Jump to content

Po czym poznać dobrą serwerownię? - [bankier.pl]

Recommended Posts

Posted

W sumie nic nowego, ale warto przeczytać.

Czy to przypadek, że najbardziej znane przedsięwzięcia internetowe, jak Allegro, Wykop, Komputronik, Stopklatka czy Nasza Klasa utrzymują zasoby w tym samym data center? Co powoduje, że niektóre lokalizacje są wybierane chętniej niż inne?

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Po-czym-po...ie-2047122.html

Swoją drogą ile kosztuje miesięcznie miejsce w takim Data Center? XXX XXX?

Posted

A ja jestem ciekaw licencji na której jest to zdjęcie serwerowni.

Dziś widziałem je wpisując w Google 'servers' i wybierając grafikę. Jest ono na 1 stronie.

Posted (edited)

A ja mam 404 na Beyond.pl co średnio się wpisuje w temat niezawodności o którym mowa w powyższym artykule :)

[edit] Już zdaje się być ok.

Edited by dawidt
Posted

U mnie się otwiera strona beyond.pl, to na 100% ich sponsorowany, bo w "klienci i referencje" mają dziwnym trafem nasza-klasa.pl, komputronik, allegro, wykop, gdzie to ja widziałem te wszystkie nazwy razem? :)

Posted (edited)
A ja jestem ciekaw licencji na której jest to zdjęcie serwerowni.

Dziś widziałem je wpisując w Google 'servers' i wybierając grafikę. Jest ono na 1 stronie.

Wszystko pieknie i ladnie ale zdjecie damy nie swoje bo nie ma se czym tak narawde pochwalic. :) Napisac mozna wszystko. Skoro sa tacy naj... to i zdjecie powinno pokazywac ich serwerownie.

To tak jakby zamiast takich dziewczyn czekaly na Was na miejscu stare brzydkie baby ;)

#babcie*pl ;)

Edited by heden.pl
Posted
Swoją drogą ile kosztuje miesięcznie miejsce w takim Data Center? XXX XXX?

jest wiele parametrów ale za moj jeden serwer w beyond na łączu 5 mb/s płacę ok 1500zł +vat miesięcznie

datacenter jest rewelacyjne jeśli chodzi o czas reakcji i obsługę

jeśli chodzi o zdjęcia to nie dziwię się że profesjonalne datacenter nie publikuje zdjęć z wnętrza.

bp po1. bezpieczeństwo po2. bezpieczeństwo i po3. bezpieczeństwo

jakby ktos chciał zaplanować atak na takie datacenter miałby ułatwione zadanie

Posted
jeśli chodzi o zdjęcia to nie dziwię się że profesjonalne datacenter nie publikuje zdjęć z wnętrza.

bp po1. bezpieczeństwo po2. bezpieczeństwo i po3. bezpieczeństwo

jakby ktos chciał zaplanować atak na takie datacenter miałby ułatwione zadanie

...czyli datacenter Onetu nie należy do profesjonalnych? ;-)

http://biznes.onet.pl/rusza-polska-dolina-...45,1,news-detal

10 tys. ton betonu i 6 tys. ton stali pomieści serwerownię, jedną z najnowocześniejszych na świecie. W 212 specjalnych szafach będzie miejsce na ogromną ilość danych. [...] Budowa OnetDataCenter kosztowała Grupę ok. 65 mln zł. Są w nim umieszczone serwery całej Grupy ITI [...]

Zdjęcia :):

http://wiadomosci.onet.pl/131674,21,0,pokaz.html

Posted

datacenter w kórym firma/grupa kapitałowa trzyma tylko swoje dane może pokazywac dowoli jak ma ochote poszpanować. naraza tylko siebie, więc jeśli decyduje się ponosić ryzyko to jej sprawa.

ja mówię o profesjonalnym datacenter, któremu firmy powierzają swoje dane i których datacenter ma pilnować jak swojego oka w głowie, bo jak nie to będzie ich to drogo kosztowało. klient może zażyczyć sobie w umowie konkretnych zapisów dot. bezpieczeństwa i nie tylko.