Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ostatnio zdarza mi się że zgłasza się kilka osób zainteresowanych domeną, jakieś tam negocjacje, ustalam cenę, klient ją akceptuje po czym zero z nim kontaktu.

Sytuacja dotyczy domen w cenach nie przekraczających średniego xxx

Albo ja mam pecha albo wzrasta ilość dowcipnisiów którym nie wystarcza już robienie debilnych dowcipów na Allegro ;)

Wam też się tacy klienci trafiają?

Posted

Naprawdę chcesz żeby każdy tutaj na ten temat pisał?? ;)

Serwery di.pl też mają swoje ograniczenia ;)

ODP: tacy klienci byli, są i będą i to niezależnie od kwoty

Posted

Niekoniecznie każdy, wystarczy że choć Ty jeden napisałeś bo znaczy że nie tylko ja tak mam ;)

Posted

zgodzę się ze SWAGGER

Tak było zawsze i wszędzie, nie sprzedawałeś nigdy samochodu? nieruchomości? itd?

JA miałem takich setki sytuacji i teraz jeśli klient nie zapłacił choćby zaliczki to nie traktuję tego na poważnie co mówi.

Posted

Nie ma kasy na koncie - nie ma sprzedaży. Rozumiem ten ból, gdy już się "wydało" te wirtualne pieniądze, co miałby wpłynąć za domenę ;)

Bardziej jednak irytujące są nieopłacone aukcje, gdy sprzedaż za ofertę następną z licytujących też byłaby zadowalająca. A tu nic.

Tutaj bym jednak naciskał AfterMarket aby przynajmniej część tej opłaty karnej szła na konto poszkodowanego sprzedawcy. Bo jak na razie tak nie jest.

Posted
Bardziej jednak irytujące są nieopłacone aukcje, gdy sprzedaż za ofertę następną z licytujących też byłaby zadowalająca. A tu nic.

Tutaj bym jednak naciskał AfterMarket aby przynajmniej część tej opłaty karnej szła na konto poszkodowanego sprzedawcy. Bo jak na razie tak nie jest.

To bardzo dobry pomysł by wykolegowany sprzedawca dostawał jakąś część kary naliczonej kupującemu który nie opłacił aukcji, nawet kosztem podniesienia wysokości kar jeżeli AM nie chce się dzielić obecnie naliczanymi kwotami.

O ile wydaje mi się że na giełdach domenowych takie "odszkodowanie" jest w miarę realne do wprowadzenie to pozostaje problem Allegro gdzie mam wrażenie aukcje domen stały się ulubionym placem zabaw dla aukcyjnych dowcipnisiów. Zalicytuje taki nie zapłaci i co mu zrobić? Dam mu negatywa to on mi też a pisanie do Allegro o wycofanie niezasłużonego negatywa to jak oczekiwanie na deszcz w Egipcie w środku lata.

Posted

Hehe fajnie awatary spasowaliście ;)

Ja w wakacje miałem klienta na photopaint.pl za 500zł, jednak z zastrzeżeniem, że zapłaci po wakacjach bo coś tam.. W między czasie zgłosił się koleś z ofertą zakupu za 300zł. Odmówiłem, bo chciałem zarobić więcej ;) Po wakacjach okazało się, że ten co dawał 500 wycofał się. Napisałem do tego za 300 - też zrezygnował ;) No i teraz bujam się z tą domeną dalej ;)

https://www.aftermarket.pl/bid.php?id=477360

Posted
Hehe fajnie awatary spasowaliście ;)

Ja w wakacje miałem klienta na photopaint.pl za 500zł, jednak z zastrzeżeniem, że zapłaci po wakacjach bo coś tam.. W między czasie zgłosił się koleś z ofertą zakupu za 300zł. Odmówiłem, bo chciałem zarobić więcej ;) Po wakacjach okazało się, że ten co dawał 500 wycofał się. Napisałem do tego za 300 - też zrezygnował ;) No i teraz bujam się z tą domeną dalej ;)

https://www.aftermarket.pl/bid.php?id=477360

Ja miałem trochę inaczej. Miałem kupca na domenę. Wysłałem nawet fakturę pro forma, a kupujący napisał, że ma remont firmy i nie ma czasu. Potem, że jest na urlopie, potem, że nie ma kasy i po wakacjach, a potem.. to ja już się z nim nie kontaktowałem ;)

Posted

Do tych mailowych zapytan nie przywiazuje uwagi, np. dzis dostalem jedno i odpisalem z cena i szczerze nic wiecej sie nie spodziewam, bedzie to bedzie, nie bedzie to nic sie nie stanie ;) tak powiedzmy z 10 zapytan to moze 2-3 doprowadzaja do sprzedazy domeny, przynajmniej u mnie.

