Jump to content

Problemy z dziwnymi platnosciami

Recommended Posts

Posted (edited)

W sierpniu przedluzalem kilka domen w home.pl. Platnosc byla robiona karta wirtualna VISA z ING. Nie jest to karta kredytowa, bo to zwykla karta platnicza do wysokosci salda, ale mozna nia placic w necie. Okazalo sie, ze home.pl nie pobralo pieniedzy za domeny, po czym zarezerwowana kwota zostala mi jakby odmrozona na koncie po jakims czasie . Domeny zostaly przedluzone.

Byloby wszystko ok, gdyby nie fakt, ze niedawno przenosilem swoja domene .pl z home.pl do ppd i poprosilem o AuthInfo. W pierwszym mailu od nich byla informacja, ze brakuje im skanu jednego z dokumentow. Odeslalem im mailem na podany adres ponownie wszystkie skany. W kolejnym mailu informacja, ze otrzymali pusty mail bez tresci i chca, zebym ponownie im przeslal dokumenty. Moje granice na tolerancje wobec upierdliwosci jednak nie wytrzymaly i napisalem im, ze jesli nie wydadza mi AuthInfo, to zloze skarge w NASK. Powiadomilem ich tez, ze klamanie, jakoby mail byl pusty bez tresci, podlega paragrafom.

Na nastepny dzien przyszedl mail z AuthInfo, oraz... na koncie w/w karty wirtualnej pojawil sie automagiczny debet sprzed kilku miesiecy!!

Czy jest to dozwolone? Pytam, bo obilo mi sie o uszy, ze platnosci kartami, jesli nie sa zrealizowane w ciagu okreslonego czasu, wowczas sa traktowane jako oplacone i sprzedawca nie ma prawa pozniej obciazac kupujacego.

Kto odpowiada za taka sytuacje? Ja, ze mam teraz spory debet, czy home.pl, ze zaniechal poboru pieniedzy z mojej karty, gdy byla na to pora? A moze VISA, badz bank, ew. platnosci.pl?

Mial ktos podobna sytuacje?

Edited by empireus
Posted
Masz kartę VISA czy VISA ELECTRON?

Wydaje mi się że jednak tą drugą ;) ale mogę się mylić...

K@rta wirtualna ING VISA

Jest to VISA (nie Electron!) przedplacona - dziala na zasadzie jak telefon na karte - najpierw przelewasz odpowiednia ilosc pieniedzy na subkonto tej karty, dopiero mozesz placic. Jak nie masz odpowiedniej ilosci kasy na koncie, to transakcje beda anulowane. Ot, to tak, jakby limit na kredytowce Ci sie skonczyl.