Jump to content

Przechwytywanie wygasających domen

Recommended Posts

Posted

Witam

Oglądałem kategorię "Wkrótce spada" na stronie MapaDomen w której wyświetlają się doemny wkrótce spadające.

Mam w związku z tym pytania:

1_ Czy lista zawiera wszystkie wkrótce spadające domeny?

2_ Czy właściciele tych domen mogą je jeszcze przedłużyć? Czy ja zakładając na domenę opcję mam już pewną rezerwację i 100% będzie ona moja?

3_ Czy są jakieś określone godziny aktualizacji listy?

Otóż chciałem zakładać opcje na niektóre domeny ale ktoś nie mal z automatyczną prędkością zakłada opcje, rozumiem że jest to kwestia skryptu?

Czy jeśli napiszę sobie program do zakładania opcji, nie będzie to niczym co było by niezgodne z prawem?

Dziękuję za odpowiedzi.

Posted
1_ Czy lista zawiera wszystkie wkrótce spadające domeny?

W zasadzie tak, czasem jakaś lista się w NASK zagubi i nie jest publikowana, ale zwykle potem uzupełniają, więc lista domen zbliżających się do wygasania na 99,9% jest kompletna.

Inną sprawą jest jej aktualność – zwykle część domen jest już przedłużona, a mimo to znajdują się na liście.

2_ Czy właściciele tych domen mogą je jeszcze przedłużyć? Czy ja zakładając na domenę opcję mam już pewną rezerwację i 100% będzie ona moja?

Właściciel domeny może ją odnowić do ostatniej sekundy (nie dotyczy stany DEL_BLOCK), natomiast ty już nie możesz założyć opcji na domenę od chwili gdy zaczęła wygasać – musisz wcześniej, czyli jeszcze zanim została opublikowana na liście. Jeśli założyłeś wcześniej to tak, masz 100% pewność że jak wygaśnie to będzie twoja.

Tego już nie wiem.

Otóż chciałem zakładać opcje na niektóre domeny ale ktoś nie mal z automatyczną prędkością zakłada opcje, rozumiem że jest to kwestia skryptu?

Czy jeśli napiszę sobie program do zakładania opcji, nie będzie to niczym co było by niezgodne z prawem?

Przy domenach jest kolumna 'opcja' i w niej data, możesz tam sprawdzić kiedy była założona opcja na daną domenę. Bardzo wątpię by było to tuż przed wygaśnięciem, jak sugerujesz. Jeśli jednak masz na myśli to, że nie możesz na żadną założyć opcji, to oczywiste, bo na wygasające domeny się nie da.

Jeśli napiszesz sobie program do zakładania opcji, to nie jest to w żaden sposób niezgodne z prawem.

• Like 1
Posted

Aha więc to działa w całkiem inny sposób.

Czym różni się stan DEL_BLOCK od BLOCK

Oraz czym jest ten fenomen przejmowania domen?

Domeny przejmować można od chwili ich całkowitego wygaśnięcia? Czy wygaśnięcie domeny jest natychmiastowe, czy po nie opłaceniu domeny jest jeszcze jakiś czas dodatkowy?

Druga sprawa gdzie znaleźć domeny które są tuż przed stanem wygasania?

Widzę że praktycznie każda domena 3 literowa ma z góry założoną opcję, czy to się opłaca ? Nie sądzę by ktoś posiadający dobrą domenę zapomniał jej opłacić, aczkolwiek zdarzają się zapewne takie przypadki ale są to chyba sporadyczne wyjątki ?

Nawet domeny 3 literowe której wartość sięga około 200-300zł (zawierająca x,y,v,lub q) posiadają opcje. Opcja kosztuje 40zł netto.

Może macie gdzieś statystyki domen które przechodzą na założycieli opcji ?

Posted
Aha więc to działa w całkiem inny sposób.

Czym różni się stan DEL_BLOCK od BLOCK

Domeny przejmować można od chwili ich całkowitego wygaśnięcia? Czy wygaśnięcie domeny jest natychmiastowe, czy po nie opłaceniu domeny jest jeszcze jakiś czas dodatkowy?

BLOCKED to jest właśnie domena która wygasa po nieopłaceniu, ten stan trwa 15 dni i domena wciąż może być przedłużona w tym czasie.

