Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

wrzuciłem do wyszukiwarki hasła 'wycena' i 'wycenianie' i w ciągu ostatnich tygodni/miesięcy nie znalazłem żadnego ogólnego wątku nt. tego w jaki sposób i na podstawie jakich parametrów dokonujecie wycen swoich domen. Jeżeli był taki wątek kiedyś wcześniej, ale się do niego nie dokopałem, to przepraszam i proszę o linka, a jeżeli nie, to ciekaw jestem Waszych sposobów dokonywania wycen wartości domen ;) Rozumiem, że w dziale wycena i opinie duża część wpisów to opinie wystawione na podstawie krótkiej analizy danej domeny - średnie xxx, nieski xxxx, ninja itp ;) A uzasadnienie, to - bo mi się podoba, bo nie ma zastosowania, bo na oko, bo Ale czy zabierajc się do wyceny domen, które macie w swoich portfoliach, albo odpisując zainteresowanym klientom, analizujecie je jakoś dokładniej i dogłębniej? :P

Domyślam się, że bierzecie pod uwagę:

- słowo kluczowe

- liczba wyszukań słów kluczowych wg Google AdWords

- ilość wyników słów kluczowych w Google

- ilość znaków

- znaki 'pozaliterowe' w domenie - kreski, cyfry itp.

- ilość wejść na stronę

- branżę

- potencjał rozwoju

- konkurencję w danej banży

- ....

To tak skrócie, bo chciałbym, żebyście WY DODALI swoje parametry wg których robicie wycenę domeny. A może dla dokładności udało by nam się jeszcze określić mniej więcej wagę poszczególnych parametrów ;) hehe... no dobra, co za dużo to niezdrowo, ale chętnie dowiedziałbym się jak wy wyceniacie domeny :blink:

Pozdrawiam,

Yesterday

Posted

Wszystko co wypisałeś ma znaczenie przy wycenie - dodałbym jeszcze

- jakość i ilość zagospodarowania "sąsiednich" domen...

- potrzebę posiadania IDN-ów oraz sam fakt tegoż posiadania

oraz

- możliwość kombinowania z nazwą domeny (liczba pojedyncza mnoga, synonimy...)

(chyba trzeba by temat przykleić... może mniej będzie chłamu w dziale...)

Pozdrawiam!

Posted

tutaj opinie bazują też na tym ile domeniarz byłby skłonny zapłacić za daną domenę lub za ile sprzedać. Czasem też dlatego podaje się dwie opcje: D2D oraz EU

Posted

Oprócz w/w cech dla mnie domena nabiera większej wartości jeżeli:

- jest łatwa do zapamiętania (dosyć subiektywne),

- jeśli np. przedyktujemy przez telefon to jest mała szansa że druga strona zrobi błąd przy wpisywaniu,

- ogólnie jest na tyle prosta że trudno o błąd (typo),

- jednoznacznie kojarzy się z określoną tematyką której dotyczyć ma witryna,

- posiada jak najwyższy pagerank,

- posiada wartościowe linki przychodzące (np. znajduje się w katalogu DMOZ),

-------------------

Jeśli chcesz kupić domenę zajrzyj na: domeny - sprzedaż.

Jeśli interesuje Cię domaining zapraszam na moją stronkę seodomeny.pl.

Posted

Ja do wyceny domen używam fusów z kawy i czarnego kota. Kotem rzucam przez lewe ramię, gdy spadnie na 4 łapy to znaczy, że ninja, jak spadnie na pysk to jest ok. Potem parzę kawę i patrzę w ile x'ów się układają. proste.

Owszem tradycjonaliści używają metod podanych w poprzednich postach, ale biorąc pod uwagę sprzedaże totalnych nindży w bardzo kosmicznych cenach, lub wyceny ciekawych domen na "0" pln, bardziej ufam kotu niż działowi "wycena" :)

Posted (edited)
Kotem rzucam przez lewe ramię, gdy spadnie na 4 łapy to znaczy, że ninja..

Słyszałem o żółwiach ninja czy białym ninja ale Twój kot ninja jest od dziś moim faworytem :)

Wydaje mi się, że czasem warto domenę wycenić dopiero po kilku zapytaniach. One też często dają jakiś wgląd w możliwości finansowe potencjalnych kupujących z danej branży.

Edited by dawidt