Jump to content

Recommended Posts

Posted

No to swoją pierwszą ( i drugą, i trzecią też :lol: ) domenę zarejestrowałam na domeny.pl (proszę wyboru nie komentować :) )

Chciałabym wystawić ją na giełdzie na AM, ale za bardzo nie wiem jak?

Gdy próbuje domenę importować spoza AM to wyświetla mi się komunikat, że na moim profilu nie można tego dokonać?

Ktoś wie dlaczego i jak mogę ją wystawić?

Byłabym wdzięczna za pomoc.

Posted

kiedyś (oj dawno temu) też na domeny próbowałam, ale na próbach się skończyło ... jest konto i nic więcej

a powód był prosty: wyjechali z promocją, cała rejestracja, podawanie danych itd - sporo wypełniania i za chiny nie chciała wskakiwać cena promocyjna... nie wiedziałam co jest grane - straciłam grubo ponad pół godziny zanim dotarłam że oferta kierowana do firm a nie prywatnych - info ukryte jak najgłębiej - więc sobie odpuściłam zupełnie ...

Posted

hmm...mam jeszcze pytanko w gwoli wyjaśnienia.

Muszę napisać do supportu u rejestratora (domeny.pl), by podał mi kod AuthInfo, tak?

Czy muszę coś napisać do supportu AM? ;)

Posted (edited)
hmm...mam jeszcze pytanko w gwoli wyjaśnienia.

Muszę napisać do supportu u rejestratora (domeny.pl), by podał mi kod AuthInfo, tak?

Czy muszę coś napisać do supportu AM? ;)

- Do supportu AM o możliwość importu domen do AfterMarket.

Tutaj wyjaśnię - import domen do AM to jest tylko import nazw domen na listę na giełdzie domen AM, nie samych domen - to nie transfer.

- Do supportu domeny.pl o uzyskanie kodów.

Edited by maryuse
Posted
- Do supportu AM o możliwość importu domen do AfterMarket.

Tutaj wyjaśnię - import domen do AM to jest tylko import nazw domen na listę na giełdzie domen AM, nie samych domen - to nie transfer.

- Do supportu domeny.pl o uzyskanie kodów.

Właśnie o to mi chodziło.

Dziękuję ślicznie ;)

Posted

hmm...no to nie wiem, czy dobrze zrobiłam, bo do domeny.pl napisałam, że proszę o kody w celu wystawienia domen na giełdzie.

To mi odpisali:

Witam,

kod autoryzujacy sluzy wylacznie do transferu domeny do innego rejestratora, nie bedzie mial on zatem zadnego zastosowania przy sprzedazy domen na aukcji. Po sfinalizowaniu transakcji bedzie mogla Pani przeprowadzic w naszej firmie cesje uslug na nowego wlasciciela. Wniosek w tym zakresie jest dostepny w panelu Klienta.

Mam prawo do uzyskania kodów, prawda?

Nie wiem, co im odpisać ;)

Posted

no własnie to są schody - bo rejestrator nie jest zachwycony jak się przenosi domeny do innego. Promocyjna cena rejestracji ma się im zwrócić z nawiązką w momencie przedłużania dlatego piszą, że w przypadku sprzedaży wystarczy cesja a domena dalej będzie u nich. Kod authinfo służy do przeniesienia domeny do konkurencji (która będzie czerpała potem zyski z przedłużeń).

Posted

Hmmm...

no to nie podając mi kodu summa summarum uniemożliwiają mi import (nawet nie transfer) domeny na giełdę w AM. Nie uszczęśliwia mnie to... ;)

Posted (edited)
Czy rejestrator może mi odmówić wydania kodu?

Nie może, bo mu NASK łeb urwie.

Może nakazać tylko dopełnienia warunków promocji (o ile domena była wzięta w promocji), ale to dopiero po wydaniu kodu authinfo czyli dopłaty do ceny bez promocji, przedłużenia o rok czy co tam jest w regulaminie.

EDIT: Napisz prawdę, że żądasz kodu authinfo, bo chcesz wytransferować domenę do rejestratora dropped.pl, żeby ją wystawić na giełdzie i domeny.pl musi ci wtedy wydać kod authinfo, bo masz takie prawo zabrać stamtąd domenę. Oczywiście wcześniej upewnij się, czy nie ma jakichś kosmicznych kar umownych za transfer (bo w niektórych promocjach tej firmy były, w innych nie).

Edited by thomaso
Posted

mi się niedawno udało całkowicie uwolnić od domeny.pl kiedyś byłem młody i głupi :) jako że mieszkam w Krakowie odwiedziłem ich osobiście miła pani nie chciała abym odchodził od firmy chciała negocjować specjalne ceny dla mnie, dawała mi czas do namysłu... jednak za odejście musiałem zapłacić wytransferowanie domeny (globalnej) na zewnątrz 120 zł plus papierkowa robota formularz - mają wzór i dają do wypełnienia, ksero dowodu i trzeba czekać na kod 7 dni. Co do rezygnacji to pisemnie z 30 dniowym okresem wypowiedzenia wzorów nie mają i nie dają :) ale dla chętnych mogę podesłać... i jak wspominają poprzednicy trzeba dopełnić warunków promocji...