Jump to content

Domeny .РФ

Recommended Posts

Posted
Rosja uruchamia domenę krajową w grażdance: .РФ

W Moskwie rozpoczął się Tydzień Rosyjskiego Internetu (Неделя российского Интернета) [...] Wśród nich najważniejsze jest uruchomienie rosyjskiej domeny krajowej zapisanej w grażdance.

Do tej pory Rosjanie mieli niemały kłopot z nazwami domen w swoim języku. Musieli korzystać z transliteracji do alfabetu łacińskiego, zaś te serwisy, które zostały zarejestrowane z IDN-ową nazwą, i tak nosiły zapisane w „łacince” rozszerzenie .RU. Dlatego od kilku lat Rosja prowadziła prace, które miały doprowadzić do uruchomienia IDN-owej domeny krajowej .РФ (skrót od Российская Федерация, Rosyjska Federacja).

W ten sposób Rosja staje się pierwszym krajem, którego obywatele mają do dyspozycji aż trzy domeny krajowe – .RU, odziedziczoną po Związku Radzieckim .SU i nową .РФ, która umożliwi Rosjanom na wpisywanie adresów internetowych w całości w swoim języku.

[...]

http://webhosting.pl/Rosja.uruchamia.domen...owa.w.grazdance

Zapowiada się kilka niespokojnych dni...

Pozdrawiam!

Posted (edited)

Co prawda w Rosji mieszka 140 mln ludzi ale takie domeny strasznie ograniczą zasięg terytorialny serwisów i adresów mailowych.

Zastanawia mnie czy Rosjanie będą wykorzystywali takie znaki przy wpisywaniu adresów innych krajów ale już z rozszerzeniem wpisanym w 'łacinie' ?

Np. работа.pl

бизнес.pl

:P

Edited by Kangur
Posted
Np. работа.pl

бизнес.pl

To mogą być interesujące adresy na rosyjsko- czy ukraińskojęzyczne serwisy z wyszukiwarkami ofert pracy...

Niegłupie...

Pozdrawiam!

Posted (edited)
работа.pl

бизнес.pl

У меня также есть что-то интересного для Россиянок, которое ищут работы или друзей в Польше: пол.pl :P

Edited by Kangur
Posted
Co prawda w Rosji mieszka 140 mln ludzi ale takie domeny strasznie ograniczą zasięg terytorialny serwisów i adresów mailowych.

Niezbyt by mnie to interesowało gdyby moim targetem byłby tylko rynek rosyjski. I nie oszukujmy się, większość przedsiębiorstw ze swoją działalnością nie wychodzi poza granice własnego kraju.

Posted

Jest jeszcze 45 mln Ukraińców z których wszyscy znają rosyjski (no, na różnym poziomie...), 10 mln Białorusinów z których 9/10 na co dzień rosyjskim się posługuje... kilkanaście milionów mieszkańców republik środkowoazjatyckich...

...no, i mamy ponad 200 milionów ludzi.

Nie wiem czy to mało?

Pozdrawiam!

Posted

W sumie to bylo do przewidzenia. Domena .РФ dla narodow (bo nie tylko Rosjanie uzywaja cyrylicy) wshodnich, jest duzym ulatwieniem. To tak, jakby na swiecie popularna byla wlasnie cyrylica, a my musielibysmy kazdy adres wpisywac np: sprzedamto.пл Aczkolwiek troche mnie dziwi fakt, ze zamisast "transkrybowac" lacinskie znaki na inne, to stworzono ".rf" w cyrylicy. Na miejscu ICANN, czy tam innych aktualnych tworow, powinno byc tak, ze Rosja powinna miec analogocznie do tego, co jest w lacinie .su i .ru - .су i .ру.

Odnosnie jeszcze .su to dziwi mnie fakt, ze domena przezywa bum i jej nie zlikwidowano. W przypadku Jugoslawii (o ile pamiec nie myli - .yu ?) domena ulegla likwidacji, bo panstwo przestalo istniec. Nie ma juz Sowiet Union, zatem i Rosjanom powinno sie koncowke .su odebrac.

Posted (edited)
Niezbyt by mnie to interesowało gdyby moim targetem byłby tylko rynek rosyjski.
Jest jeszcze 45 mln Ukraińców z których wszyscy znają rosyjski (no, na różnym poziomie...), 10 mln Białorusinów z których 9/10 na co dzień rosyjskim się posługuje... kilkanaście milionów mieszkańców republik środkowoazjatyckich...

...no, i mamy ponad 200 milionów ludzi.

Trudno odmówić Wam racji.

Gdy czyta się dane:

40 milionów rosyjskich internautów ...

to uświadamiam sobie, że w Polsce nigdy tylu nie będzie :P

Jednak jak dotąd nie korzystałem nigdy z innej klawiatury niż "łacińska".

Czy ktoś zechciałby mi wyjaśnić czy wystarczy wciśnięcie jednego klawisza na zwykłej klawiaturze aby wejść w tryb znaków w innym alfabecie ?

Edited by Kangur
Posted (edited)
Czy ktoś zechciałby mi wyjaśnić czy wystarczy wciśnięcie jednego klawisza na zwykłej klawiaturze aby wejść w tryb znaków w innym alfabecie ?

Korzystam z Mac OS X i wystarczą mi do tego 2 kliki myszką. Jeżeli ktoś się uprze to może sobie zapewnie też ustawić jakieś shortcuty na klawiaturze.

Edited by Michal
Posted
to uświadamiam sobie, że w Polsce nigdy tylu nie będzie :P

Dlaczego nigdy? Zawsze możemy trochę dorobić albo importować. :P

Obie metody są proste i skuteczne - kwestia chęci... :)

Jednak jak dotąd nie korzystałem nigdy z innej klawiatury niż "łacińska".

Możesz używać wirtualnej klawiatury wyświetlanej na ekranie i literki wstukiwać myszką albo przełączyć sobie tryb wpisywania w pasku narzędziowym (wtedy masz cyrylicę - rosyjską czy ukraińską, jaką chcesz - pod odpowiednimi klawiszami. Problem jest z z tym, że większość literek nie ma nic wspólnego z tym co masz napisane na klawiaturze wiec pozostaje zakup klawiatury z literkami cyrylicy - opcja droższa, albo flamaster - opcja tańsza).

Pozdrawiam!

Posted (edited)
Dlaczego nigdy? Zawsze możemy trochę dorobić albo importować.

Zbyt wiele nie zarejestrujesz B)

od listopada 25, 2009 do Marca 25, 2010 - rejestracja domen dla agencji rządowych i właścicieli znaków towarowych;

# od 20 kwietnia do 15 czerwca 2010 - Aukcja domen generycznych ;

# Lipiec 2010 - Otwarcie rejestracji dla wszystkich.

Edited by MasterofPoland