Jump to content

Domeny sprzedane - ale nie przeniesione

Recommended Posts

Posted

Kilkukrotnie przytrafiła mi się taka sytuacja, że sprzedając domenę na Allegro otrzymałem przelew, następnie wysłałem kod authinfo i cisza... Kupujący może się tak nie odzywać miesiącami... W tej sytuacji niektórzy pewnie przedłużyli by sobie domenkę i mieli wszystko gdzieś. To chyba najszybsze rozwiązanie, ja jednak jestem na tyle uczciwym człowiekiem, że zawsze targają mnie wyrzuty sumienia. Staram się przypominać kupującemu, że domena nadal jest na moim koncie i żeby się pospieszył z jej przenoszeniem. A nie zawsze jest to proste, bo kupujący czasem nie odbiera maili, trzeba zadzwonić, pogadać itd. Generalnie straszenie upierdliwa sprawa i w sumie dlaczego mam się tym przejmować skoro to nie moja wina, że ktoś nie przeniósł domeny bo mu się nie chciało. Z drugiej strony przedłużając domenę narażam się na to, że wystawi mi negatywa na Allegro... No i co w tej sytuacji zrobić? Jak sobie radzicie z takimi kupującymi?

Posted

Już gdzies taki temat jest, nie tylko Ty masz takie problemy ;-) Ja sprzedaje mało domen, ale także są "problemy" z odbieraniem domen przez kupujących :( Uważam że nie powinno się jednak przedłużać sprzedanej domeny, dobrym wyjściem jest założenie ewentualnej opcji...

Posted

Od negatywa na Allegro zawsze możesz się odwołać, mając realne podstawy. Moim zdaniem jeśli wydałeś kod authinfo albo wysłałeś dokument cesji i był on poprawnie wypełniony (to ważne), a pieniądze masz już na koncie to po Twojej stronie formalności są wypełnione i kolejny należy do nabywcy (sfinalizowanie przeniesienia domeny). Jeśli tego nie zrobi to już jego problem, wypada wysłać przypomnienie z grzeczności, ale jeśli nie chce używać towaru, który nabył to już jego problem, wielokroć przecież nabywamy np. na promocjach towary, z których nie ma pożytku, a domena to taki sam towar jak każdy inny, tyle, że bardziej wirtualny, jak ktoś jest za bogaty to też jego problem. :(

Posted

No dobra, a tak od strony technicznej. Jeżeli on (klient) posiada otrzymany ode mnie kod auhtinfo, domena wygasa, ja ją sobie przedłużam.. to rozumiem, że kod który kiedyś dostał już nie jest aktywny? Czy może jest? :(

Posted

A musisz koniecznie przedłużać taką domenę, jest w tym jakiś ukryty sens? Najlepiej jeszcze postawić serwis i jak będzie miał tysiące UU po dwóch latach to klient się pewnie zainteresuje domeną. :(

Moim zdaniem dwa przypomnienia na mail, na który pisałeś z klientem i jedno telefoniczne (o ile jest taki kontakt z klientem) wystarczą, żeby się upewnić jaką widzi przyszłość dla tej domeny (jeśli był to chybiony zakup i jest to spad to jego sprawa). Ja na pewno bym nie przedłużał takiej domeny, a jeśli transakcja szła przez Allegro i zakup był na aukcji to któryś z wątków tu na forum nawet traktował o tym, że nie przysługuje mu odstąpienie od zakupu domeny. :)

Posted
To po co zakładać opcję?

No jak to po co :blush: Gdy klient zapłacił za domenę, jest jego... nie szkodzi ze lezy jeszcze w moim panelu. I tak, np. on mógłby sobie wymyślec ze załozy sobie opcję, zamiast bawic sie w cesje itp... On zaklada opcje, a ja mu taki psikus z przedluzeniem :P A jesli ja zaloze opcje, np. na wujka Sama, to juz nie moja sprawa ze jego domena spadła i spowrotem trafiła do mnie,