Jump to content

Odblokowanie danych na Whois

Recommended Posts

Posted

Odhaczenie opcji u rejestratora ( post factum ) nic nie daje. NDX Market bodajże odmówił mi wystawienia paru domen, bo na Whois moje dane są schowane. A w ogóle czy warto się tam demaskować ?

Domeneo

Posted
Odhaczenie opcji u rejestratora ( post factum ) nic nie daje.

To jest błąd po stronie rejestratora. Istnieje techniczna możliwość i abonent ma wszelkie prawo w dowolnym momencie ukryć lub odkryć swoje dane w whois.

Posted
Oczywiście nie w przypadku .pl gdzie abonentem jest firma - tu ukryć danych się nie da.
Ale da się mieć domeny na firmę bez odkrywania Whois ;)

Maryuse ma rację. Domena .pl może mieć ukryte dane, jeśli właściciel jest osobą fizyczną, a płatnikiem domeny jest firma. Ponadto część rejestratorów na prośbę może ukryć te dane.

Posted

Więc nie ma racji skoro abonentem jest osoba fizyczna. Gdzie tu masz wtedy firmę jako abonenta? Fakt płacenia za domenę przez firmę to sprawa wtórna (która zresztą chyba podchodzi pod problemy z skarbówką - firma robi darowiznę - daje kasę na domenę prywatnej osoby).

Podsumowując: w pl dane abonenta można ukryć/odkryć tylko dla osoby fizycznej. Jeśli abonentem jest firma - dane zawsze są widoczne.

Posted
Więc nie ma racji skoro abonentem jest osoba fizyczna. Gdzie tu masz wtedy firmę jako abonenta? Fakt płacenia za domenę przez firmę to sprawa wtórna (która zresztą chyba podchodzi pod problemy z skarbówką - firma robi darowiznę - daje kasę na domenę prywatnej osoby).

Podsumowując: w pl dane abonenta można ukryć/odkryć tylko dla osoby fizycznej. Jeśli abonentem jest firma - dane zawsze są widoczne.

W przypadku jednoosobowej działalności abonent i firma posiadają ten sam NIP.

W przypadku spółek cywilnych firma nie posiada osobowości prawnej, więc reprezentantem jest osoba fizyczna. US nie powinien mieć wątpliwości, jeśli abonentem jest jeden ze wspólników.

Pozostałe spółki (s.j., sp. z o.o., s.a., komandytowa, itd.) raczej nie powinny mieć problemu z jawnością whois. Pytanie co autor chce osiągnąć.

Pomijając już kwestię urzędową, część rejestratorów posiada usługę Whois Privacy. Wystarczy o nią zapytać. Za to dla domen globalnych istnieje usługa Maskowanie Whois. Ale to jeszcze coś innego.

Posted
Odhaczenie opcji u rejestratora ( post factum ) nic nie daje. NDX Market bodajże odmówił mi wystawienia paru domen, bo na Whois moje dane są schowane. A w ogóle czy warto się tam demaskować ?

Domeneo

Skoro jest się zamaskowanym, to nie opłaca się nigdzie demaskować ;) Natomiast zapewne przyjmą zrzut ekranu z konta u rejestratora, gdzie widnieją dane właściciela domeny. Wystarczy skontaktowac się z obsługą ND.

Posted
W przypadku jednoosobowej działalności abonent i firma posiadają ten sam NIP.

W przypadku spółek cywilnych firma nie posiada osobowości prawnej, więc reprezentantem jest osoba fizyczna. US nie powinien mieć wątpliwości, jeśli abonentem jest jeden ze wspólników.

Tak, o tym myślałem mając na myśli posiadanie domen na firmę z jednoczesnym ukryciem danych w Whois.

Dziękuję @torrocus za wyjaśnienie tej sprawy.