Jump to content

dodatkowe regionalne z NASKu

Recommended Posts

Posted

Żadnej. I usunął te które są.

Domeny regionalne to jakieś fatalne nieporozumienie z którego w dodatku trudno będzie wybrnąć. Jak sobie poszczególne miasta, powiaty czy gminy na swoich domenach chcą sprzedawać/dawać subdomeny to niech to robią. Ale, na Boga, cała reszta to jakieś totalne nieporozumienie!

Pozdrawiam!

Posted

Na szczęście Poznań sam sobie zarządza .poznan.pl a nie jakiś tam NASK. No ale z drugiej strony są one droższe niż NASK-owe

Rejestracja i utrzymanie domen trzeciego stopnia w domenie "poznan.pl" jest płatne i cena wynosi 50 zł netto rocznie + 22% VAT. Brak wniosku o rezygnację z domeny przed upływem okresu opłaconego, powoduje automatyczne przedłużenie utrzymania domeny o następny rok
Posted

Od administratorów stron większości małych i średnich miejscowości można kupić albo wręcz dostać za darmo subdomenę - szczególnie jeśli się im nawciska o promocji miasta w sieci, rozwoju kultury itp. A jeśli ma to byc domena dla jakiegoś lokalnego stowarzyszenia, klubu czy czegoś takiego to już jest b. łatwe.

Pozdrawiam!

Posted

subdomena w wroc.pl była zawsze droższa niż naskowy odpowiednik...

w wątku nie chodzi mi o sensowność istnienia takiego podziału, pytam jedynie o skróty które dla was znaczą tyle co regionalne

Posted
NASK publikuje listę domen regionalnych jakie obsługuje:

http://www.dns.pl/dns-regiony.html

na liście tej nie ma chociażby wroc.pl - która mimo, że nie oficjalna ale dla mnie regionalną jest...

jakie końcówki regionalne byście dodali obowiązkowo do listy ?

Nie ma żadnego błędu, na liście są tylko domeny regionalne obsługiwane przez NASK.

Posted
Na szczęście Poznań sam sobie zarządza .poznan.pl a nie jakiś tam NASK. No ale z drugiej strony są one droższe niż NASK-owe

Domena Lodz.pl zarzadza Lodzki lodman i ta dopiero kosztuje :blink:

Posted
subdomena w wroc.pl była zawsze droższa niż naskowy odpowiednik...

.wroc.pl jest dokładana za darmo do łącz oferowanych przez WASK, stąd jej popularność we Wrocławiu.

a.

Posted

Lodz.pl(LodMan) zarzadza tez:

* pabianice.pl

* plock.pl

* sieradz.pl

* skierniewice.pl

* zgierz.pl

Opłata instalacyjna - 100zł netto.

Odnowienie - 80zł netto.

Domena Lodz.pl zarzadza Lodzki lodman i ta dopiero kosztuje :blink:
Posted
Czy ten wątek ma doprowadzić do wymyślenia "agregatorów" subdomen regionalnych dla Ciebie?

pytam o to co dla Ciebie znaczy regionalna... nie chodzi o żadne wymyślanie...

(chcę poznać co oprócz oficjalnych powinno być w tej kategorii skoro już jest)

jakiś czas temu znajoma, która zajmuje się pośrednictwem w wynajmie nieruchomości postanowiła założyć stronę (wreszcie), rynek lokalny i prosiła o poradę czy lepszy wrocław czy wroc... dla mnie i tak najlepsza jest pl-ka

Posted
dla mnie i tak najlepsza jest pl-ka

Zgadzam się w całej rozciągłości. Regionalne nadają się tylko i wyłącznie na zaplecze pozycjonerskie. A i tak wolałbym kupić jakąkolwiek cztero- czy pięcioliterową .pl i porobić na niej dowolne (sic!) subdomeny i rozlokować je na kilku IP niż kupować jakieś .wadowice.pl czy inną .konskowola.pl brrr...

Pozdrawiam!

Posted

Dla malych firemek, domena "regionalna" nie jest wcale takim zlym wyborem. O ile ta domena nie jest drozsza od .pl. Czasami urzedy rozdaja za darmoche takie domeny kazdemu, kto np zaklada firme. Chodzi o promocje miasta/regionu, ale tez o poczatkowe wsparcie ze strony samorzadu dla takiej firmy. Jest to archaizm, ale nie jest on wcale taki glupi, jakby sie moglo wydawac. Osobiscie mialem tylko jedna "regionalke" .waw.pl Sprzedalem taniej, niz kupilem ;-) Osobiscie sam tez popelnilem kilka regionalek, ktore mialy byc wykorzystywane wlasnie na aliasy:

#zwroclawia.pl

#zkrakowa.pl

#zkielc.pl

#zopola.pl

#wewrocku.pl

#wopolu.pl

#mazowsze24.pl

#warmia24.pl

#jura24.pl

i masa innych...

