Jump to content

Pożyczki bankowe na zakup domeny

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy ktoś może ma konkretne informacje lub załatwiał kiedyś pożyczkę bankową na na zakup domeny?

Chodzi mi o kwoty rzędu 200,000~300,000 pln

Czy istnieją w Polsce banki których rzeczoznawca potrafi przeanalizować business plan oparty o rozwój serwisu internetowego?

Czy istnieją dotacje unijne które możnaby wykorzystać to tych celów jako częściowe dofinansowanie projektu?

Edited by MisUszatek
Posted
Czy istnieją dotacje unijne które możnaby wykorzystać to tych celów jako częściowe dofinansowanie projektu?

Z tego co pamiętam to już ktoś kiedyś na forum pisał - nie ma dotacji unijnej na zakup domeny.

Posted (edited)
Z tego co pamiętam to już ktoś kiedyś na forum pisał - nie ma dotacji unijnej na zakup domeny.

Nawet jeżeli domena jest zakupywana jako trzon serwisu internetowego / business'u ?

Czy nie jest to rozpatrywane tak jak zakup powiedzmy maszyn?

Edited by MisUszatek
Posted (edited)

Myślę że przyczyna braku dotacji jest prosta - trudno taką domenę wycenić.

Gdyby były dostępne dotacje na domenę to z pewnością byłoby mnóstwo :blink: za milion.

Edited by necik
Posted

Są, tylko trzeba mieć 'łeb na karku' i umieć pomysł dobrze sprzedać.

Dla ambitnych jest: Działanie 8.1 „Wspieranie działalności gospodarczej w dziedzinie gospodarki elektronicznej”

Odsiew jest piękny, ale pewnie i warto :-)

Posted
Są, tylko trzeba mieć 'łeb na karku' i umieć pomysł dobrze sprzedać.

Dla ambitnych jest: Działanie 8.1 „Wspieranie działalności gospodarczej w dziedzinie gospodarki elektronicznej”

Odsiew jest piękny, ale pewnie i warto :-)

W ramach działąnia 8.1 można zakupić domenę/y wg cennika rejestracji (max chyba 100-200 zł za .pl) i nic więcej. Jeżeli podane zostaną wyższe ceny to koszt nie będzie zaliczony. Takie informacje uzyskałem kiedyś od doświadczonej osoby, która jest konsultanten przy wypełnianiu wniosków unijnych. Pytałem wtedy czy dla potrzeb projektu można zakupić domenę i jaki jest maxymalny pułap kosztów.

Posted (edited)
W ramach działąnia 8.1 można zakupić domenę/y wg cennika rejestracji (max chyba 100-200 zł za .pl) i nic więcej. Jeżeli podane zostaną wyższe ceny to koszt nie będzie zaliczony.

To prawda, ale są inne sposoby wpisania jej we wniosku.

Edited by SWAGGER
Posted (edited)
To prawda, ale są inne sposoby wpisania jej we wniosku.

może i są ;) ale potem jeszcze trzeba to wszystko rozliczyć. Poza tym projekt trzeba przygotować, napisać, zrealizować, musi być rentowny, utrzymać się na rynku przez kolejnych kilka lat, pod projekt trzeba zarejestrować firmę, prowadzić księgowość, raportować do UE itp. itd... Pytanie czy to jest najlepszy sposób na zdobycie funduszy na zakup domeny ;) No i ktoś słusznie zauważył, że sama procedura otrzymania kasy z UE jest skomplikowana i dostaje ją tylko jakiś % wnioskodawców.

Edited by yesterday
Posted (edited)

Pozostaje kredyt konsumpcyjny lub Pani z Providenta (na złodziejski procent) - ale i tak przy tym pułapie kwotowym to nierealne.

A w USA czy w Niemczech coś takiego istnieje jak kredyt pod domenę lub projekt oparty o domenę?

Edited by novitz
Posted
Pozostaje kredyt konsumpcyjny lub Pani z Providenta (na złodziejski procent) - ale i tak przy tym pułapie kwotowym to nierealne.

A w USA czy w Niemczech coś takiego istnieje jak kredyt pod domenę lub projekt oparty o domenę?

Prawdopodobnie jest szansa na taką pożyczkę ale ze względu na ekonomię USA banki ograniczają się do priorytetów wzgledem pożyczek na nieruchomosci czy samochody.

Ciekaw jestem czy jakiś Bank Kanadyjski lub Australijski udziela takich pożyczek. Muszę zadzwonić do TDI albo Royal Bank

Można jeszcze wziąć pożyczkę hipoteczną, ale trzeba oczywiście mieć odpowiednią nieruchomość pod zastaw.

Nie chcę mieszać nieruchomosci w kredyty stricte business'owe ;)