DEL_BLOCK to domena skasowana na polecenie abonenta lub w wyniku nieudanej windykacji, ten stan trwa 5 dni i domena nie może już być odnawiana.

Nie ma takiej listy poza NASK, ale wszystkie te domeny są w internecie, więc po prostu jeśli trafisz na jakąś niedziałającą stronę która ma atrakcyjną domenę, to dobrym pomysłem będzie zbadanie sprawi i ewentualnie założenie na tę domenę opcji, o ile jeszcze jest dostępna. Tak to się zwykle odbywa.

Widzę że praktycznie każda domena 3 literowa ma z góry założoną opcję, czy to się opłaca ? Nie sądzę by ktoś posiadający dobrą domenę zapomniał jej opłacić, aczkolwiek zdarzają się zapewne takie przypadki ale są to chyba sporadyczne wyjątki ?

Nawet domeny 3 literowe której wartość sięga około 200-300zł (zawierająca x,y,v,lub q) posiadają opcje. Opcja kosztuje 40zł netto.

Tylko NASK ma takie statystyki. Wiele opcji jest nietrafionych i nawet się nie zwrócą, ludzie małpiego rozumu dostali jak ceny opcji uległy obniżeniu. ;-)

Posted

Jesli domena wygasa np 1.11.2009 o godz 19:50 tzn ze tego dnia ona natychmiast wygasnie. jeśli zostanie dodana do przechwycenia przez jakiś skrypt (łapaczy domen jest wielu) to natychmiast zostaje ona zarezerwowana i jest 14 dni na jej opłacenie. Jesli zatem u kogoś (w ppd.pl czy w dropped.pl) dodałes domene do przechwycenia i zostanie ona zlapana to jest szansa, ze bedziesz wlascicielem. jesli byłes jedynym ,ktory dodal domene do przechwycenia, to po oplaceniu jestes jej abonentem, natomiast jesli bylo kilka osob zainteresowanych dana domena, to jest aukcja prywatna, ktora trzeba wygrac a potem domene oplacic.

No tego nie da się zrobić tak łatwo, gdyz nikt nie publikuje żadnej listy takich domen. Z tego co się orientuję trzeba każdą domene pojedynczo wklepywać we whois i to na zasadzie "sprawdzam taka, któa mnie interesuje, a nie wybieram ciekawe z listy".

Niestety, na razie nie można poznać właściciela danej opcji na podstawie wpisu we whois. Być może jedna osoba założyła mnostwo opcji i liczy, że jak pare domen spadnie, to ze sprzedazy zwróci się z nawiązką. Dotyczy to szczegolnie 3-literowych bez niepożądanych znaków. Dropped.pl ma duzo opcji na różne domeny, w tym 3-literowe.

• Like 1
Posted
Nie ma takiej listy poza NASK, ale wszystkie te domeny są w internecie, więc po prostu jeśli trafisz na jakąś niedziałającą stronę która ma atrakcyjną domenę, to dobrym pomysłem będzie zbadanie sprawi i ewentualnie założenie na tę domenę opcji, o ile jeszcze jest dostępna. Tak to się zwykle odbywa.

Hmm jednak ktoś posiada taką listę, może dla własnego użytku. Np: znalazłem 3 domeny które posiadają założoną opcję w tym samym czasie, na 3 dni przed wpisaniem domen na listę wygasania. Można się domyślać iż jest to jest osoba.

Jesli zatem u kogoś (w ppd.pl czy w dropped.pl) dodałes domene do przechwycenia i zostanie ona zlapana to jest szansa, ze bedziesz wlascicielem. jesli byłes jedynym ,ktory dodal domene do przechwycenia, to po oplaceniu jestes jej abonentem, natomiast jesli bylo kilka osob zainteresowanych dana domena, to jest aukcja prywatna, ktora trzeba wygrac a potem domene oplacic.

No właśnie, o tomi chodziło. Przecież mogę napisać sobie własny prywatny portal do przechwytywania domen tkj dropped czy pdd. Rozumiem że właścicielem domeny jest ta firma która pierwsza "zaklepie " domenę ? Jeśli tak chodzi tu zapewne o szybkość skryptu w rejestracji danej domeny

Posted
Hmm jednak ktoś posiada taką listę, może dla własnego użytku. Np: znalazłem 3 domeny które posiadają założoną opcję w tym samym czasie, na 3 dni przed wpisaniem domen na listę wygasania. Można się domyślać iż jest to jest osoba.

