Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Chcę założyć sklep internetowy i mam ostatnio dylemat z wyborem odpowiedniej domeny dla niej.

Tematyka powiedzmy "Meble sosnowe" - to jest przykład.

meblesosnowe.pl .com.pl eu com - zajęte

meblesosnowe24.pl - zajete

meble.pl .com.pl eu com - zajęte

meblesosnowe.info oraz info.pl - wolne !!

Warto kupować info lub info.pl lecz ze słowem kluczowym czy raczej szukać jakiegoś rozwiązania z .pl mixy z e- czy samo e na przykład ??

Wg. mnie lepsze jest słowo kluczowe +info lub info.pl - lecz wolałbym wpierw poznać waszą opinie.

Edited by dariush
Posted (edited)
Wg. mnie lepsze jest słowo kluczowe +info lub info.pl - lecz wolałbym wpierw poznać waszą opinie.

Ja bym bral xxx.info + xxx.info.pl + xxxinfo.pl

Edited by heden.pl
Posted
Hedenowi chodziło o:

Ja bym bral xxx.info + xxx.info.pl + xxxinfopl.pl

Chodzilo mi dokladnie o to, ze gdyby .pl byla poza moim zasiegiem finansowym to zamiast tworzyc jakies hybrydy w stylu e-meble24h.pl wolalbym komplet z .info ;) I nie .info lub .info.pl a komplet

Posted
Chodzilo mi dokladnie o to, ze gdyby .pl byla poza moim zasiegiem finansowym to zamiast tworzyc jakies hybrydy w stylu e-meble24h.pl wolalbym komplet z .info ;) I nie .info lub .info.pl a komplet

Co innego miałem na myśli ale i tak się zamotałem ;)

Oczywiście jak coś to tylko komplet niż jakieś stworki na siłę...

Posted

Dariush, znasz się na domenach, więc dobrze wiesz, że takie strzelanie co lepsze xxxxx.pl czy xxxxx.info jest kompletnie niereprezentatywne jeżeli chodzi o konkretną, ściśle określoną działalność. Podaj najlepiej co to za domena i wtedy będzie nam trochę łatwiej doradzić.

Posted (edited)

A ja bym Ci doradził...

Kup sobie domenę:

SklepMebli.pl

SklepMebli.png

Jak dla użytkownika tego forum, sprzedam ją za pół ceny którą wystawiam

(a kilku pytających już było, narazie bez oddźwięku)

Jeśli byłbyś zainteresowany, zapraszam na PW

EDIT:

Tematyka powiedzmy "Meble sosnowe" - to jest przykład.

Przepraszam, myślałem że jesteś zainteresowany właśnie tą konkretną dziedziną ;)

Edited by enzo
Posted

Wg mnie .info oraz .info.pl na sklep internetowy raczej średnio pasują. Ostatnio ktoś szukał domeny na stronę o jachtingu, wtedy byłem za takim słowem kluczowym i domeną info.pl. Tutaj jednak nie jestem przekonany.

Posted

Dariush, jak byś podał chociaż branżę to byłoby łatwiej. Na sklep to mimo wszystko tylko *.pl

Jeśli nie generyk, to może łatwy do zapamiętania owoc naming'u (abstrakcyjny choć niekoniecznie).

Posted

Jeżeli otwierasz sklep: Weź tylko i wyłącznie .pl. Już lepiej użyć jakiejś wymyślonej nazwy niż stawiać takie przedsięwzięcie na jakiejkolwiek innej końcówce.

Posted

Ja też Ci radzę wymyśl coś fajnego unikalnego "markowego" i wybierz domenę *pl - i tak wypozycjonujesz stronę internetową na takie słowa kluczowe jakie będziesz chciał, nawet jak to będzie beznadziejna domena.

Posted
A ja bym Ci doradził...

Kup sobie domenę:

SklepMebli.pl

Meble sobie otworzyły sklep? ;)

...a wracając do tematu ... .info jest OK ale tylko w konkretnych przypadkach.....

strony informacyjne , portale jak najbardziej.... ale na sklep to jest trochę naciągane.

Jeżeli masz zaplecze finansowe to sugerowałbym marketing własnej nazwy sztucznie stworzonej.

Posted
Dariush, znasz się na domenach, więc dobrze wiesz, że takie strzelanie co lepsze xxxxx.pl czy xxxxx.info jest kompletnie niereprezentatywne jeżeli chodzi o konkretną, ściśle określoną działalność. Podaj najlepiej co to za domena i wtedy będzie nam trochę łatwiej doradzić.

