Jump to content

Transfer globalnej domeny z NASK za ocean

Recommended Posts

Posted

Witam,

Ostatnio mój hosting podniósł opłatę za domenę 3x i postanowiłem ją przetransferować za ocean. Tyle że mam problem z kodem EPP, bo nie pasuje, czy ja czegoś nie wiem czy po prostu moja firma hostingowa podała błędny kod? Poza tym słyszałem że po transferze domeny nie można zmienić danych DNS przez tydzień czyli będę musiał również przenieść całą stronę na inny serwer?

Posted

Przeniesienie obsługi domeny do innego rejestratora nie znaczy, że musisz rezygnować z hostingu u obecnego rejestratora. Domena może znajdować się zupełnie gdzie indziej. Myślę, że pisząc o kodzie EPP masz na myśli authinfo. Jeśli transfer domeny nie jest możliwy, sprawdź stan domeny we whois. Najlepiej będzie, jeśli podasz nazwę domeny. Status clientTransferProhibited uniemożliwia wykonanie transferu. W takim przypadku musisz poprosić obecnego rejestratora domeny o usunięcie takiego statusu.

Posted (edited)
Witam,

Ostatnio mój hosting podniósł opłatę za domenę 3x i postanowiłem ją przetransferować za ocean. Tyle że mam problem z kodem EPP, bo nie pasuje, czy ja czegoś nie wiem czy po prostu moja firma hostingowa podała błędny kod? Poza tym słyszałem że po transferze domeny nie można zmienić danych DNS przez tydzień czyli będę musiał również przenieść całą stronę na inny serwer?

Niezbyt to wszystko zrozumiałe. Co ma NASK do domeny globalnej, czyli np. .com, .net, .org itd. ? Jest zarejestrowana w NASK? Dlaczego EPP ma dawać hosting? Jest zarazem rejestratorem, to może wtedy? Ale EPP podany niepoprawny?

Nie słyszałem, żeby u rejestratorów amerykańskich nie można było zmienić DNS po przetransferowaniu domeny. Domena ma funkcjonować tak jak chce właściciel i DNS można zmienić zawsze. Po niektórych polskich rejestratorach mogę się już wszystkiego spodziewać, nawet zablokowania edycji DNS :blink:

Edited by .pl
Posted

Tak jak pisze .pl zamieszałeś nieźle.

1. NASK nie obsługuje domen globalnych, polscy rejestratorzy za to tak, więc tytuł powinien brzmieć "transfer domeny globalnej od polskiego rejestratora za ocean).

2. Nie kod EPP a kod authinfo.

3. Po transferze domena zachowuje stare dns-y, nie trzeba ich jeszcze raz zmieniać, co więcej nie ma żadnej przerwy w funkcjonowaniu, tak więc wystarczy, że przeniesiesz domenę do innego rejestratora a w firmie hostingowej możesz mieć dalej hosting i będzie to działało poprawnie bez żadnej przerwy czasowej przy transferze, dla serwisu nic się nie zmieni (bo nazwa domeny będzie przecież cały czas dodana do konta serwerowego).

4. Transfer domeny z powodu zbyt wysokich przedłużeń to nie przestępstwo, to normalna rzecz (jest wolny rynek, a widać niektórzy nie chcą być konkurencyjny, dla mnie podnoszenie cen 3x w obecnych czasach to raczej wbijanie sobie noża w plecy, bo to musi być cena ok. 80-90 zł / rok, więc baaardzo drogo za globalną), wybierasz sobie tego rejestratora, z którym się dobrze dogadujesz i jest tani oraz solidny, masz takie prawo jako klient.

Najlepiej skontaktuj się z bok-iem tego hostingu i na Twoje każde żądanie muszą wydać poprawny kod authinfo, o ile domena nie jest związana promocjami, oczywiście. Wtedy przetransferuj domenę do tańszego rejestratora, hosting zachowaj, gdzie jest teraz i będzie w porządku. :blink: