Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Jestem nowy, i mam trochę niejasności.

Czytam forum, jednak nie mogę dojść do tego dlaczego niektóre domeny 3 literowe osiągają wielokrotność innych, choć czasami gorzej wyglądają od tych tańszych (mówię o domenach bez x,v,q itd)

Przykład:

Ostatnio widziałem poszła domena lgw.pl za 900zł

a kilka dni temu poszła też jakaś plątanina 3 liter za 110

mówię o dropped.

Czy to wiąże się z jakimś skrótem, który skrypty jest pod: lgw

proszę o pomoc

Posted (edited)

to zależy od tego do kogo ta domena trafia, jeśli jest to klient końcowy to i cena jest przyzwoita lecz jeśli jest to np. domeniarz to i cena nie jest wygórowana. Czytając to forum zauważyłem iż chyba Seles?. sprzedaje swe domeny 3 literowe za kwoty nie mniejsze niż średnie x.xxx i jakoś znajdują się osoby zainteresowane kupnem tych domen, chociaż mogą mieć inną kombinację na allegro lub dropped do 500 zł.

Zresztą tematy o wartości domen 3 literowych były już wielokrotnie poruszane na forum. Ja sam do tej pory tylko weryfikowałem to forum.

Edited by Guest
Posted (edited)
Witam

Jestem nowy, i mam trochę niejasności.

Czytam forum, jednak nie mogę dojść do tego dlaczego niektóre domeny 3 literowe osiągają wielokrotność innych, choć czasami gorzej wyglądają od tych tańszych (mówię o domenach bez x,v,q itd)

Przykład:

Ostatnio widziałem poszła domena lgw.pl za 900zł

a kilka dni temu poszła też jakaś plątanina 3 liter za 110

mówię o dropped.

Czy to wiąże się z jakimś skrótem, który skrypty jest pod: lgw

proszę o pomoc

Bez wątpienia możliwość rozwinięcia tych 3 liter w coś sensownego podnosi wartość domeny.Im rozwinięcie popularniejsze i branża bardziej komercyjna tym domena droższa.

rozumiem, że ta trzy-literówka sprzedana za 110 PLN zawierała jakieś tzw. niechciane znaki? Jeżeli tak to proporcja cen pomiędzy tym domenami jest całkiem naturalna. I wynika z niezwykle małej popularności w języku polskim takich liter jak: q, x, y i v.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted (edited)

Musiało Ci się niestety przywidzieć, nie było takiej niskiej sprzedaży 3-literówki (bez niepożądanych znaków) i raczej już nie będzie. B)

To są wszystkie sprzedaże 3-literówek bez niepożądanych (bez q,v,y,x) z tego m-ca na aukcjach na dropped.pl i Aftermarket.pl, zestawienie wg serwisu pl24.pl, nie podaję pełnych nazw, bo może nabywcy sobie tego nie życzą.

w**.pl - 460 zł

l**.pl - 500 zł

a**.pl - 1100 zł

d**.pl - 500 zł

e**.pl - 600 zł

o**.pl - 470 zł

b**.pl - 700 zł

z**.pl - 700 zł

k**.pl - 900 zł

s**.pl - 480 zł

n**.pl - 600 zł

Średnią (ok. 500-600 zł) widać na oko, najniższą sprzedaż (460 zł) i medianę też, nie było niestety żadnej sprzedaży za ok. 110 zł, był w sumie za podobną kwotę wylicytowany pqr.pl, który wyglądał jak pgr.pl na liście, jednak q nie jest zbyt często używane. ;)

EDIT: w sumie nie wszystkie, bo zestawienie na pl24.pl obejmuje tylko sprzedaże do 18 dnia miesiąca, nie wiadomo czemu, ale i tak jeśli ktoś wylicytował taką domenę za 110 zł to miał farta i tyle, bo średnie sprzedaże między domainerami / licytacje to praktycznie zawsze więcej niż 500-600 zł.

Edited by thomaso
Posted

Kilka tygodni temu nabyłem dla pewnego mojego klienta trzyliterówkę f**.pl za 300 złotych + VAT. Zakup odbył się poza serwisami aukcyjnymi.

Rzeczywiście ostatnio nie słyszałem o transakcjach poniżej tej kwoty... średnia jest w granicach pół tysiąca, choć niektóre z trzyliterówek mogą być warte kilkadziesiąt jak nie kilkaset tysięcy.

Pozdrawiam!