Pytanie zadałem czysto orientacyjnie chcąc poznać Wasze zdanie na ten temat. Być może posłucham Waszych rad ;)

Wg. mnie osobiście lepiej wziąć meblesosnowe.info.pl niż e-meble.pl ponieważ domena jest z konkretnym słowem kluczowym które chce pozycjonować - a tak jest zdecydowanie lepiej niż jest to w przypadku e-meble.pl (chyba ze się mylę)

Pozostańmy przy tym że jest to działalność meblarska skierowana głównie na konkretnym rodzaju mebli czyli meble sosnowe (innymi handlować nie będę)

Oryginał nazwy jest naprawdę bardzo podobny, ale nie chcę go wymieniać bo ktoś to zarezerwuje i będę miał kolejny problem.

Posted
Wg. mnie osobiście lepiej wziąć meblesosnowe.info.pl niż e-meble.pl ponieważ domena jest z konkretnym słowem kluczowym które chce pozycjonować - a tak jest zdecydowanie lepiej niż jest to w przypadku e-meble.pl (chyba ze się mylę)

mylisz się - uwierz mi. Może nie jestem mocny w domenach, ale na tym drugim odrobinkę się znam ;).

Postaw na markę a nie na meble w nazwie.

p.s. meble.pl nie są pierwsze w Google na meble bo taka domena. Znam przypadek i wiem ile to pracy i pieniędzy kosztowało.

Posted
mylisz się - uwierz mi. Może nie jestem mocny w domenach, ale na tym drugim odrobinkę się znam ;).

Postaw na markę a nie na meble w nazwie.

Więc uważasz, że keyword w domenie nie pomaga znacząco?

Zobacz "meble", "opony"... większość wyników - słowo w adresie.

Posted

Oczywiście że słowo kluczowe w adresie www ma znaczenie dla pozycjonowania.

Łatwiej wypozycjonować meblesosnowe.info.pl pod frazę meble sosnowe niż pod domenę e-meble.pl

Prawdą jest ze e-meble.pl idzie wypozycjonować wyżej lecz wymaga to większego nakładu pracy aniżeli przy domenie meblesosnowe.info.pl

Jeśli klientów chce się zdobywać np: poprzez google to lepiej inwestować w domeny z konkretnymi keywordami (nie powinna tutaj przeszkadzać końcówka info.pl , net.pl, etc ...)

Jasne że lepiej mieć *.pl , ale sami wiecie jak wygląda sprawa - wszystko co przynajmniej dobre już dawno zarejestrowanie (nie wspominając do domenach bardzo dobrych)

Posted

Jak chcesz pozycjonować słowami kluczowymi w domenie, to lepiej wybierz abstrakcyjną nazwę na domenę xxxxx.pl i stawiaj na wybrane frazy jakie chcesz pozycjonować : meble-sosnowe.xxxxx.pl itd

Posted
Oczywiście że słowo kluczowe w adresie www ma znaczenie dla pozycjonowania.

Łatwiej wypozycjonować meblesosnowe.info.pl pod frazę meble sosnowe niż pod domenę e-meble.pl[...]

No ale jak to się dzieje, że łatwiej?

Posted
No ale jak to się dzieje, że łatwiej?

Ekspertem nie jestem w tej dziedzinie wiec musiałbyś się zapytać osoby która zajmuje się tym profesjonalnie.

Opisałem tutaj własne obserwacje.

Tak czy siak będę starał się wybrać domenę *.pl jednak muszę trochę pogłówkować nad sensowną nazwą która ułatwiła by mi życie ;)

Posted (edited)
Więc uważasz, że keyword w domenie nie pomaga znacząco?

Zobacz "meble", "opony"... większość wyników - słowo w adresie.

napisałem, że znam te przypadki - często OSOBIŚCIE. Pomoc fraz w nazwie nawet jeżeli istnieje jest poniżej progu pomiaru i wynika z innych czynników niż sie wydaje. zresztą rozpiasłem się kiedyś na ten temat tutaj: http://www.gcity.pl/node/92.

generalnie im trudniejsza fraza tym mniejsze znaczenie nazwy (dla opisanych przypadków opony, meble - na granicy błędu pomiaru).

A już logika wpływu domeny meblesosnowe.pl na frazę meble sosnowe jest zupełnie bez sensu - mamy w nazwie jeden wyraz meblesosnowe (bez spacji).

Edited by mrtn
Posted
[...]Pomoc fraz w nazwie nawet jeżeli istnieje jest poniżej progu pomiaru i wynika z innych czynników niż sie wydaje.[...]

Wężykiem, wężykiem ;)