Jump to content

Czy proces sprzedaży musi być tak skomplikowany?

Recommended Posts

Posted

Czy ten proces sprzedaży i przesyłania cesji musi być tak skomplikowany? Nie można tego załatwić online? Czy trzeba przesyłać dokumenty między sprzedającym i kupującym? To trwa chyba kilka tygodni co? A jak ktoś nie ma tuszu w drukarce to może napisać ręcznie tą cesje? :rolleyes:

Posted
Czy ten proces sprzedaży i przesyłania cesji musi być tak skomplikowany? Nie można tego załatwić online? Czy trzeba przesyłać dokumenty między sprzedającym i kupującym? To trwa chyba kilka tygodni co? A jak ktoś nie ma tuszu w drukarce to może napisać ręcznie tą cesje? :rolleyes:

Oczywiście że można wszystko załatwić online, nawet w przeciągu sekund. Tyle że do tego trzeba wybrać odpowiedniego rejestratora... :D

Posted

To w ramach wspomagania Poczty Polskiej. Takie już dobre serce mają niektórzy polscy rejestratorzy :D

Jak się nie ma od reki authinfo + ma się nieprzyjaznego polskiego rejestratora, to taki los.

Posted

Jak kupujesz u "papierkowych rejestratorow" to proces sprzedazy jest dlugi,czasem brak jakiegos podpisu na zalaczniku powoduje ze cala procedure trzeba powtarzac. Rejestratorzy stosuja je niby dla bezpieczestwa, ale tez po to zebys nie uciekla od nich, bo licza ze nie bedzie Ci sie chcialo, i za rok zaplacisz znow za przedluzenie 120zl

Jeszcze 1-2 lata temu wysyalem cesje, od momentu ustalenia ceny do otrzymania platnosci i przeniesienie wlasnosci domeny trwalo to z reguly 3-4 tygodnie.

Teraz gdy jest gielda Aftermarket.pl i ppd.pl platnosci i cesja jest wykonywana elektronicznie.

Gdy zaczniesz kupowac u takich rejestratorow co daja bezplatny kod authinfo, i najlepiej dostepny od reki w panelu to zobaczysz jaka to wygoda.

Czasem w 1-2 godziny mozesz miec kase na koncie, bez wychodzenia z domu i wysylania sterty papierkow.

Warto im zaplacic 15 zl za domene, i nie miec potem problemow ze sprzedaza.

Jesli chcesz rejestrowac domeny na sprzedaz, to kupuj tam gdzie mozesz łatwo , tanio i szybko ja przekazac kupujacemu.

Posted
Jak kupujesz u "papierkowych rejestratorow" to proces sprzedazy jest dlugi,czasem brak jakiegos podpisu na zalaczniku powoduje ze cala procedure trzeba powtarzac. Rejestratorzy stosuja je niby dla bezpieczestwa, ale tez po to zebys nie uciekla od nich, bo licza ze nie bedzie Ci sie chcialo, i za rok zaplacisz znow za przedluzenie 120zl

Jeszcze 1-2 lata temu wysyalem cesje, od momentu ustalenia ceny do otrzymania platnosci i przeniesienie wlasnosci domeny trwalo to z reguly 3-4 tygodnie.

Teraz gdy jest gielda Aftermarket.pl i ppd.pl platnosci i cesja jest wykonywana elektronicznie.

Gdy zaczniesz kupowac u takich rejestratorow co daja bezplatny kod authinfo, i najlepiej dostepny od reki w panelu to zobaczysz jaka to wygoda.

Czasem w 1-2 godziny mozesz miec kase na koncie, bez wychodzenia z domu i wysylania sterty papierkow.

Warto im zaplacic 15 zl za domene, i nie miec potem problemow ze sprzedaza.

Jesli chcesz rejestrowac domeny na sprzedaz, to kupuj tam gdzie mozesz łatwo , tanio i szybko ja przekazac kupujacemu.

To znaczy że Aftermarket i ppd.pl dają bezpłatny kod authinfo? A az daje bezpłatny kod?

Posted
To znaczy że Aftermarket i ppd.pl dają bezpłatny kod authinfo? A az daje bezpłatny kod?

tak AM i PPD daja bezplatny kod, takze active24.pl i domeny.tv, i pewnie jeszcze kilka firm

AZ.pl tez daje, jesli placisz za domene ok 10zl, jesli za 1zl to nie daje

Posted

Zamiast wysyłek pocztą można po prostu przefaksować podpisane dokumenty albo przesłać skany mailem.

Ja np. tak przy cesji w Home robiłem.

Prawnie nie jest to chyba najwłaściwsza droga ale ją akceptują.

Więc przy mniejszych transakcjach nie ma się co bawić (moim zdaniem).

Sam preferuję sprzedaże przez AM. Transakcja Escrow i wszystko gra.

Posted
Zamiast wysyłek pocztą można po prostu przefaksować podpisane dokumenty albo przesłać skany mailem.

Ja np. tak przy cesji w Home robiłem.

home chyba jest troszke lepszy, chyba mozna nawet wyslac emailem dokumenty - ale zawsze jest obawa co sie stanie np. z skanem mojego dowodu, czy komus nie przyjdzie do glowy go gdzies wykorzystac??? zawsze mialem taka obawe

do netartu trzeba bylo zawsze wysylac papierki poczta, i kody autinfo tez przychodzily poczta....koszmar;)))

Posted

W domeny24.net mają taką politykę że wysyłasz im pocztą dokumenty, a oni wysyłają Ci kod autoinfo po wygaśnięciu domeny (tak by przedłużyć u nich o kolejny rok)

Już 2 razy miałem z nimi taką przygodę, nie polecam!

Posted
W domeny24.net mają taką politykę że wysyłasz im pocztą dokumenty, a oni wysyłają Ci kod autoinfo po wygaśnięciu domeny (tak by przedłużyć u nich o kolejny rok)

Nie musisz przedłużać u nich, wygasającą domenę można przetransferować do innego rejestratora z jednoczesnym przedłużeniem – niestety tylko niektórzy oferują taką opcję, więc wiele osób o tym nie wie.

• 2 weeks later...
Posted (edited)
Nie musisz przedłużać u nich, wygasającą domenę można przetransferować do innego rejestratora z jednoczesnym przedłużeniem – niestety tylko niektórzy oferują taką opcję, więc wiele osób o tym nie wie.

W ten sposób przedłużyłem sobie domenę w dropped.pl

Wystarczył jeden email z prośbą o co mi chodzi, i miły pan po drugiej stronie, szybko załatwił mi sprawę :P

A na pozostałe domeny, które zostały jeszcze u starego rejestratora (pan Robert Siebielski) natychmiast otrzymałem normalniejsze ceny na przedłużenie. I co ważne bez proszenia o nie ;) Tak sami od siebie dali mi upust.

Edited by oyer
Posted (edited)

Nie gniewaj się Dosia ale ja już nawet nie czytam Twoich postów bo sprawiasz wrażenie "wampira domenowego" ( to ktoś podobny do 'wampira energetycznego' ).

Wystarczy mi Twój kolejny tytuł by ( w dużym uproszczeniu ) stwierdzić, że to człowiek potrafi być bardziej skomplikowany niż procedury ...

Zamiast nadmiernie wykorzystywać innych, korzystaj częściej z wyszukiwarek.

Edited by Kangur