Jump to content

Rejestracja domeny z nazwą wsi - opłacalne?

Recommended Posts

Posted

Witam. Czy opłaca się rejestrować domeny z nazwą wsi? Oczywiście .pl :) Upolowałem taką jedną, ładną, stoi wolna. Prawo chyba tego nie zabrania?

Posted
Witam. Czy opłaca się rejestrować domeny z nazwą wsi? Oczywiście .pl :) Upolowałem taką jedną, ładną, stoi wolna. Prawo chyba tego nie zabrania?

Prawo nie, ale rozsądek tak ;)

Chcesz ją potem sprzedać sołtysowi czy jak?

Posted
Prawo nie, ale rozsądek tak :)

Chcesz ją potem sprzedać sołtysowi czy jak?

Myślałem nad serwisem informacyjnym, gdzie materiały przesyłali by sami Internauci. Atuty domeny to dobra pozycja w Google, może lokalne media by się włączyły do promocji. Problemem będzie mała znajomość samej wsi ;) Reklamy by coś zarobiły. Zakładając, że i tak pierwszy rok domeny jest za 0zł, strona wytrzyma, a nawet wyjdzie na plus. Dodatkowo mam władzę nad domenami regionalnymi nazwa.nazwawsi.pl ;)

Posted (edited)

Osoba prywatna nie może zarejestrować nazwy miejscowości.

NASK może odmówić przyjęcia Oferty w szczególności, gdy:

a....

b....

c. Oferta dotyczy Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl, chyba że Oferentem jest właściwa jednostka samorządu terytorialnego albo Skarb Państwa reprezentowany przez właściwy organ administracji ; Oferta dotycząca Nazwy Domeny odpowiadającej nazwie województwa, powiatu, gminy lub miejscowości w Domenie .pl może być złożona tylko bezpośrednio w NASK

źródło: http://www.dns.pl/zasady-p.html

Edited by uzytkownik
Posted

Chciałbym mieć w życiu takie problemy jak autor tego wątku.

Odpowiadam na temat: Nie opłaca się rejestrować nazw wsi, pomijam aspekt prawny. O serwisach i subdomenach nie wspomnę.

Posted

Co do samej domeny to myślę że się nie opłaca. Bo komu to sprzedasz? Co do serwisu to mogę napisać że prowadziłem kiedyś taki portal miasta (20~tyś mieszkańców) i powiem Ci że lipa straszna, ludzie mają wysrane na jakieś lokalne zjazdy dzieci szczególnej troski i inne podobne wiadomości... moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy - tym bardziej że próbujesz z jakąś wsią to będziesz miał 2 uu dziennie :)

Posted

Alan, podejrzewam że nie masz się czym martwić, bo domena jest niedostępna. Sprawdziłeś *dostępność* domeny? Czy tylko whois? ;-)