MasterofPoland Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Komisja Konkursowa NASK wybrała 4 osoby nadające się na Dyrektora NASK. Są to: 1) Michał Chrzanowski, 2) Olaf Gajl, 3) Marek Średniawa, 4) Andrzej Bartosiewicz. Tutaj sprawdzicie, jakie są ich wizje przyszłości NASK i domen .pl: http://webhosting.pl/Kto.zostanie.Dyrektor...tow.i.ich.wizje Przeczytajcie dokładnie i zagłosujcie, kto wg. Was nadaje się na Dyrektora NASK?
Radek1980 Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Przeczytałem opis pierwszego kandydata, później drugiego, następnie trzeciego ... wciąż nie znajdując konkretów, które by mnie interesowały. Gdy dotarłem do czwartego kandydata, po którym można by się spodziewać największej zachowawczości - zdębiałem! Jego zdaniem konieczna jest obniżka cen domen do roku 2011, która pozwoli jednak na finansowanie NASK-u na poziomie z roku 2008 (43,5 mln zł netto). Można to osiągnąć poprzez obniżenie cen do poziomu 20 zł za rejestrację i 20 zł za odnowienie (w hurcie) Przy Dyrketorze NASK miałaby też powstać Rada Konsultacyjna, która pozwoliłaby na włączenie do współdecydowania społeczności internetowej – zarówno związanej z biznesem, jak i organami państwa. - i kilka innych rozwiązań. Wybór był oczywisty
heden.pl Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Wybór był oczywisty A ja mysle, ze to mydlenie oczu. Zauwaz rowniez, ze pisze tam o tym, ze finansowanie NASK z domen ma pozostac nadal na poziomie cos kolo 43 mln z tego co pamietam wiec warunkiem obnizki bedzie tak naprawde wzrost ilosci domen. Ja osobiscie popre kazde dzialania podejmowane w celu odebrania NASK zarzadzania krajowym rejestrem.
ams Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Wybór był oczywisty Zobacz wątek http://www.di.pl/index.php?s=&showtopi...st&p=228894 To, że Bartosiewicz ma, moim zdaniem, najlepszą prezentację od strony technicznej niewiele wnosi. Nadal zysk z domen będzie przejadany przez 'badania i rozwój', nie deklaruje zmian na lepsze (poza obniżką, która jest nieunikniona, tylko dlaczego dopiero w 2010?). a.
heden.pl Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Jeżeli w Radzie Konsultacyjnej będą przedstawiciele środowiska związanego tylko z domenami, handlem nimi i ich utrzymywaniem, to czemu nie? Skład Rady w postaci:5. przedstawicieli Partnerów NASK, przedstawiciel Ministra NiSW, przedstawiciel Prezesa UKE, dwaj przedstawiciele podmiotów zajmujących się ochrona znaków towarowych (Urząd Patentowy itd), przedstawiciel Prezesa UOKiK, przedstawiciel agencji podległych MSWIA (ABW, Policja). http://www.nask.pl/files/n/Prezentacja_wiz...rtosiewicza.pdf Policja, ABW, urząd patentowy. Mniej optymizmu Panowie. Naprawde myslicie ze w tej skostnialej instytucji cos sie zmieni?
domainer Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Nikt kto wspomina o obniżkach nie ma szans na wygraną. To jest koryto i zapewne wielu ludzi jest z tym związanych.
Radek1980 Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 A ja mysle, ze to mydlenie oczu. Zauwaz rowniez, ze pisze tam o tym, ze finansowanie NASK z domen ma pozostac nadal na poziomie cos kolo 43 mln z tego co pamietam wiec warunkiem obnizki bedzie tak naprawde wzrost ilosci domen. Przeczytałem tylko skrót sylwetek na webhosting, stąd moje pytanie, czy inni kandydaci wspominali w swoich pełnych programach coś o cenach domen (obniżce), bo jeżeli nie, to jednak wciąż wolę kandydaturę p. Bartosiewicza, wolę jego mydlenie oczu, niż mydlenie innych!
heden.pl Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Przeczytałem tylko skrót sylwetek na webhosting, stąd moje pytanie, czy inni kandydaci wspominali w swoich pełnych programach coś o cenach domen (obniżce), bo jeżeli nie, to jednak wciąż wolę kandydaturę p. Bartosiewicza, wolę jego mydlenie oczu, niż mydlenie innych! http://www.nask.pl/wydarzeniaID/id/550 Prezentacje wszystkich kandydatow.
