Jump to content

Spotkanie informacyjne NASK

Recommended Posts

Posted (edited)

Bylem, zobaczylem i... sie przerazilem...

Musze powiedziec, ze NASK przechodzi sam siebie... w skrocie - nic nie zmienimy, bo sie jeszcze cos popsuje, pozminiamy pozniej, zeby rejestratorzy musieli swoje systemy dostosowywac 100 razy a nie raz, a w odpowiedzi na jakiekolwiek pytania rejestatorow:

bunny.jpg

Pozostaje miec nadzieje ze nowy dyrektor Nasku wszystko naprawi...

A i moze od razu zapuszcze na swiatlo dzienne sposob na zniszczenie rejestratora (by Michal P., zeby nie bylo): Transferujcie do nich wszystkie domeny ktore wygasaja, autorenew zrobi swoje - przedluzenia za friko! :rolleyes:

- Alez przeciez w ten sposob mozna zniszczyc danego rejestratora!

(nask) - No cóż, takie ryzyko biznesowe

(nie sa to dokladne cytaty, choc ten nasku jest bardzo zblizony)

Od siebie dodam jeszcze, ze nie spodziewalem sie ze Nask NAPRAWDE taki jest. Zdziercy ktorzy sie smieja rejestratorom w twarz, ze kupia sobie dzieki nim (oraz monopolistycznym, bezprawnym, idiotycznym, olewczym itd. zmianom) nowe komputery.

A i jeszcze moment w ktorym peklem ze smiechu, jak powiedziano, iz Nask robi wszystko wedle zyczen partnerow, tylko musi byc ich wiekszosc... no to prosze... wiekszosc nie chce nowego systemu i ma go gleboko w powazaniu, i co? ... no oczywiscie, ze królik z ciastkiem na głowie.

P.S. A Pani Kasia to calkiem seksowna babka :)

Edited by FlashT
  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
A i moze od razu zapuszcze na swiatlo dzienne sposob na zniszczenie rejestratora (by Michal P., zeby nie bylo): Transferujcie do nich wszystkie domeny ktore wygasaja, autorenew zrobi swoje - przedluzenia za friko! :rolleyes:

Możesz rozwinąć ??

Posted

System jest prosty: zlecamy transfer domeny, ktora ma ustawione autorenew (kazda ma defaultowo, od czasu wdrozenia nowego systemu) do naszego "ulubionego" rejestratora kilka dni przed wygasnieciem, akceptujemy zlecenie transferu tuz przed data wygasniecia... i prosze bardzo... zanim nasz "ulubiony" rejestrator kiwnie palcem, domena zostanie przedluzona na jego koszt...

Posted
System jest prosty: zlecamy transfer domeny, ktora ma ustawione autorenew (kazda ma defaultowo, od czasu wdrozenia nowego systemu) do naszego "ulubionego" rejestratora kilka dni przed wygasnieciem, akceptujemy zlecenie transferu tuz przed data wygasniecia... i prosze bardzo... zanim nasz "ulubiony" rejestrator kiwnie palcem, domena zostanie przedluzona na jego koszt...

Nie jestem specjalistą ale, czy możlowiść transferu nie jest zablokowana na jakiś miesiąc przed wygaśnięciem domeny? A na potwierdzenie transferu mamy tylko 5 dni. Chyba, że znasz sposób aby to obejść? Ja nie znam.

Posted (edited)
Nie jestem specjalistą ale, czy możlowiść transferu nie jest zablokowana na jakiś miesiąc przed wygaśnięciem domeny? ; A na potwierdzenie transferu mamy tylko 5 dni. ; Chyba, że znasz sposób aby to obejść? Ja nie znam.

Nie; tak; nie musimy niczego obchodzic.

Edited by FlashT
Posted
Nie jestem specjalistą ale, czy możlowiść transferu nie jest zablokowana na jakiś miesiąc przed wygaśnięciem domeny?

Nie. Można transferować także gdy już wygasa.

Niestety nie udało mi się dziś dotrzeć do Warszawy, mam nadzieję, że ktoś opisze coś więcej.

pozdrawiam

a.

Posted (edited)
Nie. Można transferować także gdy już wygasa.

Niestety nie udało mi się dziś dotrzeć do Warszawy, mam nadzieję, że ktoś opisze coś więcej.

pozdrawiam

a.

Tu nie ma co opisywac... jakies 30 minut paplania technicznego (nic nowego, poza tym co rejestratorzy dostali juz na maila) oraz gadka jak z monopolistyczna firma... a na wszelkie niewygodne pytania odpowiedz: to musi tak byc bo takie jest porozumienie... no, na wszelkie poza jednym: czy porozumienie nie powinno byc dopasowane do systemu a nie system do porozumienia? - to zostalo bez odpowiedzi.

