Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Ze względu na to, że już mi się udało popełnić zarezerwowanie bezwartościowej domeny B) a jakoś złapałam bakcyla chciałabym zadać pytanie, mam nadzieję, że pomożecie ;)

Otóż mam kilka pomysłów, domeny o dziwo wolne, nie wiem tylko czy warto..

Czy *.eu są opłacalne? Tych wolnych jest chyba najwięcej...

A polskanazwa.com ma rację bytu?

Pozdrawiam ;)

Posted

Domeny .eu i com warto zacząć rejestrować kiedy nabierzesz doświadczenia z domenami .pl(które zresztą o wiele łatwiej sprzedać w zależności od frazy niż .eu czy .com) Pamiętaj, że internet przeczesuje w każdej chwili wielu wielu doświadczonych domainerów i ciężko jest złapać coś ciekawego. Może Ci się wydawać ze te wolne nazwy są ciekawe, ale bardziej prawdopodobne jest to, że te rejestracje to strata kasy. To jest biznes i pieniądze a to nie zawsze ciekawe i grzeczne klimaty B)

Posted
Na pewno lepsze .com lub .eu niż .com.pl

Czasami lepsze, a czasami nie. Jakoś w cenach sprzedaży tego za bardzo nie widać.

Pozdrawiam!

Posted (edited)
Czasami lepsze, a czasami nie. Jakoś w cenach sprzedaży tego za bardzo nie widać.

Pozdrawiam!

Odbiję piłeczkę i napiszę, że w zestawieniach sprzedaży mało jest też ostatnio konkretnych sprzedaży w .com.pl, a zestawienia obejmują tylko polskie domeny (nie ma żadnych zestawień dla polskich fraz .com i .eu, no może poza Sedo, ale to nie znaczy, że wcale nie są sprzedawane).

Najwięcej dobrych sprzedaży jest w .pl, więc na pewno na tych domenach najlepiej się skupić, reszta to dodatek. -_-

Edited by thomaso
Posted

Powiedziałbym, że w cenach sprzedaży widać coś zupełnie odwrotnego. Ale może to thomaso miał na myśli – łatwiej kupić mniej wartą com czy eu niż popularną com.pl ;-)

Posted
Najwięcej dobrych sprzedaży jest w .pl, więc na pewno na tych domenach najlepiej się skupić, reszta to dodatek. -_-

No, z tym trudno polemizować. Dla polskich keywordów najpierw jest .pl, potem długo - długo nic... potem .com.pl, trochę dalej .com a potem cała reszta śmietnika.

Pozdrawiam!

Posted (edited)
Powiedziałbym, że w cenach sprzedaży widać coś zupełnie odwrotnego. Ale może to thomaso miał na myśli – łatwiej kupić mniej wartą com czy eu niż popularną com.pl ;-)

.eu dużo łatwiej kupić czy złapać niż .com, bo wiele ciekawych polskich fraz w .com ma abonentów np. w USA i tam mocniej je cenią i śrubują ceny, nie warto nawet pytać o nie (kilka razy próbowałem), no i te domeny nie wygasają, domeny .eu z polskimi frazami na aukcjach nie osiągają jakichś specjalnie wysokich cen, a i dostać idzie w bardzo niskich cenach d2d, nawet takich <100 zł.

A z tymi .com.pl to wcale nie jest łatwo, bo mocna fraza będzie warta tylko ułamek tego, co .pl, a słaba lub już nawet średnia może się okazać całkiem nie do sprzedania, zainteresowanie jest, ale tylko tymi ciekawymi, cała reszta to raczej wtopione pieniądze, to samo tyczy się spadów. -_-

Edited by thomaso
Posted

Pewnie w kazda koncowke mozna inwestowac i na kazdej da sie zarobic, przy czym w przypadku eu mozna za nieduze pieniadze kupic dobry keyword, ale tez nie sprzeda sie takiej domeny zbyt drogo. W przypadku pl zwykle trzeba wlozyc wieksza kase, ale tez ewentualna wartosc odsprzedazy domeny bedzie wieksza. Dobre com chyba jest o wiele trudniej kupic niz eu (przynajmniej na razie..), a o com.pl najlepiej zapomniec ;)

Posted (edited)
W przypadku pl zwykle trzeba wlozyc wieksza kase

Pierwotna rejestracja ca kosztuje tyle samo :rolleyes: Dopiero rynek wtórny różnicuje ceny...

ale tez ewentualna wartosc odsprzedazy domeny bedzie wieksza.

...i tutaj się zgadzam. Przynajmniej jeśli chodzi o polskojęzyczne keywordy.

Dobre com chyba jest o wiele trudniej kupic niz eu (przynajmniej na razie..),

No, jak na razie zarejestrowanych .com jest kilkadziesiąt razy więcej niż .eu i jakoś nie widać, żeby to się miało zmieniać.

a o com.pl najlepiej zapomniec :D

No, już widzę jak właściciele sex.com.pl o niej zapominają... ;)

Pozdrawiam!

Edited by Renek
Posted
...

No, jak na razie zarejestrowanych .com jest kilkadziesiąt razy więcej niż .eu i jakoś nie widać, żeby to się miało zmieniać.

...

Pozdrawiam!

Ile lat istnieje .com, a ile .eu? Jaki procent ogolu ludnosci stanowia ludzie zamieszkujacy EU?

.com moze zarejestrowac kazdy, w kazdym zakatku globu, bo ta koncowka nie ma okreslonego "regionalizmu", nie jest sprecyzowana do okreslonej grupy, jak .tel .mobi .mame etc W poczatkowej fazie, miala sluzyc jako domena komercyjna, ale ewoluowala do domeny uniwersalnej. Po co Azjacie domena z koncowka .eu? Rozumiem firmy azjatyckie, ktore dzialaja na rynku EU, ew. domainerow, ktorzy kupuja .eu na sprzedaz, ale lokalnemu sklepikowi z karma dla bobrow w Tokio, domena .eu jest tak potrzebna, jak nam .asia, czy .jp

Ceny .eu nie sa moze powalajace, ale to nawet plus, bo wiele ciekawych domen mozna jeszcze zarejestrowac. Nie zmienia to faktu, ze jesli jest wybor miedzy .pl a .eu, to zarejestrowalbym .pl. Osobiscie mam tylko 3x .eu  1x .net a cala reszta to .pl i zero funkcjonalnych (com.pl, net.pl itd). 

.eu w przyszlosci beda coraz cenniejsze, a to za sprawa coraz bardziej poglebiajacej sie integracji. Lecz mam jakies ale, bo Europa, to zlepek kilkudziesieciu kultur i jezykow. Po co Niemcowi domena kwiatki.eu, jak nawet nie wie, co ona oznacza?  Mysle, ze tam, gdzie bedzie juz przesycenie domenami regionalnymi, tam bedzie coraz wieksze zainteresowanie .eu

Moze bym i rejestrowal wiecej .com i .eu, ale pozniejsze procedury przenoszenia domen jakos mnie zniechecily do ich posiadania, a ze leniwiec pospolity ze mnie, to wyszukuje tylko .pl ;-) 

Posted

Podam przykład jeśli xxxxx.pl jest warta wg domainera 3500zł To wydaje się jasnym, że warto zarejestrować ta samą nazwę w .eu, która jest wolna. Może się mylę?

Dodam tylko, że chodzi o angielskie słówko.