Posted
Do tych mailowych zapytan nie przywiazuje uwagi, np. dzis dostalem jedno i odpisalem z cena i szczerze nic wiecej sie nie spodziewam, bedzie to bedzie, nie bedzie to nic sie nie stanie ;) tak powiedzmy z 10 zapytan to moze 2-3 doprowadzaja do sprzedazy domeny, przynajmniej u mnie.

No to gratuluję! "Sprzedawalność" na poziomie 20 - 30% ;) Też bym tak chciał.. ;)

Posted

Najbardziej mnie wnerwiają tacy co chcą koniecznie fakturę zanim zapłacą. Nie pro forma, tylko normalną VAT. Już kilka razy taka faktura pozostała nieopłacona, ale to nic – ostatnio zgłosił się facet, umówiliśmy się co do kwoty, potem jeszcze mnie wypytywał o 100 rzeczy „żeby mnie uwiarygodnić”, poprosił o fakturę, napisałem że wystawię pro forma, bo w przeszłości zdarzało się że fvat pozostawała nieopłacona, ale nie, uparł się na fvat... no dobra, myślę, wystawiłem... drugi miesiąc mija i wciąż nieopłacona, kontaktu brak. I jak się nie wkurzyć?

A mistrzem przeciągania jest facet z którym umówiłem się w czerwcu na sprzedaż we wrześniu, a do tej pory nic, tylko dzwoni i zapewnia że jest wciąż zainteresowany tylko czeka na kasę z Unii ;) – a międzyczasie inni o domenę pytali i ich odsyłałem. I jak tu być fair?

Posted
A mistrzem przeciągania jest facet z którym umówiłem się w czerwcu na sprzedaż we wrześniu, a do tej pory nic, tylko dzwoni i zapewnia że jest wciąż zainteresowany tylko czeka na kasę z Unii ;) – a międzyczasie inni o domenę pytali i ich odsyłałem. I jak tu być fair?

Ja też mam takiego co oferuje górne XXXX ale ciągle zmienia termin, domeną jest zainteresowanych parę osób ale dają dolne XXXX więc ja głupi czekam i czekam bo obiecałem że domenę przytrzymam

Posted

często mam tak, że prowadzę wymianę 10 maili albo i lepiej, a potem cała sprawa rozbija się o kolejne przekładania terminu...

raz był taki przypadek, że finalnie do transakcji nie doszło po tym jak klient uświadomił sobie że nie kupuje domeny "na zawsze" a jedynie użytkowanie na rok

do głowy mi nie przyszło że o tym nie wiedział

Posted
raz był taki przypadek, że finalnie do transakcji nie doszło po tym jak klient uświadomił sobie że nie kupuje domeny "na zawsze" a jedynie użytkowanie na rok

do głowy mi nie przyszło że o tym nie wiedział

Tak niestety jest. Czasem trzeba klientowi długo tłumaczyć, że nabywając domenę za X.XXX nie oznacza, że co rok będzie płacił X.XXX za przedłużenie ;)

Posted
No to gratuluję! "Sprzedawalność" na poziomie 20 - 30% ;) Też bym tak chciał.. ;)

Sadze ze to jest nisko, skoro 10 ludzi pisze ze chce kupic domeny a tylko 2 - 3 naprawde je kupuje...

Posted
Sadze ze to jest nisko, skoro 10 ludzi pisze ze chce kupic domeny a tylko 2 - 3 naprawde je kupuje...

Ale jeśli 8 na 10 pytając jest w stanie zapłacić do 500zł za upatrzoną domenę to 20% sprzedawalność (za kwoty nas satysfakcjonujące) uważam za sukces.