Co z tego wynika? No tylko tylko, ze Nask wykorzystujac swoja monopolistyczna pozycje chce wszystkich rejestratorow zerżnąć co do grosza, a jak cos sie nie podoba to wypad.

Aha jeszcze wazna informacja: na dzien dzisiejszy jest 50 nowych rejestratorow... (laff)

Edited by FlashT
Posted
Aha jeszcze wazna informacja: na dzien dzisiejszy jest 50 nowych rejestratorow... (laff)

Możesz to rozwijąć?

Posted

No cóż - powoli nabieram przekonania, że NASK już się nie zmieni i może być co najwyżej gorzej.

DD

Posted
No cóż - powoli nabieram przekonania, że NASK już się nie zmieni i może być co najwyżej gorzej.

Niestety też mi się tak wydaje. Jedynym rozwiązaniem wydaje się zabranie NASKowi domen, ale nie wiem czy to jest wykonalne.

a.

Posted
Niestety też mi się tak wydaje. Jedynym rozwiązaniem wydaje się zabranie NASKowi domen, ale nie wiem czy to jest wykonalne.

Nie ma rzeczy niewykonalnych.

DD

Posted

Nic nie straciłeś. Żadne "tajemnice NASK" nie były ujawniane. Niemniej lista obecności była sprawdzana ale nie wiem w jakim celu :rolleyes:

Michał

Posted
Nic nie straciłeś. Żadne "tajemnice NASK" nie były ujawniane. Niemniej lista obecności była sprawdzana ale nie wiem w jakim celu :rolleyes:

Michał

Może to była lista osób, które popierają wprowadzenie dodatkowych opłat? :)

a.

Posted
Może to była lista osób, które popierają wprowadzenie dodatkowych opłat? :D

Na liście nie trzeba się było podpisywać :rolleyes: Niemniej padł pomysł żeby w przyszłości niektóre pomysły poddawać pod głosowanie partnerów. Niestety problemem okazało się ustalenie wagi głosu każdego partnera. Ktoś z sali zaproponował żeby może pobierać 0,10 zł od każdego głosu oddanego przez dowolnego partnera (głosowanie przez EPP), wtedy jak komuś na czymś będzie bardzo zależało to będzie mógł się wykazać :)

Posted
Na liście nie trzeba się było podpisywać :rolleyes: Niemniej padł pomysł żeby w przyszłości niektóre pomysły poddawać pod głosowanie partnerów. Niestety problemem okazało się ustalenie wagi głosu każdego partnera. Ktoś z sali zaproponował żeby może pobierać 0,10 zł od każdego głosu oddanego przez dowolnego partnera (głosowanie przez EPP), wtedy jak komuś na czymś będzie bardzo zależało to będzie mógł się wykazać :)

Hehehe. Jak to, jakie wagi, jeden partner jeden głos :D

a.

Posted

Nic nowego... NASK jest jak Poczta Polska ... relikt zamierzchłych czasów który się nie transformuje proporcjonalnie z duchem czasu, techniki i biznesu.

Nie wiem dlaczego ale za każdym razem jak myśle o NASK'u podswiadomie widzę taki obraz:

old_computer-pic.jpg

Posted

Zlinczujcie mnie, ale moim zdaniem spotkanie było produktywne i przydatne. A że NASK się upiera przy swoich pomysłach? No to niech się upiera, a i tak w końcu zrobi po naszemu, tym bardziej że są przymiarki do wprowadzenia głosowań partnerów nad ważnymi rzeczami. Szkoda że pre-paid nie będzie już głosowany, no ale jakoś to przeżyjemy. Oby.

PS. Jestem wprawdzie świeży w świecie biznesu, ale wydawało mi się że tematy poruszane na takim spotkaniu* nie powinny być ujawniane i „omawiane” na forum publicznym, w szczególności niewskazane powinno być rozpowszechnianie sposobów na zaszkodzenie rejestratorom.

PS2. Jak ktoś jechał z nastawieniem anty, to pewnie i same złe rzeczy tam widział i słyszał, no ale to już jego problem.

(*) wydawało mi się, że na mocy porozumienia informacje przekazywane na tym spotkaniu, podobnie jak cała korespondencja na linii nask<>rejestrator są poufne

Posted (edited)

Ciekaw jestem co przekonało home.pl? Ale widzę, że oni są specjalnie traktowani. Nie chcę niczego sugerować, ale dlaczego Pan Andrzej Bartosiewicz się udziela na webhosting.pl?

Najlepsze jest to, że tematy o NASK zawsze przegląda kilku gości z kosmosu. :blush:

Edited by sylyx.com