Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

100 zł / m-c max na średnim forum, znaczy takim kilkaset uu dziennie .

Klikalność na forum w reklamy to ok. 0,5-1%, więc musisz mieć naprawdę duże forum, żeby zarabiało, a jak forum się rozrośnie to z każdego taniego serwera w mig wyrzucą, więc może być tak, że reklamy pokryją tylko serwer. :blink:

Edited by thomaso
Posted
Ile średnio miesiecznie mozna zarobić na FORUM internetowym ? Na takim powiedzmy Średnio popularnym ??

Mam jedno forum z 70k uu (milion odsłon) miesięcznie, ostatnio wrzuciłem banner z tradedoublera i zarobiłem 2 zł w dwa tygodnie. :blink:

Posted
Mam jedno forum z 70k uu (milion odsłon) miesięcznie, ostatnio wrzuciłem banner z tradedoublera i zarobiłem 2 zł w dwa tygodnie. :blink:

Adsense byś wrzucił czy coś, a nie jakiś tradekrzaker. ;)

Posted

Strona stronie nie równa, ale zarobek na "średnio popularnym" forum jest raczej znikomy. Jeżeli chodzi o formę zarobku, to można iść tropem sprzedawców na allegro i sprzedawać mailing do użytkowników forum (pod warunkiem, że wyrazili zgodę) ;-)

Posted (edited)
Strona stronie nie równa, ale zarobek na "średnio popularnym" forum jest raczej znikomy. Jeżeli chodzi o formę zarobku, to można iść tropem sprzedawców na allegro i sprzedawać mailing do użytkowników forum (pod warunkiem, że wyrazili zgodę) ;-)

Mailing to dobry tylko do wkurzania użytkowników, sam też mam kilka for (najwięcej chyba 80 czy 100 tys. użytkowników na jednym) i nigdy się nie zdecydowałem na taką formę reklamy, głównie postawiłem na Adsense i współpracę z sieciami reklamowymi.

Na forum nie da się w żaden sposób stargetować takiej reklamy mailingowej (można rozesłać tylko do wszystkich lub do nikogo, bo na forum z reguły nie podaje się wieku ani zainteresowań), a większość pozyskanych na własną rękę mailingów to pewnie by dotyczyła piramidek finansowych, pożyczek czy jakichś mlm-ów. :blink: Adsense to chociaż się dostosowuje do strony, grosiki są na utrzymanie serwera ledwo, ale chociaż nikt nie narzeka.

Edited by thomaso
Posted

Ten mailing należało potraktować z przymrużeniem oka :blink: Chociaż w ramach ostatniej deski ratunku może okazać się wybawieniem ;)

Posted (edited)
Czyli jednym slowem mowiac forum nie jest zbytnio oplacalne tak?

Forum jest po to, by ludzie o podobnych zainteresowaniach mogli wymieniać się poglądami, a nie by na tym zarabiać, popatrz na takie di.pl. ;)

Lepiej o wiele postawić zwykły serwis lub portal i w niego wkomponować reklamy, jeśli myślisz o zarabianiu.

Ten mailing należało potraktować z przymrużeniem oka ;) Chociaż w ramach ostatniej deski ratunku może okazać się wybawieniem ;)

Wolałbym już wystawić aukcje first minute albo sprzedać parę nindż na allegro niż puścić mailing i stracić użytkowników. :blink:

Edited by thomaso
Posted
Nie licząc oczywiście poświęconego czasu ...

Ja bym tego tak nie przeliczał, bo poświęcony czas i praca też mają swoją wartość... często realnie wyrywają sporo czasu z życiorysu. :blink:

Posted (edited)
Ja bym tego tak nie przeliczał, bo poświęcony czas i praca też mają swoją wartość... często realnie wyrywają sporo czasu z życiorysu. :blink:

to prawda ... od 3 dni skupiłem się na promocji serwisu; Tecktonik*pl nad którym siedzę po paręnaście godzin dziennie i jak dotychczas serwis który zanotował już; 3129 odsłon w tym w dniu wczorajszym czyli środę osiągnął 150 uniq oraz 1075 odsłon strony. Co sądzę iż bez reklamy w postaci mailingu jest zadowalającym sukcesem, mimo iż serwis poświęcony jest jeszcze małej grupie ludzi zajmujących się tym tańcem oraz stylem. Wkrótce w planach mam nowy serwis, ale to może w innym temacie napiszę.

PS.

Najlepiej swego czasu było stawiać wyszukiwarki mp3 trochę podlinkować i czekać ;) Mi tak udało się zarobić 1000 zł w ciągu miesiąca, mimo iż serwis nie przynosił żadnych zysków a oglądalność była na poziomie 400 uniq na dobę.

Edited by Guest
Posted (edited)

Forum branżowe może być ciekawym i opłacalnym dodatkiem do serwisu branżowego. Być może nie zarabiasz na nim wprost, ale pozyskujesz dostęp do klienta, a to jest bardzo ważne.

Edited by netkurier
Posted

Najlepiej jest dobierać reklamodawców stricte z dziedziny jakiej jest poświęcone forum, lub szukać sponsora "banner za hosting", wtedy jest łatwiej bo mamy hosting za darmo i mozna się skupić na optymalizacji reklamy w forum, no ale przedewszystkim forum musi mieś userów i te kilkatysięcy wejśc dziennie

Posted
Użyj opcji szukaj.

apze.... I każesz mu przekopywać się przez setki, jeśli nie tysiące tematów z tym słowem by znaleźć gdzieś wytłumaczenie?

Pamiętam, że bodajże thomaso to bardzo dobrze kiedyś wyjaśnił, także niech autor tematu spróbuj znaleźć to słowo właśnie w kontekście postów tego użytkownika.