Jump to content

Prolongata na domene - cal.pl

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Poprosiłem cal.pl o wydanie kodu authinfo na jedną z moich domen. Wysłałem odpowiednie dokumenty, i otrzymałem w meilu to:

Witamy serdecznie!

Na Państwa koncie pojawiła się właśnie nowa faktura proforma do opłacenia.

Faktura pro forma jest także dostępna do wydruku z poziomu Centrum Klienta (http://www.centrumklienta.pl).

Odnośnik do faktury proforma:

xxx

Zalecamy opłacenie faktury proforma płatnościami online, które w naszym imieniu prowadzi firma przelewy24.pl. W tej chwili obsługujemy kanały:

mBank - mTransfer

BZ WBK - Przelew24

Kredyt Bank

MultiBank - MultiTransfer

BGŻ (Integrum)

Fortis Bank

Płacę z Inteligo

Bank BPH

Invest Bank

Bank PEKAO S.A.

Bank Millennium

Bank Ochrony Środowiska

Bank PKO BP

ING Bank Śląski

Lukas Bank

Citibank Handlowy

Deutsche Bank

Bank Nordea

oraz oczywiście płatności kartą kredytową Visa i Mastercard.

Płatności mogą Państwo dokonać na stronie www.platnosci.cal.pl lub bezpośrednio z panelu Centrum Klienta.

Standardowy przelew bankowy mogą Państwo zrobić na poniższe konto bankowe:

mBank ( BRE Bank Polska ) - 84 1140 2004 0000 3402 3316 7255

INFO - CAL

ul. Chludowska 387/9

62-003 Biedrusko

Tytuł płatności: 14718/PF/2009

Kwota do zapłaty: 67.222 zł brutto

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta pod adresem: bok@cal.pl.

--

Serdecznie pozdrawiamy i życzymy miłego dnia,

Księgowość Firmy INFO-CAL

www.infocal.pl

finanse@cal.pl

Na fakturze jest napisane:

Prolongata na domene xxx

Do zapłaty: 67.22

Co jest grane, co to ta "prolongata" i z jakiej racji mam to zapłacić?

# Po rozmowie z konsulatem z home.pl dowiedziałem się, że domenę mogłem kupić w jakieś promocji i stąd ta opłata, ponadto transfer domeny zarejestrowanych na warunkach promocyjnych wiąże się z jej przedłożeniem na kolejny rok, czyli jakby nie patrzeć nie będę i tak stratny, ale i tak napisałem do cal.pl bo jak mówiłem nie przypominam sobie abym domenę kupował w ramach jakieś promocji (kosztowała ~12zł)

Edited by yendo
Posted

Witam,

Jak się kupuje domeny w promocji to niestety trzeba czytać regulaminy. Jeśli chcesz kod authinfo to przypuszczam, że bez opłaty się nie obejdzie :)

Posted

jednak nie kupowałem domeny w promocji, ale..

W przypadku cesji lub transferu domeny zarejestrowanej w ramach regulaminu do innego usługodawcy przed upływem rocznego abonamentu, Abonent domeny zobowiązuje się do dokonania dopłaty pokrywającej różnicę między ceną rejestracji domeny, a ceną odnowienia domeny,zgodną z obowiązującym cennikiem domen. \"

Regulamin dotyczy wszystkich domen.

• 3 months later...
Posted

mam dokladnie to samo, ale co jesli regulamin NASK mówi wyraźnie:

"# Przenosząc obsługę swojej nazwy domeny do Partnera nadal jesteś jej Abonentem, posiadasz prawa i wiążą Cię obowiązki określone w Regulaminie nazw domeny .PL w NASK, niezależnie od regulaminu świadczenia usług Partnera obsługującego rejestrację lub utrzymywanie nazwy domeny.

# Partner reprezentuje Cię przed NASK.

# Możesz przenieść obsługę nazwy domeny od Partnera X do Partnera Y. Na Twoje żądanie Partner zobowiązany jest niezwłocznie wydać kod "authinfo", który umożliwi przeniesienie obsługi.

Partner nie może uzależniać wydania kodu od dodatkowych warunków." ?????????????

Firma CAL.PL jest największą moją wpadką w dotychczasowych interesach. Są opieszali, nie szanują swoich klientów i tłumaczą się swoim nie do końca dopracowanym regulaminem. W jednym punkcie mają zapis:

"W przypadku cesji lub transferu domeny zarejestrowanej w ramach regulaminu do innego usługodawcy przed upływem rocznego abonamentu, Abonent domeny zobowiązuje się do dokonania dopłaty pokrywającej różnicę między ceną rejestracji domeny, a ceną odnowienia domeny,zgodną z obowiązującym cennikiem domen"

a w innym:

" Administrator wyda Abonentowi kod autoryzacyjny domeny ( kod AuthInfo ) bezpłatnie do 72 godzin roboczych po uzyskaniu pisemnego wniosku o kod wysłanego wraz z wymaganymi załącznikami na numer faksu Administratora."

przy czym żądanie kodu Authinfo wcale nie musi oznaczać transferu! Poza tym jak to się ma do regulaminu NASK w którym wyraźnie zaznaczono, że partner nie może w ten sposób traktować klienta?

Chyba niezły temat dla jakieś poczytnej gazety - pomyślę nad artykułem...

Natomiast gdyby ktoś nie chciał wdepnąć w ....... to odradzam CAL.PL

Posted
Natomiast gdyby ktoś nie chciał wdepnąć w ....... to odradzam CAL.PL

Z serwera u nich jestem zadowolony (bardzo dobre parametry w dobrej cenie), domen tam nie rejestruje, ale moim zdaniem przesadziłeś z oceną, bo w końcu regulaminy są po to by je przeczytać.

Posted

podobnie jak Błażej, jestem również zadowolony z serwera

regulaminy czytam odkąd wtopiłem tysiaka w podobnej akcji co yendo :]

każdy uczy się na błędach - najefektywniej na własnych...