No właśnie, o tomi chodziło. Przecież mogę napisać sobie własny prywatny portal do przechwytywania domen tkj dropped czy pdd. Rozumiem że właścicielem domeny jest ta firma która pierwsza "zaklepie " domenę ? Jeśli tak chodzi tu zapewne o szybkość skryptu w rejestracji danej domeny

Dokładnie, kto pierwszy ten lepszy - banał -_-

Posted (edited)

Np. właściciele dropped.pl, ppd.pl, parkdomen.pl, bo na bazie takiej listy przechwytują domeny. Jeśli ktoś posiada taką listę i na tym zarabia to oczywiste jest, że nie będzie jej upubliczniał, bo po co podcinać gałąź na której się siedzi i na czym się zarabia. Z reguły to automat dropped.pl zakłada opcje kilka dni przed wygaśnięciem na ciekawe domeny i są potem do wylicytowania jako "premium" z gwiazdką na liście.

Wiele firm nie łapie dla siebie tylko głównie na zlecenie lub wystawia domeny na aukcje - to j.w. dropped.pl, ppd.pl, parkdomen.pl, sam nie masz wielkich szans złapać dobrej domeny "na własną rękę", bo pół biedy skrypt, musiałbyś najpierw mieć szybki dostęp do serwerów NASK, a taki mają tylko jego partnerzy - stąd bierze się taki tłok na aukcjach domen, bo takich osób bez takowego dostępu i narzędzi jest wiele. "Na własną rękę" i bez partnerstwa to możesz napisać najwyżej narzędzie, które wyśle komendę do zarejestrowania domeny parę sekund po wygaśnięciu, niby ok, ale w łapaniu domen to już wieczność, bo przy dobrych domenach liczą się milisekundy.

Na aukcjach też można wylicytować ciekawe domeny. -_-

Edited by thomaso
Posted

Partnerstwo nask kosztuje 10 000zł jak patrzyłem.

Hmm więc prywatnie skryptu nie bardzo się opłaca, bo faktycznie masz chyba rację. Jesli mój skrypt wysyłał by komendę do rejestratora np: nazwa.pl i on komendę do netart. Zaś takie systemy jak dropped które mają partnerstwo wysyłają bezpośrednio komendę do netart.

Tak więc wniosek jest taki że trzeba wpłacić zaliczkę dla netart, i stworzyć konkurencję dla dropped i pdd -_-

Posted

Hmm więc prywatnie skryptu nie bardzo się opłaca, bo faktycznie masz chyba rację. Jesli mój skrypt wysyłał by komendę do rejestratora np: nazwa.pl i on komendę do netart. Zaś takie systemy jak dropped które mają partnerstwo wysyłają bezpośrednio komendę do netart.

Tak więc wniosek jest taki że trzeba wpłacić zaliczkę dla netart, i stworzyć konkurencję dla dropped i pdd -_-

nie netart tylko NASK

Posted (edited)

Do samego NASK-u wysyłają, nie netart, a jak zamienisz w tym co napisałeś netart na NASK to wszystko się zgadza. :-)

A jeśli chcesz pisać o partnerstwo do NASK to najpierw zapoznaj się z cennikiem, szczególnie opłatami za nieudane rejestracje domen i wtedy uznasz, że taniej i pewniej wyjdzie zapłacić "pośrednikowi" typu dropped.pl czy ppd.pl

Poza tym w tym "wyścigu" o domeny będziesz musiał pokonać o wiele więcej "rywali" niż dropped.pl czy ppd.pl, bo partnerów jest bardzo wielu i niektórzy z nich łapią domeny dla siebie:

http://www.dns.pl/porozumienie/partner.html

Siedem partnerstw z tej listy należy do dropped.pl, a kilka (nie wiem ile obecnie) współpracuje z ppd.pl, a każde partnerstwo to większa szansa złapania dobrej domeny.

