Jump to content

Jednoliterowe domeny IDN

Recommended Posts

Posted

Wszystko zaczęło się od tego, że wczoraj wieczorem administrator wrzucił do wyceny domenę ì.pl (i gravis). Wyceniłem ją na kilkaset złotych z zastrzeżeniem, że o nabywcę może być trudno i że jest to raczej domena kolekcjonerska z czym pewnie większość użytkowników forum się zgodzi.

Kilka postów dalej thomaso pochwalił się sprzedażą właśnie po kilkaset złotych domen β.pl (beta) i γ.pl (gamma).

Jak dzisiaj widzę po wczorajszej mojej sugestii, że większość literek cyrylicy jest wolna - dziś większość jest zarezerwowana albo wręcz już zarejestrowana.

(niezarejestrowane są literki hebrajskiego - niektóre wyglądają bardzo ładnie - i arabskiego - tych nikt normalny w naszym kraju nie jest w stanie rozróżnić więc te odradzam, ale to już Wasza sprawa co tam sobie rejestrujecie...)

Coś mi się widzi, że wkrótce będzie można spodziewać się wysypu tych domen na allegro...

Co sądzicie o tego typu domenach i do czego można je wykorzystać?

Sam wczoraj natchniony wątkiem zarezerwowałem sobie ĩ.pl (i tylda). Dlaczego?

1. wygląda zabawnie

2. po głębszym przyjrzeniu wygląda jeszcze zabawniej

3. o, k..., jak to wpisać z klawiatury? co wydaje mi się zabawne

4. poza tym jest ...zabawna

Przyznaję się - nie cierpię IDN-ów i uważam je za nieporozumienie - a ta domena jest czwartym w moim życiu zarejestrowanym IDN-em. Pierwszy zarejestrowałem z głupoty - nie sprzedał się i spadł. Teraz jest w innych rękach i przekierowuje na ...serwis erotyczny (tak, widać taki los IDN-ów...), dwa kolejne zarejestrowałem pod konkretne zamówienia moich klientów, którym pozycjonowałem strony.

Aha... oświadczam, że gdyby właściciel i.pl chciał mnie zrobić w świstaka to się nie dam i nie będę się wygłupiał z żadnymi arbitrażami. Stać mnie na najlepszych prawników... :P :P ;):P:)

Pozdrawiam serdecznie, szczególnie właściciela i.pl któremu oczywiście życzę jak najlepiej i ostatnie zdanie traktuję tym bardziej jako żart, że sama domenka i.pl stoi od dawien dawna niewykorzystana. Może szkoda?...

Posted

Daj spokój, te domeny naprawdę nie są nic warte. Ja miałem grecką PSI i spuściłem i nie czuję jakbym stracił kilkaset złotych ("bo przecież mogłem czekać w nieskończonośc i może by kolekcjoner dokupił ostatnią niezgromadzoną za kilka baniek" :P )i w ogóle nie wracam do tego. Jak był rush na te domeny to miałem kilka fajnych znaczków w rejestracji, ale potem NASK się zreflektował, coś tam pozmieniał i nagle znaczków nie porejestrował (taką jedną akurat zachowałbym sobie w ramach kolekcjonerstwa), zostały tylko greckie litery. Teraz jak widać ludzie rzucą się na każdy ochłap.

Posted
Daj spokój, te domeny naprawdę nie są nic warte.

I właśnie stąd mój temat - domeny tak na prawdę nie są nic warte, a cały czas znajdują się tacy, którzy je rejestrują i sprzedają po kilka stów. Wczoraj wieczorem sprawdziłem sobie wyrywkowo kilkanaście bukw i żadna nie była zarejestrowana. Dziś, po wczorajszym poście, zrobiłem to samo. Na kilkanaście zapytań tylko jedna była wolna... Teraz pewnie kilka osób siedzi i wklepuje hebrajski. Dla mnie jest to niepojęte...

Teraz jak widać ludzie rzucą się na każdy ochłap.

Ja już mam pewne zastosowanie dla mojej... ale po co innym takie domeny?

A przy okazji - to jazda po kruchym lodzie ale cyrylica da się zarejestrować różne zabawne rzeczy: na przykład МРЗ.pl - skusi się ktoś?

Pozdrawiam!

Posted (edited)

Może tak,

myślałem wczoraj nad tymi 'śmiesznymi' domenami.

Jedno zastosowanie - całkiem dobre - to strona do logowania, wąskiej, uprzywilejowanej grupy, klientów baku.

Nie każdy wie jak taką bukwę wpisać do przeglądarki, ale klienci dostający dostęp do takich stron otrzymaliby instrukcję: "wciśnij lewy ALT + coś tam" i zaloguj się poprzez formularz logowania.

