Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wpadłem dziś na pewien pomysł stworzenia sklepu internetowego z odzieżą i sądzę iż pomysł jest okey gdyż nie widzę prawie konkurencji w odzieży której chciałbym sprzedawać. Znalazłem już nawet domenę, która odpowiadałaby mi tej realizacji ale z tego co zdążyłem zorientować się to nie jest takie proste jak się wydaje. Stąd też kieruje swoje pytania do Was:

Czy aby odtworzyć taki sklep trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą ?

Jak to jest z towarem sklepu? Czyżby tym zajmowały się hurtownie/producenci?

Jakie znacie przeszkody w prowadzeniu takiego sklepu?

A może ktoś z Was prowadzi/prowadził taki sklep?

Posted (edited)
name='Łukasz' date='wto, 10 lis 09' post='249333']

[...]

Czy aby odtworzyć taki sklep trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą ?

Tak

[...] Jak to jest z towarem sklepu? Czyżby tym zajmowały się hurtownie/producenci?

Generalnie możnaby tak przyjąć, ale Twoja inwencja należy do Ciebie ;)

Jakie znacie przeszkody w prowadzeniu takiego sklepu?

[...] gdyż nie widzę prawie konkurencji [...]

Może nie największe, ale na pewno nie jest tak, że nie masz konkurencji (nawet, jeśli jej prawie nie widzisz :P).

Edited by yarowa
Posted

Myślę że gotówka to numer jeden, musisz mieć na towar, na zus itd, na reklamę bo będzie konieczna, na zbudowanie sklepu, itd.

W razie czego służę Tworzeniem grafiki strony (np dla sklepu )

Jeśli chodzi o zbudowanie całego systemu sprzedaży, również służę pomocą.

Pozdrawiam

Posted (edited)
musisz mieć na towar

w prowadzeniu sklepu internetowego właśnie jest jeden plus że nie musisz kupować towaru a potem go wysyłać gdyż robią to inni Ty jesteś jakby pośrednikiem z tego co się kojarzę, dlatego nie chcę handlować na allegro itp... gdyż musiałbym mieć ten towar u siebie i martwić się czy sprzeda czy nie, a będąc takim pośrednikiem wybierał bym w sklepie towar tylko ten co mi się podoba (nie jak w innych sklepach oby jak najwięcej). Sklep, który chciałbym prowadzić skierowany byłby głównie do młodzieży coś w stylu eleganckim klubowym oraz house jeśli można tak powiedzieć. Dla młodzieży która chce się "lansować". Sam jak chodzę po sklepach to zajmuje mi to bardzo wiele czasu gdyż w jednym to mi sie spodoba reszta nie i tak oblatuje wszystkie centra ... Dlatego jak już wcześniej powiedziałem chciałbym to wszystko znaleźć w jednym miejscu, zresztą nie tylko ja gdyż nie tylko ja mam z tym problem ;) dużo ludzi nie tylko z mego otoczenia bardzo długo dobierają ubrania i sądzę iż tego właśnie brak. Na allegro widzę iż takie ubrania bardzo dobrze się sprzedają. Warto też zwrócić uwagę iż nie wszyscy ufają allegro;)

do tego w przyszłości mogą dojść buty i inne gadżety jak frotki, czapeczki, aktualnie wchodzi do nas moda Tecktonik i jest bardzo duże zapotrzebowanie na ubrania z tej kolekcji, które oryginalne sprzedawane są tylko we Francji i Holandii chyba ale w Polskich sklepach jak House czy Cropp są bardzo podobne ubrania do tych w stylu Tecktonik, które chętnie młodzi ludzie kupują aby utożsamić się z tymi z Francji.

Edited by Guest
Posted

Jako, że odzież to moja 'podstawowa' branża to wtrące swoje trzy grosze:

1.Czy aby odtworzyć taki sklep trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą ?

2.Jak to jest z towarem sklepu? Czyżby tym zajmowały się hurtownie/producenci?

3.Jakie znacie przeszkody w prowadzeniu takiego sklepu?

1.Nie wyobrażam sobie takiego sklepu bez d.g. Już nawet nie chodzi o ewentualne kłopoty skarbowe, ale potencjalny klient raczej woli widzieć dane spółki na www i mieć paragon z towarem. Poza tym kupując towar chcesz płacić ceny brutto?

2.