Dyndaja sobie i czekaja na kogos, kto wpadnie na genialny pomysl, by je zagospodarowac ;-)

Posted
Czasami urzedy rozdaja za darmoche takie domeny kazdemu, kto np zaklada firme. Chodzi o promocje miasta/regionu, ale tez o poczatkowe wsparcie ze strony samorzadu dla takiej firmy.

Moja babcia mawiała: Tanie mięso psy jedzą...

Świetne wsparcie, raz dadzą, za dwa lata każą płacić ile im się tam we łbach ulęgnie, a jak im się coś nie spodoba, bo wójtowi krzywo kafelki firma ułoży to odbiorą, bo taka ich, psia mać, fantazja.

To ja już bym wolał kupić najgłupszą .pl - dwa piwa. I przynajmniej wiem na czym stoję...

Praktycznie każdy hosting daje w prezencie subdomenę, czasami jedną z kilkudziesięciu do wyboru...

Osobiscie mialem tylko jedna "regionalke" .waw.pl Sprzedalem taniej, niz kupilem ;-)

No sam widzisz ile jest to warte...

Pozdrawiam!

Posted (edited)
Moja babcia mawiała: Tanie mięso psy jedzą...

Świetne wsparcie, raz dadzą, za dwa lata każą płacić ile im się tam we łbach ulęgnie, a jak im się coś nie spodoba, bo wójtowi krzywo kafelki firma ułoży to odbiorą, bo taka ich, psia mać, fantazja.

To ja już bym wolał kupić najgłupszą .pl - dwa piwa. I przynajmniej wiem na czym stoję...

Praktycznie każdy hosting daje w prezencie subdomenę, czasami jedną z kilkudziesięciu do wyboru...

Owszem, dzisiaj to nie ma zbyt wielkiego sensu, ale dawniej, gdy rejestracja pl-ki kosztowala krocie, to taka regionalka nie byla wcale taka zla. Nie wszedzie sa tez chorzy ludzie, ktorzy wybieraja jeszcze bardziej chorych...

No sam widzisz ile jest to warte...

Pozdrawiam!

Odnosnie tamtej domeny, to jeszcze na di.pl wtedy nie zagladalem, a na PiO, wszyscy piali, ze najwazniejsza jest historia, wiek i inne bzdedy w domenie ;-) Domena, ktora wtedy kupilem, byla z 2001 r... Aczkolwiek miala tylko historie w webarchiwe, bo gdy ją licytowalem, to miala moze z tydzien ;-)

Co by jednak nie mowic, to wolalbym niemiecki.waw.pl niz np. naukajezykaniemieckiego24h.pl. Podobnie: nieruchomosci.krakow.pl niz nieruchomosci-online4u.pl

Sa firmy lokalne, ktore nie maja aspiracji zeby dzialac poza obrebem swojego miasta, a nawet dzielnicy.

[edit]

Male lokalne firmy czasami wykorzystuja darmowe aliasy... Ostatnio widzialem u mnie potworka na wszystkich banerach: nazwa-firmy.jura24.biz.pl Co ciekawsze - nazwafirmy.pl i nazwa-firmy.pl wolna ;-)

Wiesz, wole regionalna domene, ktora da mi wojt, i ktora jakos w miare normalnie wyglada, niz domene, ktora jest zalezna od humoru potworkowatego aliasu i ktora wyglada potwornie ;-) Bo raz ten alias jest, innym razem go nie ma... W moim regionie sa tez popularne gazetki reklamowe. Firma ktora je wydaje, ma takie ninje, ze moje przy nich to wrecz domeny top premium, a mimo to firmy chca sie oglaszac na ich stronach. Ludzie tak naprawde nie przywiazuja wielkiej wagi do domen. Widza adres i go wklepuja. A najczesciej, to wklepuja domene w pole wyszukiwania googla ;-) Czesto sie z tym ostatnio spotykam - glownie u kobiet i ludzi starszych.

[edit2]

Zaleta domen regionalnych jest tez to, ze przy wyszukiwaniu, ludzie tez moga kierowac sie wlasnie danym miastem/regionem w domenie. Po co komus warsztat z Krakowa, skoro ta osoba jest z Gdanska? Od razu odsieje spamiarzy, ktorzy jakims dziwnym trafem jednak sie znalezli pod fraza "warsztat gdansk"

Edited by empireus
Posted
Odnosnie tamtej domeny, to jeszcze na di.pl wtedy nie zagladalem, a na PiO, wszyscy piali, ze najwazniejsza jest historia, wiek i inne bzdedy w domenie ;-)

Bo są ważne, czasami nawet bardzo ważne, ale bez przesadyzmu...

Co by jednak nie mowic, to wolalbym niemiecki.waw.pl niz np. naukajezykaniemieckiego24h.pl. Podobnie: nieruchomosci.krakow.pl niz nieruchomosci-online4u.pl

A ja bym wolał zarejestrować np. bdsn.pl i rozwinąć w Bardzo Dobra Szkoła Niemieckiego...

(Dobrze, że madziarski u nas się węgierskim nazywa...)

Pozdrawiam!