Jump to content

Kiedy następuje zawarcie umowy??

Recommended Posts

Posted (edited)

Ostatnio spotkałem się z dość niemiłą sytuacją która jednak była bezcenna jeśli chodzi o doświadczenie. Wysłałem mailing do mocno wybranych firm z pewnej dość profitowej działalności medycznej z zapytanie o zgode przeslania oferty na domenę xxxxxx.pl Po kilkunastu minutach miałem pierwsze odpowiedzi pozytywne w tym jedna firma wyjatkowo chetna z prosba od razu o telefon kontaktowy. Po zadzwonieniu odebrała miła Pani która stwierdzila ze bardzo sa zainteresowani ta domena, tylko zalezy im na cesji domeny, bo mieli jakies nieprzyjemnosci w przeszlosci, ze ktos im sprzedal ale nie bylo cesji to byla osoba prywatna, nie mieli jak dojsc swoich praw itd. Wyjasnilem bardzo spokojnie, ze cesja bedzie, ze wystawiam faktury, podalem nazwy domen ktore ostatnio sprzedalem by sprawdzila WHOIS / o dziwo wiedziala co to jest i jak sprawdzic/ Po godzinie zadzwonila, ze sprawdzila i jest ok w zwiazku z czym podaje dane do faktury i czeka bo chce nabyc domene.

Fakture wystawilem i czekam. W ciagu kilku dni mialem jeszcze 6 zapytan o ta domene, gdzie grzecznie musialem odpisac ze domena znalazla juz kupca i niestety moja oferta jest juz nieaktualna. Pieniedzy na koncie niet wiec dzwonie dzis do tej Pani z prosba o potwierdzenia wykonania przelewu a ona mi w krzyk, ze jestem naciagaczem bo domen takich jak moja tylko ze z inna koncowka to jest na peczki /wolna .eu biz i net/ i ze w zwiazku z tym ona tej domeny nie kupuje. Grzecznie jej powiedzialem ze jest to troche nie fair /bez wglebiania sie w wyzszosc domen .pl nad innymi/ bo mialem 6 zapytan i odmowilem bo zapewniala ze kupia. Na co odpowiedziala dosc beszczelnie ze to nie jej zmartwienie i trzasnela sluchawka. Mam cala korespondencje z nia a takze zapytania jakie dostalem w miedzyczasie i w zwiazku z tym mam pytanie. Na pewno kazdy z was spotkal sie z czyms takim. Pytanie moje brzmi: Kiedy /z punktu widzenia prawa/ nastepuje zawarcie umowy wiażącej obie strony? Bo co by nie mowic jestem stratny bo domena by sie sprzedala raczej - a tak jest obecnie spalona.

Edited by isildur
Posted

Jak posiadasz korespondencję, w której zobowiązali się do zakupu to w zasadzie możesz już iść do prawnika. Moim zdaniem zależy to jednak od kwoty o jaką się rozchodzi i stanu nerwów, bo na pewno bez ich szarpania się nie obędzie.

Ja bym jednak zaczął od ładnego kontaktu z tymi, którym odmówiłeś a doświadczenie zachował dla potomnych.

Posted

Z własnego doświadczenia mogę doradzić tylko tyle, że nie księguje się faktur, które nie zostały opłacone. Raz spotkała mnie taka nieprzyjemność opłacania podatku od faktury, za którą klient nie zapłacił bo w między czasie zawiesił działalność. Była to Sp. z o.o. więc kasy nie odzyskałem a rozchodziło się o ładne kilka kilo, więc nie były to jakieś drobiazgi. Od tej pory wystawiam tylko faktury proforma i dopiero jak mam kasę na koncie, to wychodzi FV.

Moja propozycja:

1. olej babkę, szkoda nerwów

2. skasuj FV zanim ją zaksięgowałeś

3. wystaw domenę na aukcję i poinformuj wszystkich zainteresowanych łącznie z tą kobietą - niech widzi ile straciła

Posted

faktura była wystawiona tylko proforma przeze mnie - fakture VAT wystawiam zawsze PO zaksiegowaniu kasy i nigdy nie robie tu zadnych wyjatkow - no nic drzec kotow z ta firma nie mam zamiaru bo szkodu czasu i nerwow - lepiej spozyktowac ten czas na sprzedazy innych domen :D

Posted (edited)

Zawarcie umowy polega na zgodnych oświadczeniach woli co najmniej dwóch stron dążących do wywołania określonych skutków prawnych.

Umowę można zawrzeć poprzez przyjęcie oferty, negocjacje lub przetarg.

Istotne jest aby osoby reprezentujące strony miały odpowiednie umocowanie do zawierania umów gdyż umowa może być zawarta jedynie przez osobę posiadającą zdolność do zawierania umów.

Może to być np. upoważniony do tego członek zarządu lub pełnomocnik spółki.

Zdolność do zawarcia umowy należy stwierdzić przed jej zawarciem.

Jeśli nie wiesz z kim rozmawiałeś, to nie masz żadnej gwarancji, że umowa jest prawnie wiążąca.

A udowodnienie jej zawarcia w formie ustnej to dopiero byłaby trudna sztuka.

Na przyszłość polecam załatwiać takie sprawy wyłącznie w formie pisemnej ( nawet jeśli głos kobiecy po drugiej strony słuchawki jest wyjątkowo urzekający :D ) a ponadto nie pisać innym, że Twoja oferta jest nieaktualna lecz, że wstrzymujesz się z jej wysłaniem ze względu na otrzymanie wstępnej akceptacji przez innego zainteresowanego.

Zawsze lepiej napisać, że do czasu zakończenia transakcji lub jej zaniechania, nie powinieneś oferować jej nikomu innemu i grzecznie poprosić o zrozumienie tej sytuacji i o cierpliwość.

Oczywiście takie sytuacje warto przewidzieć zawczasu i w ofercie napisać notkę podając, że powyższa oferta jest wysyłana do różnych osób, dlatego zastrzegasz możliwość przekazania praw do ww. domeny osobie, która pierwsza zaakceptuje Twoją propozycję.

Edited by Kangur
Posted
A może warto było podesłać jej link do "kup teraz" na dropped i miałbyś to z głowy?

Tak dla upewnienia

czyli wszelkie formalności załatwi dropped i wystawi FV i przeprowadzi cesję?

Posted
Na przyszłość polecam załatwiać takie sprawy wyłącznie w formie pisemnej ( nawet jeśli głos kobiecy po drugiej strony słuchawki jest wyjątkowo urzekający ) a ponadto nie pisać innym, że Twoja oferta jest nieaktualna lecz, że wstrzymujesz się z jej wysłaniem ze względu na otrzymanie wstępnej akceptacji przez innego zainteresowanego.

Zawsze lepiej napisać, że do czasu zakończenia transakcji lub jej zaniechania, nie powinieneś oferować jej nikomu innemu i grzecznie poprosić o zrozumienie tej sytuacji i o cierpliwość.

Oczywiście takie sytuacje warto przewidzieć zawczasu i w ofercie napisać notkę podając, że powyższa oferta jest wysyłana do różnych osób, dlatego zastrzegasz możliwość przekazania praw do ww. domeny osobie, która pierwsza zaakceptuje Twoją propozycję.

wnioski wyciagniete :D