Jaki chcesz sprzedawać towar? Pod swoją marką?

Bo jeśli tak, to jeśli nie mówimy o bardzo drogim towarze to wygląda to tak: duży odbiorca zamawia w Chinach, Indiach, Bangladeszu etc., średni ma jeszcze po drodze Turcję, a maluczkim pozostają hurtownie w Polsce i naszywanie własnych metek.

Jeśli chcesz natomiast sprzedawać znane marki to raczej zapomnij, każda ma już swoją sieć dystrybucji.

3.Przeszkodą jest to, że Polska jest w UE i jest od groma dobrych sklepów internetowych z końcówką co.uk, które sprzedają markową odzież w cenach niższych niż nad Wisłą i nie mają problemów z wysyłką do Polski.

Posted

co do konkurencji to: poszukaj a na pewno znajdziesz... - niestety takie realia, nawet niezależnie jak wyjątkowa odzież i skąd ewentualnie zamawiana to zapewne ktoś wpadł już wcześniej na podobny pomysł - wiem bo przechodziła temat siostra..., DG jak najbardziej

Posted (edited)

konkurencja jest .. ale mój pomysł sądzę iż by się zrealizował gdyż wiem na jaką odzież jest zapotrzebowanie wśród potencjalnych klientów i taką chciałbym oferować w tym sklepie, ale narazie ten pomysł odpada. Poszukam jakiegoś sklepu do współpracy lub otworzę serwis o modzie ... coś w tym stylu :blink: gdyż już mam jedną zarejestrowaną domenę pod te przedsięwzięcie i szkoda aby się zmarnowała. Interesuje mnie właśnie jeszcze inna domena ale jest w posiadaniu użytkownika tego forum i chyba mogę o niej zapomnieć ..

Edited by Guest
Posted (edited)

http://www.nodus79.com/wholesale.asp?type_id=80 tu masz jakas "hurtownie", gdzie wystarczy zakupic po 20szt Ceny w porownaniu z oryginalami sa baaardzo atrakcyjne ;-) Aczkolwiek dobrze by bylo, jakbys mial kogos w DE, a juz najlepiej w Hamburgu Monachium, bo jak chcesz to importowac przez polskie stocznie, badz lotniska, to istnieje ryzyko "utraty" towaru ;-)

Sporo towaru markowego na alledrogo jest wlasnie z tej strony, lub jej podobnych. Znajomy znajomej sprzedawal swego czasu jakies damskie kurtki markowe z futerkiem, za ktore zaplacil 20$/szt a na allegro sprzedal w cenach 300-600zl, gdzie oryginal kosztowal np. 500-800zl ;-)

Towar, w porownaniu z bazarowymi podrobkami jest naprawde nie do odroznienia - nawet hologramy autentycznosci maja dobrze podrobione ;-)

Edited by empireus
Posted
w prowadzeniu sklepu internetowego właśnie jest jeden plus że nie musisz kupować towaru a potem go wysyłać gdyż robią to inni Ty jesteś jakby pośrednikiem z tego co się kojarzę

Trzeba pamiętać, że klienci mają prawo w ciągu 10 dni zrezygnować z zakupu i odesłać zakupiony towar. Sprzedawca musi ten towar przyjąć i oddać pieniądze. Pytanie teraz - czy będzie mógł oddać towar dostawcy. To jeden z minusów internetowego handlu, szczególnie, gdy nie ma się swojego magazynu tylko jest się pośrednikiem.

Posted (edited)

empireus dzięki za link może się przydać :) Tak w ogóle to w końcu jesteśmy w europie, pożyczyć od kolegi busa i można jechać ;)) sądzę iż lepiej się na tym wyjdzie niż te przesyłki ... A ceny w tej hurtowni są bardzo interesujące, kusi mnie cały czas wszystko nad założeniem tego sklepu a ja ciągle myślę i mam wątpliwości. W ostateczności skorzystam z funduszy z Europejskich ;))

jeśli zna ktoś z was jeszcze jakieś adresy, proszę o kontakt.

Edited by Guest
Posted

z tego forum tylko jedna ale jej cena jest jak narazie zbyt wysoka jak dla mnie, w zanadrzu mam już inną zarezerwowaną sądzę iż ciekawą domenę :) tak więc domeny mnie nie interesuje w tym temacie ;) bardziej adresy do hurtowni.