Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie wiecie może jak można zobaczyć wskażnik Alexa, gdzie to się patrzy i co on wskazuje? Bo ja nie znam języka angielskiego a słyszałam o tym wskażniku. Pozdrawiam :rolleyes:

Posted

Właśnie się zastanawiam, czy wskażnik alexa pokazuje czy domena jest warta rejestracji, czy pokazuje tylko popularność strony. Może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie? Czy wyszukując domeny należy patrzeć na ten wskażnik? A jak pisze no data to znaczy, że domena jest nic nie warta? i czy to chodzi o wartość domeny na świecie czy w polsce? I co to znaczy sites linking in? A jeśli pokazuje się sites linking in 2 to domena jest coś warta? Bardzo proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam!

Posted (edited)
Właśnie się zastanawiam, czy wskażnik alexa pokazuje czy domena jest warta rejestracji, czy pokazuje tylko popularność strony. Może mi ktoś odpowiedzieć na to pytanie?

Alexa dostarcza miary ilościowej (ruch, linki, itd.) związanej z nazwą. Np. im niższa wartość liczbowa Traffic Rank, tym nazwa jest popularniejszym miejscem docelowym dla odwiedzających. Przy czym niekoniecznie strona, gdyż adresy niezarejestrowane (i w tym właśnie rzecz!) także mogą dysponować niezła pozycją w Alexie, czyli być potencjalnie pożądanymi miejscami w sieci.

Z drugiej strony, trudno sobie wyobrazić, by domainer nie chciał zarejestrowac niektórych nazw tylko dlatego, że mają niziutką lub żadną pozycję w Alexie, np. hot.pl, tool.pl, granica.pl, itd. Zatem dane Alexy to nie wszystko :)

Jeżeli zas mowa o pośledniejszych nazwach, niegenerycznych, nad którymi się zastanawiamy w kontekście zakupu, to lepiej najpierw za 50 gr czy 1 zł potestować je przed zakupem.

Warto także zorientowac się w popularności słowa kluczowego (słów) nazwy używając takich narzędzi jak Google Insights for Search czy obecnej namiastki niedziałającego już Overture, czyli np. KeywordDiscovery.com, także boksy.onet.pl, jka i innych.

Dopiero taka informacja dostarcza pewniejszych danych dla ew. decyzji o rejestracji w przypadku, gdy cos z dużą oczywistościa nie jest rejestracji warte.

Edited by .pl