Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bardzo ładna ninja :) W dobie zajętych wszystkich fajnych domen, idealny typ na sklep internetowy lub porównywarkę cen. Nie sądzę, aby domena była dzisiaj wiele warta, ale na pewno ma duży potencjał. Myślę, że jej cena będzie mocno rosnąć w miarę ubywania wolnych domen. Ja bym ją przetrzymał z 2 lata.

Posted (edited)

Słówko zręczne ale niezbyt popularne, gdyby myśleć o rzeczowniku w l. mn. Nazwa niewątpliwie do trzymania, narazie warta resellersko symboliczną kwotę rejestracji. Nazwa niestety bez żadnego ruchu, choćby symbolicznego, klucz bez danych o przeszukiwaniu. A też myślałem, że coś z niej będzie przy ruchu zatanistów :) Za jakiś czas może podskoczy do niskiego xxx zł.

Edited by .pl
Posted

Macjous nie załamuj się, ludzie zaczynają na gorszych ninjach. Ja do tej pory bujam się z domeną pielęgnacjakwiatów.pl :)

Sprawdź czy jest do niej IDN i jeżeli masz fundusze to przetrzymaj dwa lata, na pewno jej wartość będzie wzrastać. Powoli, ale będzie i cena przedłużenia się zwróci ;)

Posted

Tak, jasne, to samo słyszałem 3 lata temu. ;) Jest pewna granica nindżowatości, której przekraczanie jest nieopłacalne. A domeny na rynek wracają, zmieniają właściciela, nie przeceniajcie roli "wyczerpującej się puli" domen.

Posted

Oczywiście, tzw. wyczerpujaca się pula nazw ;) tej akurat nie uratuje. Można o czymś takowym mówić w przypadkach bardzo wąskich regionów nazewnictwa internetowego, jak np. 1-3 literowe, nazwy rodzajowe w mianowniku l.p. lub mn. dotyczące prawa, bankowości, artykułów chodliwych lub niezbędnych lub modnych, itd. Wtedy rzeczywiście ceny takich domen idą w górę.

Jeżeli 'taniosci' mogą podskoczyć to przede wszystkim dlatego, że termin ten jest obecnie promowany intensywnie poprzez zatanistyczne ;) serwisy Wirtualnej Polski na zatanisci.pl i tanio.pl. Przed właścicielem conajmniej rok sprawdzania i oczekiwania, zatem sam zobaczy. Jeżeli termin się przyjmie, to i pojawi się jakiś ruch, a jeżeli pojawi się ruch, to i wartość nazwy tym bardziej może podkoczyć. A jak wysoko...? Inne terminy tzw. zatanistyczne posiadają obecnie ruch i nadspodziewanie dobrze się spisują ;) Może i ten też trafi na swój czas?!

Posted

Ta nazwa kojarzy mi się niestety tylko z jednym: taniości .., litości ;) dla tego typu rejestracji.

Zasób domen będzie się kurczył, ale to nie znaczy, że wzrośnie tolerancja języka polskiego dla tego typu błędów ...

Dla mnie, domena bez absolutnie żadnej wartości.

Jeśli uważacie, że jest wartościowa, to idn jeszcze czeka na Was ;) ...

Posted
Ta nazwa kojarzy mi się niestety tylko z jednym: taniości .., litości ;) dla tego typu rejestracji.

Zasób domen będzie się kurczył, ale to nie znaczy, że wzrośnie tolerancja języka polskiego dla tego typu błędów ...

'taniość' jest jak najbardziej poprawnym rzeczownikiem j. polskiego ujętym także np. w Słowniku Języka Polskiego M. Szymczaka jeszcze w 1981r. i starszych także. Liczba mnoga także jak najbardziej poprawna.

Jest też tak, dla niektórych niestety, dla innych na szczęście, że część domeniarskiego biznesu polega na wykorzystywaniu ew. błędów w pisowni i literówek, słowotworów, itd. Ale to akurat nie przypadek 'taniości'.

Posted (edited)
name='.pl' date='pią, 13 lis 09' post='250547']

'taniość' jest jak najbardziej poprawnym rzeczownikiem j. polskiego ujętym także np. w Słowniku Języka Polskiego M. Szymczaka jeszcze w 1981r. i starszych także. Liczba mnoga także jak najbardziej poprawna.

