Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Od kilku miesięcy pracuję nad własnym serwisem informacyjnym. Zastanawiałam się ile muszę wydać na stworzenie takiego serwisu. Agencje interaktywne powiedziały, że przynajmniej 2 i pół tysiąca. W internecie spotkałam się z tańszymi ofertami np. 1000 zł. Czy taki serwis byłby mniej wartościowy, czy to tylko zależy od treści? Czy można też stworzyć serwis za pomocą kreatora stron? Ja szukałam takiego kreatora z tanim hostingiem ale po polsku, bo nie znam języka angielskiego. Ale zastanawiałam się czy taki serwis by mógł potem zarabiać, czy byłby wartościowy? Bo chyba jego adres byłby mniej wartościowy? Zastanawiam się wogóle, czy można wydać mniej niż dwa i pół tysiąca i stworzyć serwis? Czy gdybym chciała stworzyć kilka serwisów, w które bym włożyła mniej wysiłku to mogłabym je zrobić za niższą kwotę? Czy gdyby ktoś prywatnie mi zrobił stronę to byłoby taniej? Oczywiście z cms. Ja sama nie umiem tworzyć stron internetowych. Za ile wy tworzycie swoje strony? Czy używacie kreatora stron?

Edited by Dosia
Posted

Dosia, daj se luzu.

Wordpress - cena 0 zł

DOmena - cena 50 zł rocznie

Hosting - cena wystarczy od 70 zł rocznie

Potem piszesz kilka bzdurnych postów, wrzucasz przejklejone info z agencji PR podesłane na maila.

Znajdujesz kilku darmowych studenciaków i serwis jak znalazł.

PS To był żart oczywiście. :lol:

Posted

Dosia strasznie się napaliłaś na łatwy zysk w internecie, tylko, że nie mając o tym i ogólnie o internecie, inwestowaniu zielonego pojęcia - do tego zerową chęć zdobywania wiedzy (nie ciągłego zadawania pytań o wszystko co się rusza!) nie wróżę Ci sukcesu. Może warto pomyśleć nad otworzeniem sklepu na rogu? Chyba lepiej na tym wyjdziesz...

Posted
PS To był żart oczywiście. :lol:

Cóż, niestety to nie żart. Tak albo prawie tak powstaje połowa serwisów informacyjnych w Polsce. Z tymi z pierwszej dziesiątki na czele...

Pozdrawiam!

Posted
Dosia strasznie się napaliłaś na łatwy zysk w internecie, tylko, że nie mając o tym i ogólnie o internecie, inwestowaniu zielonego pojęcia - do tego zerową chęć zdobywania wiedzy (nie ciągłego zadawania pytań o wszystko co się rusza!) nie wróżę Ci sukcesu. Może warto pomyśleć nad otworzeniem sklepu na rogu? Chyba lepiej na tym wyjdziesz...

Napaliłaś się Dosia i to bardzo.

Otóż wypromować serwis jest bardzo trudno.

Jeżeli wydasz te 2tys na skrypt + domena i utrzymanie serwisu.

Trzeba będzie wpakować dość sporą kwotę na reklamę i promocję serwisu.

Oczywiście , jeżeli twój serwis będzie unikatowy , wiarygodny będzie posiadał informację , których ludzie szukają , zarobisz jeszcze na tym wszystkim.

Lecz na prawdę jeżeli nie masz pojęcia , nie wydawaj pieniędzy.

To jakbyś je wyrzuciła w błoto.

Pozdrawiam

Posted

Ja powiem na swoim przykładzie, dobry graficznie layout i kodowanie WP to mnie wyniosło 2.5k, w sumie to myśle, że za grafikę przepłaciłem troche, ale trudno. Kodowanie troche też kosztowało bo były niestandardowe rozwiązania i trzeba było się kodem troche nagimnastykować aby to zrobić + przerobka kilku widgetów i zrobienie dwóch doddatkowych. Jeżeli masz pieniądze to nie jest problem coś postawić, trzeba się trochę znać np: ktoś Ci postawi serwis na WP a ty nie masz zielonego pojęcia jak się nim administruje no to klapa. Ja jestem w sytuacji, ze nie mam pojecia o kodowaniu z grafiką dopiero zaczynam więc wszystko co chce zrobić troche kosztuje i to trzeba jeszcze pogodzić z domenami, które tez swoje $ kosztują i na rozrywke jeszcze musi zostać:blink:

Posted

Bez 10.000 nie ma co nawet zaczynać. A jeśli mówimy o czymś profesjonalnym to to trzeba pomnożyć razy pięć...

Co nie znaczy, że nie można zacząć od domeny za 12 złotych i świetnego pomysłu popartego dużą ilością ciężkiej pracy (365 dni w roku po 16 godzin na dobę...).

Pozdrawiam!