heden.pl Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 http://www.nask.pl/files/n/Prezentacja_wiz...zanowskiego.pdf restrukturyzacja –dopiero po rzetelnym audycie –na pewno zasoby ludzkie w większym zakresie dla wsparcia priorytetowych przedsięwzięć, przeanalizować i zoptymalizować piony pomocnicze (ich formę działania) –na 304 pracowników tylko 22 naukowych! Rozwijanie i ulepszanie dobrze funkcjonujących obszarów działalności –rejestracja domen, CERT, saferinternet.pl, polska.pl – także działalność non profit podnosząca markę NASK JAk widac nie kazdy chce tylko doic.
tj Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Ja osobiscie popre kazde dzialania podejmowane w celu odebrania NASK zarzadzania krajowym rejestrem. A kto by się wtedy opiekował interesem? Jaka jest alternatywa?
heden.pl Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 Jaka jest alternatywa? Organizacja lub stowarzyszenie dzialajace na zasadzie non profit
ams Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 A kto by się wtedy opiekował interesem? Jaka jest alternatywa? Organizacja non-profit. Tak jest w niektórych państwach, np. DENIC w Niemczech. a.
Agent_Cooper Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 (edited) Halo, halo halo.... Jak na razie to jest wasze myślenie życzeniowe. Osobiście uważam że osoba Andrzeja Bartosiewicza na stanowisku dyrektora byłaby świeżym powiewem w tej skostniałej instytucji - ale... Jest takie "małe" ale którego nikt tutaj nie dostrzegł. A zatem cytuję Komisja Konkursowa dokonała oceny kandydatów i postanowiła rekomendować Ministrowi Nauki i Szkolnictwa Wyższego cztery kandydatury w następującej kolejności: Czy ktoś zauważył tutaj frazę: W następującej kolejności ? Zatem jeżeli minister weźmie pod uwagę opinię Komisji Konkursowej (a zazwyczaj jest to normą) - to dyrektora macie już podanego na tacy. I jest to osoba Michała Józefa Chrzanowskiego. Co do jego osoby zastanawia mnie tylko pewna kwestia... Co on może mieć wspólnego z nowoczesnymi technologiami skoro został odznaczony na wniosek Ministra Środowiska w związku z wzorowym, wyjątkowo sumiennym wykonywaniem obowiązków wynikających z pracy zawodowej. Póki co to Ministerstwo Środowiska chyba raczej niekoniecznie zajmuje się domenami, telekomunikacją i badaniami naukowymi w tym zakresie etc. etc. Wracając do kandydatów - wielu z Was patrzy pod kątem kryteriów związanych wyłącznie z domenami. Weźcie pod uwagę że to firma państwowa i tutaj żeby zostać prezesem niekoniecznie trzeba być świetnym dyrektorem który umie zarządzać.... dlaczego? Bo tutaj decyduje ministerstwo! A jak sami wiecie ministerstwo nie kieruje się wyłącznie kryteriami związanymi z... no właśnie - to jest urząd polityczny - pobudka. Dlatego osobiście najmniej wierzę w kandydata numer 2 - wystarczy spojrzeć na życiorys aby horoskop odpowiedział nam że polityczna konstelacja gwiazd jest spod znaku bliźniąt. No jakby nie było to kurcze dylemat będzie - czy zwracać się Panie Ministrze czy Panie Dyrektorze. Co prawda mamy obecnie politykę miłości... ale wątpiłbym aby aż takiej Ponadto - hehe... Jakoś tak dziwnie się składa że to Pan Olaf Gajl nadzorował NASK jako jednostkę podległą Ministerstwu To byłaby iście właściwa decyzja Pani minister w związku z niedawną aferą - finał prawie jak w Alternatywach 4. Dlatego na kogo wypadnie na tego bęc... Kiedyś miał być premier w kapeluszu a był premier z kapelusza - nigdy nic nie wiadomo. W ministerstwach wszystko jest możliwe. Bo konkurs konkursem - ale (jak to mawiał niezapomniany Roman Wilhelmi) nieważne jest kto co myśli, ważne pod kogo jest podwieszony Miećka. I tym optymistycznym akcentem życzę samych sukcesów Edited September 26, 2009 by Agent_Cooper
FlashT Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 (edited) Panie majster (dyrku)... wlaczaj Pan nask spowrotem, co? Edited September 26, 2009 by FlashT