Skoro już brniemy w słowniki ... Tak! Taniość jest jak najbardziej poprawnym słowem.

Natomiast liczba mnoga dla słowa "taniość" po prostu w j. polskim nie istnieje.

Edit:

... aby nie gadać po "próżnicy", słownik PWN z 2004 r.

Edited by yarowa
Posted
Skoro już brniemy w słowniki ... Tak! Taniość jest jak najbardziej poprawnym słowem.

Natomiast liczba mnoga dla słowa "taniość" po prostu w j. polskim nie istnieje.

Edit:

... aby nie gadać po "próżnicy", słownik PWN z 2004 r.

Słownikowo 'taniość' i słownikowo bez liczby mnogiej. To racja. Jednak absolutnie nieprawdą jest, iż 'taniości' to błąd, gdyż to najzwyklejszy dopełniacz. 'taniości' jako l. mn. od dawna funkcjonuje natomiast w uzusie, stąd też moja nadinterpretacja, że to poprawne, choć, że to jest w słowniku - nie pisałem. Inna sprawa, czy ten dopełniacz podoba się w nazwie domeny, czy też nie.

Posted
'taniość' jest jak najbardziej poprawnym rzeczownikiem j. polskiego ujętym także np. w Słowniku Języka Polskiego M. Szymczaka jeszcze w 1981r. i starszych także.

No i to rozumiem.

Liczba mnoga także jak najbardziej poprawna.

A to już Twoja własna nadinterpretacja. Liczba mnoga nie jest poprawna. Taniości jako dopełniacz od taniość, ale takiego kryzysu jeszcze nie ma w domenach, żeby dopełniacze rejestrować.

Taniość, litość, godność itd. nie mają liczby mnogiej.

Posted
No i to rozumiem.

A to już Twoja własna nadinterpretacja. Liczba mnoga nie jest poprawna. Taniości jako dopełniacz od taniość, ale takiego kryzysu jeszcze nie ma w domenach, żeby dopełniacze rejestrować.

Taniość, litość, godność itd. nie mają liczby mnogiej.

Nałożyły się posty, bo do nadinterpretacji się przyznaję. Ale co do dopełniaczy, to jedna sprawa, czy rejestrować czy nie, a inna, czy to błąd (w sensie językowym), czy też nie. Oczywiście językowo nie jest to błąd pomimo wszystko.

Posted

czy mi się zdaje czy sam posiadasz domene tego typu: smakowitosci.pl? litości...

możesz mi tu teraz ripostowac pisząc kolejne x postów (które osobiście uważam za spam, bo już cenę domeny mniej więcej otrzymałem), polemizowac przez 3 godziny, ale wg mnie osoba która chce załozyc np sklep internetowy lub klient takiego sklepu nie będzie myśleć latami czy to jest poprawnie czy nie, lub czy też wartość tej domeny pójdzie w góre czy nie, bo przecież nie na tym ma polegać jego biznes. Według mnie taniosci.pl jest łatwe do zapamiętania, proste i przy okazji oddające cechy danego sklepu (zakładając, że to będzie sklep) - tanie produkty itp

dziennie widzi się domeny, które dla zwykłego handlowca domen nie przyniosłyby zysku, a jednak kupujący się znajdują i płacą całkiem spore sumy.

jeżeli nadal trzymasz się tego co napisałeś to gratuluje optymizmu w sprzedaży smakowitosci.pl ;)

Posted (edited)
name='macjous' date='sob, 14 lis 09' post='250580']

czy mi się zdaje czy sam posiadasz domene tego typu: smakowitosci.pl? litości...

Nie zdaje ci się. Tak jak i ja byłem przekonany, że spróbujesz nawiązać do mojej domeny.

[...] możesz mi tu teraz ripostowac pisząc kolejne x postów [...]

Nie zamierzam pisać "x" postów. Twoja domena jest niewarta takiej uwagi.

W ogóle, napisałem w tym wątku już zbyt wiele.

[...]jeżeli nadal trzymasz się tego co napisałeś to gratuluje optymizmu w sprzedaży smakowitosci.pl ;)

Za słownikiem PWN:

[...] 
lm MD. ~ści
zwykle w lm coś bardzo smacznego, ulubionego; przysmaki, smakołyki
Na stole pełno smakowitości.
Zajadać różne smakowitości.

