi na które została zarejestrowana domena, więc miałbym problem ;)

Otóż to, do adresu e-mail nie mam dostępu od kilku ładnych lat.

Mi chodzi głównie o zmianę właściciela na prawdziwego, a pisać zbytnio do az.pl nie chcę, gdyż (być może niepotrzebnie) obawiam się utraty domeny. Gdyby to nie był adres firmowy to całkiem inna sprawa.

Słusznie się obawiasz, gdyż z punktu widzenia regulaminu domena jest "nielegalna" i może być w dowolnym momencie skasowana.

A przy przenoszeniu chyba muszę wysłać skan dowodu osobistego z danymi na które została zarejestrowana domena, więc miałbym problem ;)

Nie, to raczej przy cesji.

Jeśli nie przeszkadza ci 15-dniowy okres nieaktywności, śmiało wykup opcję. Ewentualnie możesz (po wykupieniu opcji) poprosić AZ o skasowanie domeny, wtedy będzie nieaktywna tylko przez 5 dni, ale za to tracisz te opłacone 200 dni...

Ale najprostszym wyjściem wydaje się być edycja kontaktu w panelu AZ i uaktualnienie adresu mail, a następnie transfer domeny do innego rejestratora, który pozwala zmienić abonenta bez potwierdzenia na piśmie. Niestety zawsze, nawet jeśli jest to tylko cesja elektroniczna, potwierdzasz swoim kliknięciem upoważnienie do wykonania operacji i prawidłowość danych obu stron, więc formalnie nadal może być nieco ślisko – ale na pewno lepiej niż pozostawienie domeny w obecnym stanie.

Reasumując: najlepiej jak najszybciej założyć opcję, potem zrobić to co wyżej opisałem ze zmianą maila, transferem i zmianą abonenta, a na koniec domeny nie przedłużać i złapać na opcję. ;-)