Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Nie wiem, czy ktoś tego nie proponował wcześniej, ale przyszedł mi do głowy pomysł działu poświęconego wymianom/zamianom domen ;)

W praktyce wyglądałoby to tak, że ktoś podawałby domenę, którą mógłby zamienić, kryteria, jakie go interesują itd., a zainteresowani dawaliby propozycję zamiany za inną domenę(domeny) w tym temacie...

Co o tym myślicie?

Posted

Kiedyś na di.pl proponowałem wymianę parę moich domen za komputer, ale nikt się nie skusił ;).

Chyba mam za słabe domeny :ph34r:.

Posted (edited)

A ja przyznam, że z kilkoma osobami z forum już się wymieniałem na domeny "na słowo" i wszystko było ok po obu stronach.

Z osobą obcą albo kimś nowym na forum na pewno bym się nie wymienił, za to o ile byłoby technicznie zabezpieczone np. przez giełdę to chętnie, z każdym, bo to ciekawy pomysł, jest kilka nisz, z których wciąż szukam domen, a te, które są ciekawe w cenach za milion pięćset to może dałoby się wymienić za taką za milion trzysta. :ph34r:

Dopóki nie będzie możliwości zabezpieczenia takiej transakcji barterowej to w każdym razie dział nie ma racji bytu, bo jedna z osób musi pierwsza wydać kody authinfo, a może to być pole do sporych nadużyć, szczególnie przy wymianach z osobami nowymi, z niepotwierdzoną wcale tożsamością i wiarygodnością.

Edited by thomaso
Posted
name='thomaso' date='sob, 14 lis 09' post='250968']

A ja przyznam, że z kilkoma osobami z forum już się wymieniałem na domeny "na słowo" i wszystko było ok po obu stronach.

Z osobą obcą albo kimś nowym na forum na pewno bym się nie wymienił, za to o ile byłoby technicznie zabezpieczone np. przez giełdę to chętnie, z każdym [...]

Dokładnie.

Wymieniłem się w taki sposób z jedną Osobą z Forum. Przyznam, że nawet mi przez myśl nie przemknęło, że coś mogłoby być nie tak.

Natomiast z obcą osobą, z kimś nowym na Forum faktycznie nie wymieniłbym się.

Odpowiednie zabezpieczenie, musiałoby być fundamentem dla tego pomysłu.

Posted

Jeśli domeny byłyby w Dropped, wówczas osoby handulające wybierają zaufanego pośrednika i dokonują cesji obydwu domen na jego konto. On dokonuje zamiany. Operacja trwa kilka minut. I zgrzewka piwa na adres pośrednika :ph34r:

Posted (edited)

pomysł zamiany domen już zgłosiłem parę dni temu. To prosta operacja jest jeśli dysponentem - rejestratorem jest Dropped. Może takie transakcje obsługiwać. W wypadku innych rejestratorów obowiązywał by transfer domen do Dropped i już...

Technicznie widzę to tak.

Podobnie jak aukcja prywatna tylko dwie rubryki do wpisania domeny.

Dla każdej ze stron.

Po wpisaniu domen następuje akceptacja z jednej i drugiej strony i szlus...

Akceptacja jednej ze stron nie powoduje dokonania zamiany. Muszą zaakceptować to obie strony...

Edited by Bazyli