Przy okazji dziękuję, chwalę sobie moje smakowitości, ale to nie jest topic oceniający moją domenę, ale oceniający i opiniujący twoją domenę.

Aha ... masz być może jeszcze szansę na komplecik:

Nazwa domeny xn--tanioci-hpb.pl (taniości) jest dostępna do rejestracji.

[...](które osobiście uważam za spam, [...]

Na koniec powiem tylko, że jesteś dosyć bezczelnym człowieczkiem.

Jeśli liczysz na odpowiedzi tylko po twojej myśli, to nie zapraszaj może innych użytkowników tego Forum do wyceny twoich skarbów?

Edited by yarowa
Posted

Zeszło na inwektywy jak to na forach bywa, a szkoda ;) Ja jednak życzę 'taniościom' powodzenia (choć sam je niedawno puściłem bez żalu po testach ;). Na szczęście trend w kierunku żywego języka jest w domeniarstwie dość wyraźny, zatem już nie tylko przymiotniki i przysłówki stają się coraz bardziej doceniane.

Posted

denerwuje mnie nie to, że twoja opinia na temat mojej opinii jest pesymistyczna, ale to, że przekształcasz ten temat w dyskusje

o wyrazach w j. polskim do czego zapewne służą inne fora, tak więc każda kolejna osoba, która wejdzie tutaj, dorzuci swoje 2 zdania o j. polskim, a nie o mojej domenie.

tak więc prosze o koniec dyskusji na temat j.polskiego i jeżeli ktoś ma swoje zdanie o domenie taniosci.pl niech je tutaj zostawi

mam nadzieje, że już się wyładowałeś i lepiej Ci się będzie spać

Posted (edited)
denerwuje mnie nie to, że twoja opinia na temat mojej opinii jest pesymistyczna, ale to, że przekształcasz ten temat w dyskusje

o wyrazach w j. polskim do czego zapewne służą inne fora, tak więc każda kolejna osoba, która wejdzie tutaj, dorzuci swoje 2 zdania o j. polskim, a nie o mojej domenie.

tak więc prosze o koniec dyskusji na temat j.polskiego i jeżeli ktoś ma swoje zdanie o domenie taniosci.pl niech je tutaj zostawi

Jeżeli piszesz do mnie to się mylisz. Dział wyceny domen służy także dyskusji o nazwie w różnych jej aspektach, także językowych. I myli się ten kto myśli, że służy jedynie strzelaniu liczbami spod dużego palca, bo to żadna wycena. Na starych światowych forach domeniarskich dział ten nosi nazwę: dn appraisal discussion i własnie tak powinno to wyglądać. To dobrze, że negatywne opinie o Twoich nabytkach Cię nie denerwują. Mnie strasznie denerwowały...jakieś 7 lat temu.

Edited by .pl
Posted

Ogólnie, uważam że się mylisz.

Bardziej szczegółowo jest tak, że tytuł tego Działu to "Wycena i opinia",

a temat j. polskiego jest nieodłącznie związany z przedmiotem tej opinii. Takie ujmowanie kwestii dowodzi wiele dyskusji dot. j. polskiego w dziale "Wycena i opinia".

Uszanuję twoją prośbę i tematu j. polskiego tutaj już nie poruszę (za innych Użytkowników nie ręczę ;)). Zwłaszcza że spełnienie dobrego uczynku jakim jest przybliżenie się w moim mniemaniu do prawdy o tej domenie poprawiło mi humor i dobre samopoczucie. I z tego właśnie powodu liczę na dobry sen.

Dobranoc ;)

Posted
ale wg mnie osoba która chce załozyc np sklep internetowy lub klient takiego sklepu nie będzie myśleć latami czy to jest poprawnie czy nie, lub czy też wartość tej domeny pójdzie w góre czy nie, bo przecież nie na tym ma polegać jego biznes. Według mnie taniosci.pl jest łatwe do zapamiętania, proste i przy okazji oddające cechy danego sklepu (zakładając, że to będzie sklep) - tanie produkty itp

taniości przecież tego się nie da ładnie wymówić ;)

na sklep chyba ze z artykułami z Chin tani Osci

porównywanie taniości do smakowitości = porównanie kola do samochodu

ps. proszę w odpowiedzi nie cytuj moich ;) domen i nie obrażaj się na mnie ;)

chociaż może niskie XX wyciśniesz

pozdrawiam

szymon