Edited by thomaso
Posted

Tak faktycznie pomyliłem netart z NASK

A jeśli chcesz pisać o partnerstwo do NASK to najpierw zapoznaj się z cennikiem, szczególnie opłatami za nieudane rejestracje domen i wtedy uznasz, że taniej i pewniej wyjdzie zapłacić "pośrednikowi" typu dropped.pl czy ppd.pl

Dlaczego miał bym rejestrować domeny których nie potrzebuję? Skrypt mozna napisać do rejestrowania określonych domen.

Jednak podsumowując na własne potrzeby nie opłaca się tworzyć takiego systemu, gdyż samo partnerstwo kosztuje 10tys co warto by wykorzystać dla innych. Tym samym twierdzę że lepiej opłaci się tworzyć konkurencję dla dropped czy pdd niż tworzyć skrypt na własne potrzeby.

Dzięki za wyjaśnienia

Posted
Dlaczego miał bym rejestrować domeny których nie potrzebuję? Skrypt mozna napisać do rejestrowania określonych domen.

No tak, ale zgodnie z nowym cennikiem NASK-u http://www.dns.pl/porozumienie/oplatyp2009.html (dwie gwiazdki) zapłacisz za każdą próbę rezerwacji domeny (a takich prób na jedną domenę będziesz musiał wykonać wiele), dropped.pl przechwytuje 80% zleconych domen (tak twierdzi i tak widać po whois, więc nie kłamie), więc zostanie ci tylko skrajny miał do przechwycenia, a za nieudane próby przechwycenia tych dobrych i tak zapłacisz.

Posted

Jeśli jest dokładna data wygaśnięcia domeny to dlaczego miał bym próbować rejestrować ją kilka razy?

Druga sprawa, nawet jeśli nie było by daty, system sprawdza dostępność domeny, jeśli jest wolna to rejestruje. Jeśli inna firma uprzedzi to trudno, jedna rejestracja nie trafiona (10 gr)

Nie rozumiem dlaczego dla jednej domeny skrypt miał by próbować rejestrować ją kilka razy?

Posted

Aktualizacja zazwyczaj rozpoczyna się koło 3:00 w nocy i trwa od 2 do 10 godzin.

a.

Posted

wracajac do tematu mapy domen-m to ciekaw jestem czemu juz nie ma zadnych aukcji?? skonczyloy sie pod koniec wrzesnia....a szkoda bo czasami mozna bylo cos fajnego ustrzelic -_-

Posted
Druga sprawa, nawet jeśli nie było by daty, system sprawdza dostępność domeny, jeśli jest wolna to rejestruje. Jeśli inna firma uprzedzi to trudno

W ten sposób to możesz łapać bez zakładania partnerstwa z podobną skutecznością. ;-)

Posted
W ten sposób to możesz łapać bez zakładania partnerstwa z podobną skutecznością. ;-)

No dokładnie - do rejestrowania domen, które zostały przechwycone, ale nikt ich nie chciał na aukcjach i zaczęły wygasać po rezerwacji lub też nikt nie zlecił ich przechwycenia i całkiem trafiły do puli wolnych (obecnie po tych zmianach to normalna rzecz) albo do licytowania domen na aukcjach nie potrzeba wcale być Partnerem i floodować (czy jak to się nazywa) serwer NASK-u czyli wysyłać dziesiątki zapytań o domenę w sekundzie wygasania, żeby zwielokrotnić szansę i wywalić serwery NASK, żeby inni nie mogli korzystać z WHOIS. :)

Na tym forum jest masa osób zarabiających bardzo dobre pieniądze na domenach, które nigdy nie były i nie będą chciały być Partnerami NASK, a domeny kupują tylko na rynku wtórnym lub licytują na aukcjach i jakoś z tym żyją, a jedyny pre-paid to mają w telefonie komórkowym. -_-

Posted
Na tym forum jest masa osób zarabiających bardzo dobre pieniądze na domenach, które nigdy nie były i nie będą chciały być Partnerami NASK, a domeny kupują tylko na rynku wtórnym lub licytują na aukcjach i jakoś z tym żyją, a jedyny pre-paid to mają w telefonie komórkowym. wink.gif

No w tej chwili niestety to mi pozostaje, gdyż jest zbyt wiele niewiadomych które z czasem postaram się rozwiać