Jump to content

Colodent.pl, .com.pl, .eu - prośba o poradę

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Tak się złożyło, że zarejestrowałem jakiś czas temu domeny colodent.pl, colodent.com.pl i colodent.eu. Właściciel marki nie był zainteresowany ich rejestracją przez bardzo długi czas, choć ich produkt dostępny jest niemal w każdym sklepie w Polsce.

Chciałbym Was zapytać co byście w tej sytuacji zrobili? Firma nie była zainteresowana rejestracją domeny, a ja nie zamierzam jej oferować właścicielowi marki. Proszę nie piszcie więc o cybersquattingu. Z drugiej strony czy można użyć tej domeny dla gabinetu dentystycznego o tej samej nazwie?

I jeszcze jedno, choć czytałem już o tym na forum to dopytam, ponieważ odpowiedź nie zawsze była jasna. Jeśli właściciel marki nie rejestrował domeny, bo mu po prostu na tym nie zależało, a pewnego dnia przypomni sobie o niej to nadal ma do tego prawo?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

mefex

Posted

Nie jestem pewien ale to chyba zależy od daty wpisu firmy do urzędu patentowego i daty rejestracji twojej domeny.

Jeśli była zarejestrowana zanim opatentowali swoją nazwę to masz do niej prawo. (Do domeny)

Posted
Chciałbym Was zapytać co byście w tej sytuacji zrobili?

nie rejestrowali tych domen.

Firma nie była zainteresowana rejestracją domeny, a ja nie zamierzam jej oferować właścicielowi marki. Proszę nie piszcie więc o cybersquattingu.

no dobrze, ale jesli zrobisz tam sklep internetowy z pastami do zebow to to tez jest cybersquatting (tak jak zagospodarowanie tej domeny do celow zwiazanych z branza oryginalnego produktu).

Jeśli właściciel marki nie rejestrował domeny, bo mu po prostu na tym nie zależało, a pewnego dnia przypomni sobie o niej to nadal ma do tego prawo?

Przypomniec sobie ma prawo. A tak na serio, to prawdopodobnie skontaktuje sie z Toba a jesli nie bedziesz chcial ich oddac dobrowolnie to sprawa trafi do sadu arbitrazowego, a tam wydaje mi sie ze nie warto walczyc w tej sytuacji.

Posted

Witam ponownie,

Przede wszystkim chciałbym podziękować za pierwsze odpowiedzi w nawiązaniu do moich domen.

Niestety muszę przyznać, że nie specjalnie wnoszą cokolwiek, a rady w typie "nie rejestrowali tych domen" mają niestety (bez urazy) charakter podwórkowy... Przyznam, że spodziewałem się nieco więcej po tym forum - sugestii o prawdziwej wartości. Czy naprawdę nikogo nie stać tu na nic więcej?

Póki co wystawiłem je na Allegro - może znajdzie się ktoś pomysłowy i je w jakiś sposób wykorzysta? Mimo wszystko zachęcam do dyskusji, bo zapewne nie jestem pierwszym, ani też ostatnim w tego typu sytuacji.

Pozdrawiam

mefex

Posted
Niestety muszę przyznać, że nie specjalnie wnoszą cokolwiek, a rady w typie "nie rejestrowali tych domen" mają niestety (bez urazy) charakter podwórkowy...

Nie chciałeś aby pisać o cybersquattingu więc temat zamknięty.

Posted (edited)

Moim zdaniem cieżko cokolwiek na tym postawić nie naruszając znaków towarowych firmy Colgate.

Prędzej czy później sobie o niej przypomną i być może ją nawet zechcą odebrać abonentowi, który znaku towarowego na pewno nie będzie posiadał. Rejestracja domen produktów tak znanych marek to raczej igranie z ogniem, sprzedaż to samo, bo nie jest powiedziane, że jeśli nowy abonent trafi przez te domeny do sądu arbitrażowego to nie zwróci się akurat do Ciebie z wyrzutami, że mu za jakieś tam pieniądze na Allegro wcisnąłeś taki chłam. :blush:

Edited by thomaso
Posted

> zwróci się akurat do Ciebie z wyrzutami, że mu za jakieś tam pieniądze na Allegro wcisnąłeś taki chłam. :blush:

Aukcje na Allegro mają na szczęście charakter dobrowolny, więc nikomu niczego nie wciskam.

Zdaję sobie sprawę, że ktoś kiedyś się przebudzi i będzie chciał to odzyskać. Myślę jednak, że korporacje bywają powolne i zanim to tego dojrzeją to minie jeszcze kilka dobrych lat. Czy więc do tego czasu można coś z tym zrobić?

Posted

Z tym opisem (zdjeciem) na aukcje - cyberquatting!

Słowny znak towarowy jest na:

(510) środki do prania i bielenia, środki do czyszczenia,\ polerowania, usuwania tłuszczu i ścierniwo, mydła,perfumeria, olejki eteryczne,kosmetyki, środki do mycia włosów, środki do mycia zębów;
oraz
środki do czyszczenia zębów, środki do pielęgnacji jamy ustnej;
wiec domena dla dentysty, wszystko zwiazane z kosmetykami itd. odpada.

Ale zawsze mozna uzywac domena w innych branzach, np przepisy kulinarne z mauritius :blush::

http://ile-maurice.tripod.com/colodent.htm

Posted
Aukcje na Allegro mają na szczęście charakter dobrowolny, więc nikomu niczego nie wciskam.

bardzo możliwe, że sprzedajesz coś z wadą prawną....a to zmienia postać rzeczy.

M