Jump to content

Czy warto inwestować w nazwy dwuwyrazowe?

Recommended Posts

Posted (edited)

Tak się teraz zastanawiam, czydwuwyrazowe domeny są dobre i można na nich zarobić? Bo ja sobie analizowałam, które domeny mają w internecie na aukcjach największe wzięcie i zauważyłam, że dwuwyrazowe domeny sprzedawały się po wysokich cenach. Np. otwartyfundusz.pl bieliznaosobista.pl mamyglos.pl salonslubny.pl tekstypiosenek.pl staropolskiejadlo.pl przegladsportowy.pl Czy warto inwestować w dwuwyrazowe nazwy czy nie? I chciałam jeszcze zapytać co jest złego w nazwie smacznieitanio.pl albo korzystnelokaty.pl? A wogóle to czy jak się długo szuka, na przykład kilka godzin albo kilka dni od rana do wieczora to czy można znależć ciekawą domenę? Jakie macie doświadczenia? Pozdrawiam. Fajnie, że jest takie forum, bo mi wszystkie wasze opinie i rady dużo dają i rozwijają. Pozdrawiam.

Edited by Dosia
Posted
Tak się teraz zastanawiam, czy nazwy dwuliterowe domen są dobre i można na nich zarobić? Bo ja sobie analizowałam, które domeny mają w internecie na aukcjach największe wzięcie i zauważyłam, że dwuliterowe domeny sprzedawały się po wysokich cenach. Np. otwartyfundusz.pl bieliznaosobista.pl mamyglos.pl salonslubny.pl tekstypiosenek.pl staropolskiejadlo.pl przegladsportowy.pl Czy warto inwestować w dwuliterówki czy nie? I chciałam jeszcze zapytać co jest złego w nazwie smacznieitanio.pl albo korzystnelokaty.pl? A wogóle to czy jak się długo szuka, na przykład kilka godzin albo kilka dni od rana do wieczora to czy można znależć ciekawą domenę? Jakie macie doświadczenia? Pozdrawiam. Fajnie, że jest takie forum, bo mi wszystkie wasze opinie i rady dużo dają i rozwijają. Pozdrawiam.

Domeny o których piszesz, to domeny dwuwyrazowe a domeny dwuliterowe to (LL.pl)

Jeżeli chodzi o domeny dwuwyrazowe, to ich wartość uzależniona jest od ich sensu.

Czym popularniejsze słowa tym większa wartość.

Posted (edited)

Moim zdaniem jak najbardziej warto.

Na pewno lepsza jest konkretna, branżowa dwuwyrazowa niż pojedynczy, całkiem niekomercyjny dowolny wyraz ze słownika.

Trzywyrazowe też są w porządku, ale tylko takie przedzielone krótkim spójnikiem "i" lub przyimkiem "dla" czy "z".

EDIT: poprawiłem, bo mnie zaraz zjadą puryści językowi. ;-)

Edited by thomaso
Posted (edited)
O ile taka domena jest rozsądna(a nie w stylu GitesMajones.pl) to oczywiście warto inwestować. Wystarczy rzucić okiem na http://www.rafalpietrzyk.pl/ żeby się przekonać, że tego typu domeny mimo że do krótkich nie należą, znajdują kupców za ciekawe kwoty.

No to jeśli dwuwyrazowe są dobre to co jest zlego w moich nazwach smacznieitanio.pl korzystnelokaty.pl epipki.pl luxdomy.pl supernumerki.pl? Przecież takich rzeczy ludzie szukają w internecie? Czy to są za długie nazwy czy bez sensu? Bo nie wiem gdzie zrobiłam błąd...

Edited by Dosia
Posted (edited)
No to jeśli dwuwyrazowe są dobre to co jest zlego w moich nazwach smacznieitanio.pl korzystnelokaty.pl epipki.pl luxdomy.pl supernumerki.pl? Przecież takich rzeczy ludzie szukają w internecie? Czy to są za długie nazwy czy bez sensu? Bo nie wiem gdzie zrobiłam błąd...

Twoje domeny nie mają - przepraszam za wyrażenie - ikry.

1. SmacznieiTanio.pl - to dlaczego nie tanio i smacznie (uwaga może spaść), lub tanio smacznie i szybko?

2. ePipki - no to jest pokłosie dorejestrowywania do wszystkiego co jeszcze nie porejestrowane literki e, czyli domena "seryjna". Poza tym nie wiadomo czy to domena dwuwyrazowa.

3. LuxDomy, DomyLux, LuksDomy, DomyLuks - wybierz sobie, którą zapamiętasz, albo inaczej, która bardziej do Ciebie przemawia, która jest ORYginalniejsza? Chyba żadna.

