Jump to content

Hostingowa oferta - jak sie prezentuje?

igogel

Recommended Posts

Witam po wakacyjnej przerwie!

Wstepnie myslalem, aby wejsc w biznes hostingowy. Z dosc dokladnego rozeznania, ktore musialbym przedstawic inwestorowi moglbym zaoferowac np. takie pakiety:

Pakiet PRO-START

---

74 GB

500GB transferu miesiecznie

Ruby, PHP, ASP, Postgre, MySQL, ASP + dodatkowe oprogramowanie do ustalenia z klientem.

Opłata miesięczna: 38,4 PLN

(serwer to: Core2Duo 2x 2.66GHz, 4GB Ram do podzialu na 10 kont)

Pakiet PRO-NEXT

---

150GB miejsca;

1TB transferu miesiecznie;

Ruby, PHP, ASP, Postgre, MySQL, ASP + dodatkowe oprogramowanie do ustalenia z klientem.

Opłata miesięczna: 62 PLN

(serwer to: Xeon Quad 4x 2.66GHz, 8GB Ram do podzialu na 10 kont)

co myslicie o tym?

Raczej nie przewiduje malych hostingow - tego jest pelno - rynek zalany. Chcialbym raczej celowac w osoby, ktore potrzebuja dosc duzych kont w miare spersonalizowanych.

To nie jest oferta - chcialbym tylko poznac opinie - rozeznanie

1. Zastanawiam się, czy transfer miesięczny nie powinien być wyższy (oczywiście przy tej ilości miejsca jaką proponujesz)

2. Skodo celujesz w dużych klientów, musisz się liczyć z tym, że nie będzie na tych kontach stała strona cioci Jadzi o szydełkowaniu, tylko poważne projekty. Jeśli już więc ktoś inwestuje poważne pieniądze w duży projekt, to chyba stać go na kilka k na własny serwer? :)

To tylko moja opinia. Może przy jakiejś dobrej polityce udałoby Ci się przyciągnąć klientów, kto wie ;)

Ja jednak osobiście poszedłbym na kompromis - nie małe hostingi (bo jak zauważyłeś rynek jest dosyć wypełniony), ani nie duże (j.w.)... a więc średnie? ;)

Przede wszystkim wątpię, aby ktoś zaufał kolejnej nowopowstałej 'firmie' hostingowej. Jak to duży gracz, który potrzebuje miejsca to znaczy, że ma fundusze na serwer i nie pójdzie do pierwszej lepszej firemki.

Dwa - z tego co się orientuję aktualnie w Polsce NIE OPŁACA się startować z takim biznesem - wszystko co powstaje szybko obumiera. Przygotuj się na to, że przez pierwszy rok/dwa praktycznie nie będziesz miał dochodów a jedynie koszta utrzymania serwerów i ostrej kampanii reklamowej.

Zresztą myślę, że powinieneś zajrzeć na Webhostingtalk.pl - atmosfera na tamtym forum mi nie odpowiada ale może znajdzie się ktoś kto Ci pomoże. Widziałem tam chyba też kilka poradników HowTo.