Posted
Bez 10.000 nie ma co nawet zaczynać. A jeśli mówimy o czymś profesjonalnym to to trzeba pomnożyć razy pięć...

Co nie znaczy, że nie można zacząć od domeny za 12 złotych i świetnego pomysłu popartego dużą ilością ciężkiej pracy (365 dni w roku po 16 godzin na dobę...).

Pozdrawiam!

Zależy jak ma być profesionalny serwis. Ja narazie włożyłem 2.5k w layout i kodowanie, + serwer+ domena. Wszystko zamyka się w okolicy 3k a tworze regionalny portal dla regionu z ludnością 25 tyś, więc samo wykładanie większych pieniędzy na to wydawało by mi się niepoważne. Wiadomo Nie kazdego stać(mnie) na wydanie 10k na serwis i dlatego zaczynam od serwisu postawionego na WP jak się rozkręci i będzie z tego kasaa to się przniose na lepszy silnik, ale na razie mi to wystarczy. Dla mnie najważniejszy była treść, następnie wygląd i tu wydałem troche kasy, żeby to miało ręce i nogi, a dalej sie zobaczy

Posted
Zależy jak ma być profesionalny serwis. Ja narazie włożyłem 2.5k w layout i kodowanie, + serwer+ domena. Wszystko zamyka się w okolicy 3k a tworze regionalny portal dla regionu z ludnością 25 tyś, więc samo wykładanie większych pieniędzy na to wydawało by mi się niepoważne. Wiadomo Nie kazdego stać(mnie) na wydanie 10k na serwis i dlatego zaczynam od serwisu postawionego na WP jak się rozkręci i będzie z tego kasaa to się przniose na lepszy silnik, ale na razie mi to wystarczy. Dla mnie najważniejszy była treść, następnie wygląd i tu wydałem troche kasy, żeby to miało ręce i nogi, a dalej sie zobaczy

Chodziło mi o to, że pracę nad serwisem można zamienić na gotówkę wpompowaną w serwis. Albo tego - albo tego musi być dużo :blink:

Pozdrawiam!

Posted
dobry graficznie layout i kodowanie WP to mnie wyniosło 2.5k

jak jest to możliwe to podaj adres tutaj w temacie albo na PW :blink:

Mogę Ci to załatwić osobiście. Za 2k ;)

Pozdrawiam!

Posted
jak jest to możliwe to podaj adres tutaj w temacie albo na PW :)

Mogę Ci to załatwić osobiście. Za 2k ;)

Pozdrawiam!

sam sobie poradzę jak będę potrzebował, interesuje mnie grafika za ponad 2k - czy rzeczywiście była tego warta ;)

Posted (edited)

Ja myślę, że można spróbować zrobić to trochę inaczej.

Dosiu, odpowiedz sobie na kilka podstawowych pytań:

1. O czym ma być ten serwis?

2. Czy jesteś specjalistą / dobrze się znasz w tej dziedzinie?

3. Czy będziesz w stanie poświęcić kilka godzin dziennie na prowadzenie Swojego serwisu?

Jeżeli, odpowiedź, na któreś pytanie brzmi nie, to albo szukaj dalej albo daj sobie spokój.

Jeżeli wiesz o czym ma być serwis i jesteś dobra w tej dziedzinie i wiesz sama po sobie, że się szybko nie zniechęcisz to jedziemy dalej.

Do stworzenia serwisu będą Ci potrzebne:

1. Grafika

2. Kodowanie HTML + CSS

3. Kodowanie PHP (lub podobne), JS, MySQL (lub podobne bazy danych)

4. Domena

5. Hosting

6. Unikalna treść umieszczana w serwisie

7. Reklama (lub pomysł na reklamę)

8. Użytkownicy

No i na końcu reklamodawcy :)

1. Grafika - jeżeli nie ma to być jakieś "rocket science", to odpalaj photoshopa lub gimpa + kursy w necie i po kilku/kilkunastu dniach jesteś w stanie zrobić przyzwoitą (przynajmniej na początek) grafikę.

2. Kodowanie HTML + CSS - jeżeli się na tym nie znasz to najlepiej zlecić to komuś, kto zrobi to dobrze i szybko (najlepiej też tanio). O to możesz zapytać tu na forum lub na zlecenia.przez.net

3. Kodowanie PHP (lub podobne), JS, MySQL (lub podobne bazy danych) - jeżeli się na tym nie znasz, to tak jak w poprzednim wypadku musisz to komuś zlecić. Pamiętaj, że masz ograniczony budżet, więc musisz szukać taniego ale wiarygodnego wykonawcy. Zawsze pytaj o portfolio a i pamiętaj jest recesja i zawsze można się targować.

4. Domena - tu chyba dużo nie muszę tłumaczyć - polecam jednak śledzenie domen, które nie będą opłacane, lub last minute - w zależności od projektu można coś trafić. Jeżeli ma to być nowa unikalna marka to "sky is the limit" i sama wymyślasz nazwę.