Resztę powinnaś sama zrozumieć. Oczywiście to co napisałem nie oznacza, że nie znajdziesz kupców. Powodzenia.

Edited by maryuse
Posted

Z doświadczenia wiem, że najlepiej w domenach dwuwyrazowych sprzedają się domeny branżowe, które określają z góry czym się dana firma zajmuje i są intuicyjne dla potencjalnego jej klienta.

Jeśli firma zajmuje się montażem rur to może ją zainteresować:

montazrur.pl + montażrur.pl

jeśli spawaniem żeliwa to:

spawaniezeliwa.pl + spawanieżeliwa.pl

to oczywiście przykłady wolnych domen z głowy i domeny niekoniecznie muszą mieć wartość czy kogoś zainteresować, ale przy takich branżowych domenach jest cień szansy, że ktoś woli mieć solidną domenę na wizytówce, szyldzie i nie będzie się jej wstydził, a firma może wyłożyć dużo większe pieniądze niż np. potencjalni odwiedzający na Allegro szukający okazji, gdzie 90% kupujących dobre domeny w niskich cenach to jest pewnie z di.pl ;-)

Posted

Oczywiście, że warto. Pod warunkiem, że ma się pełne rozeznanie w branży której dotyczy rejestrowana domena. Inaczej to trochę strzelanie w ciemnościach w dodatku ślepakami.

Pozdrawiam!

• 2 years later...
Posted (edited)

Sorki za odgrzebanie ale nie zakładam nowego bo mnie ktoś okrzyczy :)

a co w takim przypadku z domena ciągnąc przykładowe słowa --- montaz-rur.pl lub spawanie-zeliwa.pl ? czy myślnik przeszkadza? jest gorszy? bo wyglada lepiej - ale jak to jest z punktu widzenia domeny jej jakości w necie od strony tech również ???

Bardzo proszę o rozwinięcie tej kwestii. Uczę się - choć już wiem że na domenach nie zarobię - ale miesiąc, dnie i noce zarywam wiec chce to wiedziec :D

Edited by Kanturu
Posted (edited)

Odnośnie myślników - zawsze podaje się dwa przykłady że to ma sens, nasza-klasa.pl (że ludzie zapamiętają i będą wracać ALE nie wspomina się przy tym jak szybko została odkupiona naszaklasa.pl dziesiątki literówek i na końcu nk.pl) i programy-partnerskie.pl (16 tys. w aukcji AM), wg. mnie jako inwestycja a nie "pierwsza lepsza domena na startup" jest to pozbawione bezsensu bo takie adresy rejestruje się z palca jak jest konieczność, w internecie nie ma maniery rozdzielania słów myślnikami i nigdy raczej nie będzie, pytanie tylko jak długo chcesz kisić mamonę i wierzyć w domenę typu spawanie-zeliwa.pl gdy wersja bez myślnika leży wolna i nikt jej nie chce :)

Edited by Adelard
Posted (edited)
Odnośnie myślników - zawsze podaje się dwa przykłady że to ma sens, nasza-klasa.pl (że ludzie zapamiętają i będą wracać ALE nie wspomina się przy tym jak szybko została odkupiona naszaklasa.pl dziesiątki literówek i na końcu nk.pl) i programy-partnerskie.pl (16 tys. w aukcji AM), wg. mnie jako inwestycja a nie "pierwsza lepsza domena na startup" jest to pozbawione bezsensu bo takie adresy rejestruje się z palca jak jest konieczność, w internecie nie ma maniery rozdzielania słów myślnikami i nigdy raczej nie będzie, pytanie tylko jak długo chcesz kisić mamonę i wierzyć w domenę typu spawanie-zeliwa.pl gdy wersja bez myślnika leży wolna i nikt jej nie chce :)

a w przypadku np. stomatolog-pcimdolny.pl czy tez - pożyczki-kraków.pl ? gdy juz bez --- zajete

Edited by Kanturu
Posted (edited)

A jest tam serwis? To nikt nie będzie stawiać podobnego i rywalizować z nim na gorszej domenie :) Jest tam parking/oferta sprzedaży? Kupujący wybierze taką ofertę. Domeny z myślnikiem o ile to TOP KEYWORDY typu podane wyżej programy partnerskie gdzie cena za wersję bez myślnika jest nieosiągalna dla KK mogą być ewentualnie przedmiotem rozważań, stomatolog-pcimdolny.pl to pewna strata pieniędzy, nindża i wstyd na forum :D

Edited by Adelard