Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam kilka pytań dot. katalogu stron. Z pewnością niektórzy z Was bez trudu będą potrafili na nie odpowiedzieć :D

Posiadam domenę glownaksiegowa.pl + IDN. Jako, że nie otrzymałem na nią satysfakcjonujących ofert, postanowiłem stworzyć na niej katalog biur rachunkowych (przy okazji będę wdzięczny za opinie dot. samego katalogu - to mój pierwszy projekt na joomli, póki co uzupełniam woj. śląskie). Moje pytania z tym związane:

1. Czy legalne jest kopiowanie ogólnodostępnych danych adresowych do mojego katalogu bez wiedzy firm, których dane kopiuję?

2. Czy mogę (jeśli oczywiście pojawi się oferta) odprzedać komuś bazę danych zawierającą nazwy i adresy firm wraz z ich danymi kontaktowymi (e-mail, telefon, fax)?

3. Czy opłacalne jest rozwijanie takiego katalogu na własną rękę? Biorąc pod uwagę, że katalog jest jakby dodatkiem do domeny nie chcę pobierać opłat za dodanie wpisu - nowy właściciel domen mógłby zlikwidować katalog. Zostaje więc ewentualne promowanie wpisów na określony czas (np. 1 tydzień). Czy taki katalog z dobrą bazą danych jest pożądanym produktem na rynku?

4. ... a może jednak bardziej opłacalne jest dbanie o katalog, a gdy już osiągnie odpowiednią oglądalność, to pobieranie opłat za wyświetlanie danych + reklamy + promowanie wpisów...?

Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Posted

ok - po tym, jak nikt nie odpisał, stwierdzam, że chyba w złym dziale napisałem ten temat :)

jeśli jakiś dobry admin by się znalazł, to proszę o przeniesienie do pytania i problemy :rolleyes:

Posted
[...]

1. Czy legalne jest kopiowanie ogólnodostępnych danych adresowych do mojego katalogu bez wiedzy firm, których dane kopiuję?

Przestępstwem raczej nie jest :rolleyes: O ile to dane firm, nie osobowe.
2. Czy mogę (jeśli oczywiście pojawi się oferta) odprzedać komuś bazę danych zawierającą nazwy i adresy firm wraz z ich danymi kontaktowymi (e-mail, telefon, fax)?
Nie.
3. Czy opłacalne jest rozwijanie takiego katalogu na własną rękę? Biorąc pod uwagę, że katalog jest jakby dodatkiem do domeny nie chcę pobierać opłat za dodanie wpisu - nowy właściciel domen mógłby zlikwidować katalog. Zostaje więc ewentualne promowanie wpisów na określony czas (np. 1 tydzień). Czy taki katalog z dobrą bazą danych jest pożądanym produktem na rynku?
Podobno tematyczność to przyszłość, ale kokosów na tym nie będzie.
4. ... a może jednak bardziej opłacalne jest dbanie o katalog, a gdy już osiągnie odpowiednią oglądalność, to pobieranie opłat za wyświetlanie danych + reklamy + promowanie wpisów...?[...]

Za wyświetlanie nikt Ci nie zapłaci. Reszta OK, ale jak w/w.

Posted (edited)

W tej branże IMHO nie warto - na pewno, jeśli się nie znasz nad pozycjonowaniem.

Miałem kiedyś katalog w Top1 na "biura podatkowe" - ale oglądalność/zarobki nie warto :rolleyes:

Edited by seomi
Posted

warto, skrypt otawart mini, a jak chcesz zinwestować indxU, dodaj kilka firm sam, dodaj się do atalogów storna z katalogami - tych płatnych szczególnie, wypozycjonuj na glowna ksieagowa i inne dwuwyrazowe - bo łatwiej - i cierpliwie czekaj

zarobi dużo więcej niż na parkingu

Posted

dzięki :rolleyes:

zwłaszcza xaweremu za odpowiedzi konkretne na moje pytanka

spróbuję powalczyć w wolnym czasie i dodać kilkanaście wpisów do każdego województwa, a potem eksperymentalnie dodam stronę do katalogów... jak coś wywalczę, to się pochwalę :)

• 2 weeks later...
Posted

Napiszę coś od siebie. Miałem wypozycjonowany instalacja-gazowa.pl (także bez -) w top 3 na frazy instalacja gazowa, instalacje gazowe, trochę niżej auto gaz + frazy dla 100 największych miast polskich w top 10, czyli np katowice instalacja gazowa, instalacje gazowe katowice, auto gaz katowice (EDIT: hmmm.. widzę, że dalej w top 10 pomimo, że dawno na stronie nic nie ma ;)), miałem 8 wpisów po 300 zl netto, nikt nie przedłużył na kolejny rok pomimo że wejść było pełno. Jak na niszowy katalog do kilku tysięcy odsłon dziennie nie licząc subdomen w stylu katowice.instalacja-gazowa.pl Sam codziennie odbierałem kilkanaście telefonów z pytaniami o instalacje gazowe (pomimo wyraźnego zaznaczenia że to jest tel do operatora katalogu i nie udzielam informacji na temat instalacji itp). Zainwestowałem w telemarketing - NIC. Dla niektórych chyba jest jeszcze za wczas, żeby zrozumieć o co chodzi z promocją w Internecie. Olałem sprawę, zapuściłem cały serwis, nie pozycjonuje dalej. Po prostu czekam aż właściciele takich serwisów dojrzeją do tematu.