blazej Posted September 26, 2009 Report Posted September 26, 2009 (edited) Z opisu najlepiej byłoby, gdyby dyrektorem został Bartosiewicz. Jest jednak duże ale... Od kilku lat jest on kierownikiem działu domen internetowych i jakoś znaczącej obniżki odnowień domen (do poziomu porównywalnego z krajami Europy Zachodniej) się nie doczekaliśmy. Wspomina on również o powstaniu swoistej rady składającej się z członków społeczności internetowej, a z drugiej strony od dłuższego czasu lekceważy ich głosy zarówno w cyberprzestrzeni jak i w realu. W tych dniach organizowana jest duża impreza promująca nasze domeny i rynek wtórny (chodzi oczywiście o Meet Domainers). Pana Bartosiewicza jednak na spotkaniu nie ma... Tłumaczy to wdrażaniem nowego systemu, ale chyba nie jest on technikiem...Kiedyś miał czas na podróż do Egiptu... Teraz jednak widocznie daleko jest z siedziby NASK na Meetdomainers... Edited September 26, 2009 by blazej
korneliusz.com Posted September 27, 2009 Report Posted September 27, 2009 Chrzanowski - odpada, gdyż chce tak jak poprzednicy z naszych pieniędzy finansować jakieś badania i siebie. Gajl - odpada totalnie, gdyż chce zwiększać zatrudnienie i wydać nasze pieniądze na utopijny pomysł zrobienia z zapyziałego NASK-u coś wiodącego w Europie. Średniawa - średnio odpada, jak poprzednicy ma pomysł na wydawanie pieniędzy tylko na skalę międzynarodową. Bartosiewicz - mimo że go nie lubię, to wydaje mi się najlepszym kandydatem i zagłosowałem na niego. Uważam, że jako jedyny ma pomysł na biznes. Jako jedyny chce obniżyć ceny domen i wie, że nie zmniejszy to zysków. Chce poprawić jakość usług przez wdrożenie ISO. Najbardziej jednak zaskoczyło mnie to, że chce współdecydowania społeczności internetowej zarówno związanej z biznesem, jak i organami państwa. Nie wiem, czy to nie populizm i kłamstwa przedwyborcze, ale jeżeli udałoby mu się to, nawet tylko na poziomie NASK, to byłby ogromny postęp!
umberto Posted September 27, 2009 Report Posted September 27, 2009 Ja mam już dosyć tych obiecywanek cacanek. Nigdy nie będę wybierał pajaca, który coś tam coś tam obieca (miedzy innymi dlatego nie chodzę na wybory), tylko tego, który czegoś dokonał. Na razie w temacie dokonań jest BLANK. Wybieranie mniejszego zła jest błędem, bo takie mniejsze zło bardzo szybko przywiera do stołka i to bez spawarki i bardzo trudno takiego osobnika zmusić do pracy i zmiany myslenia, bo po co ma robić, skoro stanowisko już ma. W Polsce stanowiska nie są po to, aby coś robić po ich objęciu, tylko po to, aby móiwc "teraz to mi nikt nie podskoczy".
Alex Posted September 27, 2009 Report Posted September 27, 2009 Moim skromnym zdaniem co poniektórzy typują kandydata emocjonalnie, Pojawił się parę razy na forum i widać to od razu w tym sondażu przedwyborczym lol Ja jednak jak widzę co kandydaci maja do zaoferowania to jestem skłonny przychylić się do postu Umberto. Rynek swoje a walka o stołek trwa i należy się spodziewać że NASK będzie dalej skansenem napędzanym za państwowe pieniądze.
empireus Posted September 27, 2009 Report Posted September 27, 2009 Chrzanowski - odpada, gdyż chce tak jak poprzednicy z naszych pieniędzy finansować jakieś badania i siebie. On wlasnie chce przeksztalcic niektore dzialy w prawdziwe jednostki badawcze, a przy okazji czerpac z tego kase. Czesc telekomunikacyjna (najbardziej kasozerna) chce przeksztalcic w integratora, zeby zarabial na siebie, a nie jak teraz, pozeral wiekszosc kasy z domen) Slusznie zauwazyl, ze NASK jako operator internetowy sie nie sprawdzil i nie ma szans, na juz i tak zatloczonym rynku, gdzie sa o wiele silniejsze podmioty, gdzie wkracza nowsza technologia w innych pasmach (np LTE, HSPA) do wykorzystania na czestotliwosciach juz posiadanych przez obecnych "wielkich". Ty za to popierasz Bartosiewicza, ktory polowe swojej pracy poswiecil, jak wpompowac jeszcze wiecej kasy z domen w dzialalnosc TelCo, gdzie NASK nie ma szans. Jesli naprawde lykacie ta tania kielbase wyborcza, to nie mam pytan ani uwag... "Wałęsa, oddaj moje 100(300) milionów!!!!" Ze swojej strony, naprawde nie mam nic, jesli odnowienia by kosztowaly nawet 300zl za domene, ale pod jednym warunkiem - te pieniadze musialy by isc naprawde na badania naukowe, a nie, tak jak proponuje Bartosiewicz, na dofinansowanie komercyjnych (przynoszacych duze straty, nic nie wnoszacych w rozwoj kraju) odlamow NASK-u. Podobnie, jak ta obietnica, ze "chce współdecydowania społeczności internetowej"... Taaa... I co? Bedzie robil ogolnonarodowe referenda? Tym bardziej, ze jest domainerom malo przychylny Demokracje mamy od 20 lat i co kilka lat w kolejnych wyborach wygrywaja populisci, a narod, jak byl glupi, tak glupi pozostaje i nadal wybiera tych, co mamia marchewkami. ech... Marchewkowe pole ...