Edited by maryuse
Posted
strona do logowania, wąskiej, uprzywilejowanej grupy

Jeśli jednocześnie ustawilibyśmy "noindex" dla szukajek to sprawa przedstawia się dość interesująco...

Pozdrawiam i dziękuję za pomysł!

Posted
(niezarejestrowane są literki hebrajskiego - niektóre wyglądają bardzo ładnie - i arabskiego - tych nikt normalny w naszym kraju nie jest w stanie rozróżnić więc te odradzam, ale to już Wasza sprawa co tam sobie rejestrujecie...)

Te litery nie są dostępne w domenie .pl. Można rejestrować tylko IDN-y w alfabecie łacińskim, greckim i cyrylicy. [edit] i hebrajskim

Posted (edited)
Pozdrawiam i dziękuję za pomysł!

Cooo?

Rozpętałem wątek i... płonne nadzieje :P

To zapytam, bo sam nic nie zarejestrowałem, kiedy będzie można rejestrować chińskie znaczki - ponad 20 tys. do zarejestrowania :P

Edited by maryuse
Posted
Te litery nie są dostępne w domenie .pl. Można rejestrować tylko IDN-y w alfabecie łacińskim, greckim i cyrylicy.

Hmmm... א.pl przekierowuje na http://imp.ovh.net/ a moja szukajka informuje, że jest zarejestrowana a nie niedostępna...

ף.pl pokazuje jako niezarejestrowaną...

Skąd takie informacje?

Pozdrawiam!

Posted
To zapytam, bo sam nic nie zarejestrowałem, kiedy będzie mozna rejestrować chińskie znaczki - ponad 20 tys. do zarejestrowania :P

Akurat chińskie znaczki są chyba niedostępne, wczoraj na wyrywki sprawdziłem kilka najpopularniejszych słówek i wywalało cały czas błędy...

Pozdrawiam!

Posted
dla miedzynarodowego dobra powinni jeszcze obok napisać jaki to ma pɹəʊˌnʌnsɪˈeɪʃən :P

Przecież jest napisane, [ɔˈgɔnɛk]. Zajrzałeś w ogóle na tę stronę?

Posted
pronunciation, czyli wymowę. ;-)

Za szybko się starzeję... miałem to na studiach, ale tych akurat nie skończyłem :P

Pozdrawiam!

Posted

Dokładnie wczoraj wpadłem na ten pomysł co maryuse, z tym że nie bardzo chciałem się chwalić :P Może nie do końca o klientów banków by chodziło, ale jakieś przedsięwzięcia gdzie potrzeba 'zabezpieczeń'. Myślę że takie coś można by podciągnąć pod pewien sposób autoryzacji. To może jest śmieszne (jest, jest) ale z doświadczenia wiem że cyberprzestępcy włamujący się np na czyjąś pocztę, gdy widząc login złożony z małych+dużych liter+znaków specjalnych i jest ich 8 albo i więcej.. to nawet nie zabierają się za próbę łamania hasła. Taka mała anegdotka. :P

Ninja-IDN czy nie, ja tam na kupca czekam. :P

Posted
Może tak,

myślałem wczoraj nad tymi 'śmiesznymi' domenami.

Jedno zastosowanie - całkiem dobre - to strona do logowania, wąskiej, uprzywilejowanej grupy, klientów baku.

Nie każdy wie jak taką bukwę wpisać do przeglądarki, ale klienci dostający dostęp do takich stron otrzymaliby instrukcję: "wciśnij lewy ALT + coś tam" i zaloguj się poprzez formularz logowania.

Ciekawy pomysł ...

Posted

Kabała, Tora, Talmud, itd. pisane hebrajskim są wolne, a te, imho, dla zamkniętych społeczności/grup dyskusyjnych są bardzo ok. No i mogą służyć bankowcom wiadomej proweniencji :P

Posted (edited)

ń*pl to przynajmniej idzie wpisać w przeglądarkę.

A takimi domenami w cyrylicy itd. to można może i handlować na Allegro, ale trzeba wyraźnie zaznaczyć, że chodzi o rosyjskie litery, bo sprzedając np. B.pl (rosyjską literę W) xn--b1a.pl bez dokładnego zaznaczenia, że o taką chodzi mogłaby być ciekawa aukcja z kosmiczną ceną, a przynajmniej do czasu zdjęcia przez "władzę" Allegro kiedy zera w cenie przestałyby się mieścić na liczniku. :P

Edited by thomaso
Posted
mho, dla zamkniętych społeczności/grup dyskusyjnych są bardzo ok. No i mogą służyć bankowcom wiadomej proweniencji ;)

Podzielam zdanie. :) Dodatkowo zacząłem pisać myślę ciekawy artykuł odnośnie tych IDN-ek. :D Jak będzie gotowy podam namiary ;)