5. Hosting - usługę hostingową oczywiście musisz wykupić, polecam spędzenie kilku dni na webhostingtalk.pl - tam dowiesz się gdzie, co i za ile.

6. Unikalna treść umieszczana w serwisie - tu zadanie jest już trochę trudniejsze. Musisz wiedzieć skąd będziesz brała treść na Swoją stronę/serwis. Czy będą to Twoje unikalne wpisy, cze treść przepisywana z innych serwisów, czy zlecisz komuś pisanie unikalnych tekstów (tylko dla Ciebie) - w ostatnim przypadku polecam zlecenia.przez.net

7. Reklama (lub pomysł na reklamę) - Skala trudności rośnie. Musisz wiedzieć jak dotrzesz do potencjalnych użytkowników Twojego serwisu. Czy będzie to reklama AdWords, czy "spamowanie forum" czy marketing wirusowy. Jeżeli robisz to sama, to na ten temat musisz bardzo dużo poczytać, jeżeli jesteś dość błyskotliwa to wpadniesz lub powielisz jakiś fajny pomysł i serwis będzie generował ruch.

To oczywiście nie koniec.

8. Użytkownicy - jeżeli będziesz już miała użytkowników to musisz zadać sobie pytanie, czym mój serwis różni się od setki innych i co sprawi, że użytkownicy będą wracać na Twoją stronę.

Jeżeli przejdziesz przez to wszystko, to pozostaje jeszcze problem, skąd brać reklamodawców ;)

Ale ten problem jest bardzo odległy, więc jak będziesz już miała działający serwis to myślę, że chętnie Ci pomożemy w tym temacie.

Polecam również zapoznać się z tematyką pozycjonowania strony w wyszukiwarkach.

Z mojego punktu widzenia, na początek te informacje powinny Ci wystarczyć.

Życzę wytrwałości, samozapału i POWODZENIA!

Podsumowując...

Ja widzisz stworzenie serwisu to dużo pracy i wydaje mi się, że temat Cię przerośnie i nic z tego nie będzie (a ja niepotrzebnie naklepałem się w klawiaturę ;) )

Pozdrawiam,

Bartek.

Edited by BartX
Posted
1. Grafika - jeżeli nie ma to być jakieś "rocket science", to odpalaj photoshopa lub gimpa + kursy w necie i po kilku/kilkunastu dniach jesteś w stanie zrobić przyzwoitą (przynajmniej na początek) grafikę.

:)

2. Kodowanie HTML + CSS - jeżeli się na tym nie znasz to najlepiej zlecić to komuś, kto zrobi to dobrze i szybko (najlepiej też tanio). O to możesz zapytać tu na forum lub na zlecenia.przez.net

a czasem nie będzie w stanie po kilku/kilkunastu dniach tego zrobić sama? ;)

Posted
:)

a czasem nie będzie w stanie po kilku/kilkunastu dniach tego zrobić sama? ;)

Z mojego punktu widzenia, przygotowanie grafiki jest dużo łatwiejsze niż pocięcie wszystkiego w HTMLu i CSSie (ale to moje zdanie).

B.

Posted (edited)

Dobre zestawienie, Bartku. :)

Dodałbym jeszcze, że część rzeczy, w których nie jest się mistrzem, wypada zawsze zlecić specjalistom albo chociaż komuś, kto porządnie liznął temat, bo inaczej wyjdzie jedna wielka lub mała tragedia lub coś całkiem przeciętnego lub bardzo słabego.

Tu zaliczyłbym lekką, czytelną i przyjemną dla oka grafikę, programowanie, kodowanie css / html spójne dla wszystkich przeglądarek - sprawnie, konkretnie i najważniejsze, szybko i bezbłędnie może to wykonać tylko osoba z minimum kilkoma latami doświadczenia, stąd biorą się takie ceny minimalne w agencjach, bo każdy zatrudniony tam specjalista swoje musi zarobić, inaczej pójdzie do konkurencji pracować (to IT jest w końcu i ludzie nie zarabiają kilkaset zł a kilka tysięcy, a rynek pracy dla specjalistów jest konkurencyjny), robiąc projekty za 2000 zł np. przez 2 tygodnie i dzieląc te pieniądze na kilka osób to można by tylko plajtę strzelić. ;)

Freelancer może wykonać to wszystko i za 1000 zł, ale nie można być dobrym we wszystkim, więc efekt będzie często bardzo średni.