korneliusz.com Posted September 28, 2009 Report Posted September 28, 2009 (edited) Nie mamy wpływu na decyzję. Możemy sobie tylko gdybać, ale Bartosiewicz przynajmniej czyta di.pl. Edit: Ewentualnie może wykorzystać tę ankietę jako kartę przetargową. Edited September 28, 2009 by korneliusz.com (sylyx.com)
Radek1980 Posted September 29, 2009 Report Posted September 29, 2009 (edited) Ze swojej strony, naprawde nie mam nic, jesli odnowienia by kosztowaly nawet 300zl za domene, ale pod jednym warunkiem - te pieniadze musialy by isc naprawde na badania naukowe, a nie, tak jak proponuje Bartosiewicz, na dofinansowanie komercyjnych (przynoszacych duze straty, nic nie wnoszacych w rozwoj kraju) odlamow NASK-u. Po co się ograniczać niech odnowienia będą nawet po 1.000 zł, "ale pod jednym warunkiem" niech te pieniądze idą na głodujące dzieci w Afryce ... ... albo 1.500 zł, dorzućmy jeszcze trochę na ratowanie śniegu na Kilimandżaro Edited September 29, 2009 by Radek (Brewka)
empireus Posted September 29, 2009 Report Posted September 29, 2009 Po co się ograniczać niech odnowienia będą nawet po 1.000 zł, "ale pod jednym warunkiem" niech te pieniądze idą na głodujące dzieci w Afryce ... ... albo 1.500 zł, dorzućmy jeszcze trochę na ratowanie śniegu na Kilimandżaro A dlaczego by nie? Ironizowalem wtedy, ale wole juz faktycznie wiecej kasy dolozyc na szczytny cel, niz teraz wydawac ta kase na finansowanie tej kliki, ktora pod plaszczykiem czegos tam (blizej nieokreslonego) robi sobie z naszej narodowej wlasnosci swoja prywatna fabryke do robienia pieniedzy. Badania naukowe, tak jak slusznie zauwazyl w swojej prezentacji Chrzanowski, powinny na siebie zarabiac. Powinny byc w jakims okreslonym celu. Teraz jest tak, ze NASK sobie jaja ze wszystkich robi i marnotrawi kase. Popatrz jak jest w USA - tam uczelnie zarabiaja, bo wspolpracuja z biznesem, a u nas NASK zamiast zarabiac na tych badaniach, konkuruje z jego potencjalnymi klientami, przy okazji, zamiast zarabiac, traci kase...
DD Posted September 29, 2009 Report Posted September 29, 2009 Myślę, że każdy z nas powinien mieć możliwość samemu zadecydować o tym, na jaki szczytny cel wydamy swoje pieniądze.. Wolałbym, żeby nie robił tego za mnie mój rejestr domen.. A badania naukowe niech będą finansowane z podatków - niech każdy równo się dokłada, a nie z kolejnych para-podatków - jakimi są wysokie ceny domen. DD
Kangur Posted October 16, 2009 Report Posted October 16, 2009 (edited) Wasze wyniki nie do końca pokrywają się z rekomendacjami Komisji Konkursowej. Komisja Konkursowa dokonała oceny kandydatów i postanowiła rekomendować Ministrowi Nauki i Szkolnictwa Wyższego cztery kandydatury w następującej kolejności: 1) Michał Józef Chrzanowski, 2) Olaf Gajl, 3) Marek Średniawa, 4) Andrzej Zdzisław Bartosiewicz źródło Edited October 16, 2009 by Kangur
Recommended Posts