Jump to content

miejski portal - informacje

Recommended Posts

Posted

Witam,

ostatnio mam mysli zeby otworzyc miejski portal o Gdansku, moze ma ktos doswiadczenie i mi podpowie kilka rzeczy:

- jak zdobywac informacje, wydarzenia z miasta

- gdzie sie reklamowac

- z kim podjac wspolprace

jak macie jeszcze jakies pomysly to prosze pisac, z gory dzieki :)

pozdrawiam

piotr

Posted (edited)

Zacytuję odpowiedź Kangura z tamtego tematu

Musiałbyś zbudować własny zespół redakcyjny i nawiązać kontakty ze wszystkimi instytucjami ze swojego miasta, przedsiębiorstwami, centrum ratownictwa, etc. etc.

Ja mogę powiedzieć na podstawie http://chrzanowski24.pl, który uruchomiliśmy kilka dni temu, że trzeba się temu poświęcić bardzo, albo wynająć kogoś kto to dla nas będzie wykonywał. Jak na razie nie mogę się za wiele wypowiedzieć, ale widzę, że wystarczy rozmawiać, umawiać się na spotkania, wysyłać e-maile do instytucji i stowarzyszeń. Nasz pomysł podoba się także burmistrzowi mojego miasta (którego nie znałem wcześniej, ani nie miałem żadnych "dojść", poleceń itp), więc wczoraj gościliśmy na spotkaniu dla prasy (na razie nie będę zapeszał czy coś z tego będzie jeśli chodzi o prasę dla całego województwa, lokalna nas olała co raczej oczywiste). Do tego zaplanowaliśmy akcję plakatowania miast, jakieś 1000 plakatów A4 (ponad 100 tys mieszkańców). Nasza Klasa i Śledzik też trochę daje :) Najważniejsza jest treść, jak ona będzie to ludzie będą.

15 dni od oficjalnej premiery ponad 800 wejść i ponad 4000 odsłon, średni czas spędzony w witrynie 5:45. Moim zdaniem świetny wynik, zwłaszcza, że jak na razie nie wydaliśmy ani złotówki na promocję. Jedynie dużo czasu 2 osób.

Edited by xtr
Posted (edited)

Odbyłem dziś kilka bardzo pozytywnych rozmów w instytucjach kultury, ogólnie jestem coraz bardziej pozytywnie nastawiony :)

Ze spotkania dla prasy już jest plus :D informacja pojawiła się w serwisie Urzędu mojego miasta: www.trzebinia.pl/index.php?id=12&p=news,74,show,932

Nic, tylko działać ;)

Edited by xtr
Posted

Tak jak już mówiłem w przytoczonym przez Kangura temacie, to nie jest łatwe jeżeli wszyscy są przeciwko tobie. Jak tak mam bo mam domene regionu w trzech końcowkach(pl, info, net). Teraz zmieniam design portalu i idziemy w kierunku rozwoju na maksa. Pod plką będzie regionalny portal, pod info będzie baza firm, a net to sobie zostawie na nazwe firmy, którą niedługo zakładam i może tam będzie moje portfolio domenowe również. Do tego mam jedną domene z regionu pod którą postawię niedługo informację turystyczną, i jakże ważne w tym wszystkim to forum dyskusyjne(no ale tu inna sprawa jest z zachęceniem ludzi do pisania postów, a to jest bardzo trudne) Więc jak już wspomniałem wszyscy przeciw mnie, no prawie wszyscy. Teraz nawiązuje współprace z jednym portalem sąsiedniego regionu, z którym będe wymieniał się wiadomościami(on dostanie z mojego i będzie sobie mógł opracować newsy do swojego a ja sobie z jego regionu troche newsów tez napisze dla informacji dla mojego regionu.

Następnie mam zamiar współpracować z gościem, który kameruje hobbistycznie różne wydarzenia z naszego regionu i wstawia na swoją stronę, więc jakoś sie dogadamy(bo nawet mi kiedyś o tym wspomianł).

No a reszte to reklama, reklama, reklama pod każdą postacią. Tak jak ktoś już wspomniał nk i śledzik jest świetne do informowania ludzi jeżeli masz duzo znajomych, tylko trzeba uważać bo znajdą się i tacy co zaraz będą komentować krytycznie twoje poczynania(ja tak miałem) najlepiej nie podejmować rozmowy.

Posted (edited)

Czasami przydaja sie tez "wlepki", ktore przykleja sie glownie na najczesciej uczestrzanych miejscach (przystanki, sklepy itd). Troche przypomina to spam, wiec polecam tylko do reklamy agresywnej. Zazwyczaj skorzy do wlepiania sa gowniarze - mozna kazdemu dac po kilkadziesiat szt. a zaspamuja tymi wlepkami cala szkole, przystanki, kluby mlodzierzowe itd. Mozna tez dogadac sie z kilkoma lokalnymi firmami (glownie najczesciej odwiedzanymi sklepami, knajpkami), ze za ich reklame na naszej stronie, mozemy umiescic swoja reklame w ich lokalu. Kiedys, bedac czestym gosciem w Kielcach, chcialem zrobic strone lokalna tego regionu. Moja znajoma pogadala z jej kilkoma znajomymi prowadzacymi restauracje/knajpki i mozna bylo sie dogadac w taki sposob, ze na haslo umieszczone na takiej i takiej stronie klient otrzymywal spora znizke na np. piwko (glownymi klientami skorymi do takich oszczednosci sa studenci ;-) ). W urzedach bywaja tablice informacyjne/ogloszeniowe - mozna tam umiescic baner z wyraznie widocznym adresem internetowym, badz ulotki polozyc na stoliku.

Pozyskiwanie informacji lokalnych mozna z forum. Zeby forum bylo zywe, to trzeba od czasu do czasu robic jakies konkursy. Mozna tez zadrzec z wladzami i wywlekac wszelakie brudy, ew. poruszac niewygodne tematy dla wladzy ;-) Fajnie jak sie ma np. wtyke w jakims urzedzie, ale z tym trzeba naprawde uwazac, bo w malych spolecznosciah wszyscy wiedza "kto, z kim, w jakiej pozycji sypia", wiec taki "informator" moze miec pozniej klopoty w pracy.

Dobrym zrodlem informacji sa sklepowe w malych sklepikach :)

Edited by empireus
Posted

Pracuje w państwowej "instytucji kulturalnej"

Przez kryzys kasy nie ma a na promocje już najbardziej,uderzaj do centrów kulturalnych galerii itp itd jak im zaproponujesz info za free na stronie będziesz miał stałę źródło informacji a czasem objąć coś patronatem zasponsorowac nagrody w zamian za logo na plakacie itp.