Samemu właściwie można wykonać przy odrobinie zapału i bez większej wiedzy wszystkie punkty od 4 w górę - domena, hosting, ustawianie reklam, małe poprawki, tego można się nauczyć szybko, w kilka dni maksimum. Można też postawić stronę na darmowym szablonie i skrypcie, co oszczędzi drastycznie koszty, ale strona niczym nie zaskoczy i jej szanse na przebicie maleją. Najważniejsza i tak jest treść i pomysł, jeśli pasuje do tego jakiś skrypt lub szablon, który jest na sprzedaż w niskiej cenie lub nawet jest darmowy, warto się nad tym zastanowić na start, a zainwestować w coś porządnego dopiero, kiedy serwis wzbudzi zainteresowanie i pomysł chwyci, co również oszczędzi ryzyka wyrzucenia kupy pieniędzy w kolejny słaby startup.

Edited by thomaso
Posted
Od kilku miesięcy pracuję nad własnym serwisem informacyjnym. Zastanawiałam się ile muszę wydać na stworzenie takiego serwisu. Agencje interaktywne powiedziały, że przynajmniej 2 i pół tysiąca. W internecie spotkałam się z tańszymi ofertami np. 1000 zł. Czy taki serwis byłby mniej wartościowy, czy to tylko zależy od treści? Czy można też stworzyć serwis za pomocą kreatora stron? Ja szukałam takiego kreatora z tanim hostingiem ale po polsku, bo nie znam języka angielskiego. Ale zastanawiałam się czy taki serwis by mógł potem zarabiać, czy byłby wartościowy? Bo chyba jego adres byłby mniej wartościowy? Zastanawiam się wogóle, czy można wydać mniej niż dwa i pół tysiąca i stworzyć serwis? Czy gdybym chciała stworzyć kilka serwisów, w które bym włożyła mniej wysiłku to mogłabym je zrobić za niższą kwotę? Czy gdyby ktoś prywatnie mi zrobił stronę to byłoby taniej? Oczywiście z cms. Ja sama nie umiem tworzyć stron internetowych. Za ile wy tworzycie swoje strony? Czy używacie kreatora stron?

czy myslisz że takie podejscie na ilość kosztem jakosci przyciagnie traffic, który jest esencją serwisu?

Ogólna zasada działania rozwoju serwisów jest prosta:

treść > generuje indeksy > które generują ruch > ruch wzmaga zainteresowanie ogłoszeniodawców > wiecej ogłoszeń wiecej funduszy na rozwój tresci > i spowrotem od poczatku ....treść > generuje wiecej indeksów > które generują wiecej ruchu > wiecej ogłoszeniodawców .....itd itd itd

da sie postawić serwis nawet i za 1000zł ale tres ćmusi być na tyle mocna aby jak najwiecej internautów przyciagała na twoją stronę. Wtedy nie ma znaczenia czy wydałaś na stronę 10K czy 1000zł ....poprawki można zawsze zrobić "po drodze".

Jedno jest ważne ....strona musi być łatwa w obsłudze, przejrzysta a tresci musza się łatwo indeksować w wyszukiwarkach (dobry SEO jest wskazany).

Posted
[...]ale tresć musi być na tyle mocna aby jak najwiecej internautów przyciagała na twoją stronę.[...]

Alex, pokaż mi proszę 3 serwisy, może poza Wiki, za których sukcesem/traffikiem stoi treść :)

Posted

obecnie na rynku internetowym jest masa serwisów. większość do badziewie, ale i tak przeglądane przez internautów. powielane szablony itp. oczywiście można zrobić podobnie, ale nigdy nie wyjdzie się z zaściankowego serwisu. nigdy przeciętność nie będzie ponad, chyba, że zrobisz 360 stopniowy lifting :)

tak więc, żeby zrobić coś naprawdę dobrego, czyli dobry serwis z unikatową grafiką i przede wszystkim ergonomiczny, to musisz mieć przynajmniej 5k. bez tego ponad przeciętność nie masz szans wyskoczyć. nie piszę tutaj o CRMie bo nie wiem jaki rodzaj seriwsu zamierzasz postawić.

niektórzy powiedzą 5k to mało. oczywiście, i 100 tys to mało, - dodatkowy istotny element to innowacyjność. innowacyjność jest bezcenna, tutaj praca nad nią to nie jeden, dwa dni czy tydzień, ale musisz przysiąść co najmniej miesiąc żeby coś ciekawego i nowatorskiego wytworzyć - jeśli oczywiście chcesz być ponad przeciętność.

ja nad swoim serwisem pracuję już 12 miesięcy !! firma informatyczna po 4 miesiącach kończy kodowanie, grafika podpięta. ja w tym czasie stale unowocześniam i staram się dodać teraz (za zgodą firmy) lub w przyszłości te elementy, które będą budować moją przewagę.

i teoretycznie zmieszczę się w niecałych 5 tys zł. ale co z tego. mam serwis, mam hosting - teraz trzeba ludzia do pracy i rozpocząć promocję. o tych kosztach nie będę się rozpisywał.