Jump to content

Bierna sprzedaż domen  

16 members have voted

1. 1. Jaki sposób biernej sprzedaży preferujesz?

• Umieszczam na wybranej domenie informację, że jest na sprzedaż i podaję do siebie kontakt.
      2
    • Parkuję domenę w NameDrive lub Sedo, oczekując że ktoś zgłosi się poprzez link kontaktowy.
      4
    • Umieszczam domenę w ofercie Aftermarket, PPD lub podobnych serwisów, wykorzystując ich gotowe strony z informacją o sprzedaży.
      8
    • Umieszczam domenę w swoim zbiorczym potrfolio, klient po wejściu na jej adres zostaje przekierowany i widzi inne sprzedawane przeze mnie domeny.
      5
    • Nie umieszczam pod domeną żadnej zawartości, ani informacji o sprzedaży. Czekam aż klient sam mnie jakoś wyszuka jeżeli mu zależy na zakupie.
      1
    • Inne
      3
  2. 2. Jeżeli umieszczam pod domeną informację o jej sprzedaży to...

• Podaję konkretną cenę jaka mnie interesuje.
      7
    • Podaję przedział cenowy jaki mnie interesuje.
      2
    • Nie podaję ceny lub wybieram opcję "do negocjacji".
      8
    • Inne
      3

Recommended Posts

Posted (edited)

"Bierna sprzedaż" to termin, który wymyśliłem na potrzeby tej sondy, a który oznacza taki rodzaj sprzedaży domen, w którym nie napastujemy klientów spamem, tylko rozstawiamy sieci czekając, aż rybka sama wpadnie ;) Dotyczy głównie tych osób, które mają tyle domen, że nie są w stanie promować każdej indywidualnie.

Edited by Konrad
Posted

Pracowałem kiedyś w handlu i akwizycji. Nawet byłem w tym całkiem dobry, jednak szybko doszedłem do wniosku, że jakoś mi ten zawód nie leży ;) Zawsze wolałem taką robotę, gdzie klient sam do mnie dzwoni i czegoś ode mnie chce, a nie na odwrót :P Dlatego w kwestii domen mam podobne podejście do Twojego. Co prawda nie jest łatwo zgromadzić portfolio, które samo się sprzedaje, ale kiedy to się już uda (przynajmniej w części) to jaka jest wtedy satysfkacja... :P

Stąd też taki wątek i taka ankieta. Ciekawy jestem jakie są Wasze spostrzeżenia na temat biernej sprzedaży :P